Säädösperusta:
Valtion vuoden 2022 talousarvio, momentti 29.10.30.06.1
Laki opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta 1705/2009
Valtionavustuslaki 688/2001
Varhaiskasvatuslaki 540/2018
Avustuksen tavoitteena on varhaiskasvatuksen digitaalisten oppimisympäristöjen, taitojen, valmiuksien ja pedagogisten käytäntöjen kehittäminen, alueellisen ja yksilöllisen yhdenvertaisuuden tukeminen sekä digitalisaation yhteentoimivuuden edistäminen.
Varhaiskasvatuksessa rahoitusta suunnataan digitaalisten varhaiskasvatuksen oppimisympäristöjen kehittämiseen, lasten ja henkilöstön digitaalisiin taitoihin liittyvän hyvän pedagogisen toiminnan kokonaisvaltaiseen kehittämiseen sekä kehitettyjen digitaalisten oppimisympäristöjen hyödyntämiseen pedagogisesti perustellusti. Avustetun toiminnan tulee rohkaista oman digitaalisen sisällön tuotantoon sekä digitaalisten välineiden käyttöön pedagogisesti perustellulla tavalla.
Haun erityisinä painopisteinä ovat varhaiskasvatuksen digitaaliset oppimisympäristöt, jotka:
- tukevat varhaiskasvatuksen järjestäjän digitalisaation kokonaisvaltaista edistämistä erityisesti digistrategian, digitaalisten oppimispolkujen, digitaalisen osaamisen arviointityökalujen, digitaalisen ekosysteemin ja oppimistilanteissa tapahtuvan teknologian käytön osalta
- tukevat toimintaa, joka edistää toimintakulttuurin kehittämistä inkluusion periaatteiden mukaisesti
- kehittävät ratkaisuja, jotka yhdistävät digitaalisen ja fyysisen, sosiaalisen ja psyykkisen oppimisympäristön pedagogisesti perustellulla tavalla
- edistävät pedagogista toimintaa, joka suuntautuu laaja-alaisen osaamisen osa-alueisiin sekä oppimisen alueisiin
- tukevat lapsen tuen järjestämistä
- edistävät päiväkotien ja/tai perhepäivähoidon yhteistä toimintaa
Hankkeiden tulee rohkaista varhaiskasvatuksen henkilöstöä ja lapsia digitaalisten välineiden, palveluiden ja tuotteiden käyttöön sekä oman digitaalisen sisällön tuotantoon. Rahoitettavilta hankkeilta edellytetään malleja, toimintatapoja ja ratkaisuja, joilla on valtakunnallista uutuusarvoa ja jotka ovat sekä levitettävissä että hyödyksi muille varhaiskasvatuksen järjestäjille.
Lapset ja heidän huoltajansa tulee mahdollisuuksien mukaan osallistaa oppimisympäristön kehittämiseen ja toiminnan suunnitteluun, silloin kun se hankkeen tavoitteiden kannalta on tarkoituksenmukaista.
Myöntöharkinnassa otetaan huomioon alueellinen kattavuus. Hakemuksia odotetaan erilaisilta ja erikokoisilta varhaiskasvatuksen järjestäjiltä. Hankkeet voivat olla myös useamman toimijan yhteishankkeita.
Laitehankinnat voivat olla enintään 20 % hankkeen kokonaiskustannuksista. Laitehankinnat käsittävät teknologiset laitteet, ohjelmistot ja tarvikkeet.
Mikäli hankkeissa tuotetaan oppimateriaalia, tulee materiaali julkaista avoimella lisenssillä aoe.fi-palvelussa. Avustusta ei voida kohdentaa oppimateriaalien hankintaan.
Kehittämisen tulee olla valtakunnallisten varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden (2022) mukaista. Hankkeisiin tulee sisältyä kehittämistyötä tukevaa arviointi- tai selvitystoimintaa. Lisäksi hankkeisiin voidaan liittää opinnäytetöitä tai muuta tieteellistä tutkimusta.
Avustettavassa hankkeessa tulee tavoitella sellaisia tuloksia tai tuotoksia, jotka ovat myös laajemmin levitettävissä. Levittämistyötä toivotaan tehtävän mahdollisuuksien mukaan sekä suomen että ruotsin kielellä.
Avustettavien hankkeiden tulee osallistua vaikuttavuuden arviointiin liittyvään tiedonkeruuseen.
Hankkeiden tulee pyydettäessä kuvata tulokset Opetushallituksen osoittamassa verkkopalvelussa.