Avustuksen tavoitteena on varhaiskasvatuksen digitaalisten oppimisympäristöjen, pedagogisten käytäntöjen sekä lasten ja henkilöstön digitaalisiin taitoihin liittyvän hyvän pedagogisen toiminnan kokonaisvaltainen kehittäminen sekä alueellisen ja yksilöllisen yhdenvertaisuuden tukeminen. Tavoitteena on kehittää ratkaisuja ja toimintamalleja, jotka edistävät digitalisaation johtamista, kehitettyjen digitaalisten oppimisympäristöjen hyödyntämistä sekä lisäävät lasten sekä henkilöstön pystyvyyden kokemusta ja motivaatiota digitaalisten mahdollisuuksien hyödyntämiseen.
Haun painopisteet ovat:
- varhaiskasvatuksen järjestäjän digitalisaation kokonaisvaltainen edistäminen erityisesti digistrategian, digitaalisen ekosysteemin ja oppimistilanteissa tapahtuvan teknologian käytön osalta
- digitalisaation johtamista tukevien ratkaisujen ja toimintamallien kehittäminen
- pedagogisen toiminnan kehittäminen, joka suuntautuu laaja-alaisen osaamisen osa-alueiden sekä oppimisen alueiden sisältöihin
- lasten oman digitaalisen sisällön tuottaminen pedagogisesti perustellulla tavalla
- päiväkotien ja/tai perhepäivähoidon yhteisen toiminnan edistäminen.
Avustuksen tavoitteena on edistää digitaalisen osaamisen kuvausten mukaista hyvää pedagogista toimintaa varhaiskasvatuksessa.
Lapset ja heidän huoltajansa tulee mahdollisuuksien mukaan osallistaa oppimisympäristön kehittämiseen ja toiminnan suunnitteluun, silloin kun se hankkeen tavoitteiden kannalta on tarkoituksenmukaista.
Kaikilta rahoitettavilta hankkeilta edellytetään kokeiluja, toimintamalleja ja ratkaisuja, joilla on merkittävää paikallista, alueellista tai valtakunnallista uutuusarvoa. Hankkeissa tulee tavoitella tuloksia ja vaikutuksia, jotka parantavat merkittävästi hakijaorganisaation/-verkoston tilannetta lähtötasoon nähden. Levittämistyötä toivotaan tehtävän mahdollisuuksien mukaan sekä suomen että ruotsin kielellä.
Myöntöharkinnassa otetaan huomioon alueellinen kattavuus. Hakemuksia odotetaan monipuolisesti erilaisilta ja erikokoisilta varhaiskasvatuksen järjestäjiltä sekä hakijaverkostoilta.
Mikäli hankkeissa tuotetaan oppimateriaalia, tulee materiaali julkaista avoimella lisenssillä aoe.fi-palvelussa https://aoe.fi/#/etusivu. Avustusta ei voida kohdentaa oppimateriaalien hankintaan.
Kehittämisen tulee olla valtakunnallisten varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden (2022) mukaista. Hankkeisiin tulee sisältyä kehittämistyötä tukevaa arviointi- tai selvitystoimintaa. Lisäksi hankkeisiin voidaan liittää opinnäytetöitä tai muuta tieteellistä tutkimusta.
Säädösperusta:
Valtionavustuslaki 688/2001
Laki opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta 1705/2009
Varhaiskasvatuslaki 540/2018