1. KANSAINVÄLISYYDEN KEHITTÄMISHANKKEET
Kehittämishankkeiden yleisenä tavoitteena on monipuolistaa ja kehittää kansainvälisyyttä opetussuunnitelmatyössä, opetuksessa ja oppimisessa sekä varhaiskasvatussuunnitelmissa ja varhaiskasvatuksessa. Tavoitteena on samalla parantaa opetuksen ja varhaiskasvatuksen kansainvälisen toiminnan laatua ja vaikuttavuutta.
Avustuksesta tuetaan hankkeita, joiden tarkoituksena on:
- tarjota lapsille ja oppilaille yhdenvertaisia mahdollisuuksia omaksua globaalikansalaisuuteen liittyviä tietoja, taitoja ja arvopohjaa
- edistää kulttuurista lukutaitoa eli taitoa toimia vuorovaikutteisesti ja empaattisesti osana kulttuurisesti monimuotoisia yhteisöjä
- koulussa tai muuten hankitun kielitaidon monipuolinen hyödyntäminen osana kansainvälisyyskasvatusta
- vahvistaa opetussuunnitelman ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaista laaja-alaista osaamista
- kehittää virtuaalista kansainvälistä yhteistyötä
Lisäksi avustuksia voidaan myöntää myös erityistä osaamista edistäville kansainvälisille hankkeille.
2. KANSAINVÄLISYYDEN KOORDINAATIOHANKKEET
Kansainvälisyyden koordinaatiohankkeet toimivat yhteistyössä Opetushallituksen kanssa. Ne kokoavat ja kehittävät kansainvälistymisen valtionavustuksilla tuetuissa hankkeissa syntyneitä hyviä käytänteitä. Koordinaatiohankkeiden tehtävänä on myös verkostoida kansainvälisen toiminnan kehittäjiä ja hankkeita kansallisesti ja seudullisesti.
Kansainvälisyyden koordinaatiohankkeet kohdennetaan seuraaviin kehittämisteemoihin:
- Vastuullisen kansainvälisyyden käsitteiden ja toimintatapojen vahvistaminen osana koulujen kansainvälisyyttä ja toimintakulttuuria. Erityisesti tuetaan YK:n Agenda2030 tavoitekokonaisuuden 4.7 toteutumista (ks. johdanto).
- Rahoitetaan hankkeita, joiden keskeisenä tehtävänä on Suomen UNESCO-ASPnet-kouluverkoston toiminnan kehittäminen Opetushallituksen kanssa yhteistyössä sekä hankkeita, jotka vahvistavat ruotsinkielisten koulujen ja varhaiskasvatuksen kansainvälisen toiminnan yhteistyötä.
- Kansallisen kielivarannon vahvistaminen. Erityisenä tavoitteena tulee olla Aasian ja Afrikan kielten tarjonnan vahvistaminen ja valintojen lisääminen perusopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa
Etusijalla ovat kehittämis- ja koordinaatiohankkeet, joissa tuodaan esille innovatiivisia, laajasti hyödynnettäviä ja kustannustehokkaita tapoja toimia kansainvälisesti ja globaalisti.