Kehittämiskeskus tekee aktiivista yhteistyötä muiden keskeisten eurooppalaisten ja kansainvälisten yleis- ja erityisopetuksen toimielinten ja organisaatioiden kanssa. Näihin kuuluvat Euroopan komissio ja sen toimielimet – Euroopan koulutusalan tietoverkko Eurydice, EUROSTAT ja CEDEFOP sekä muita organisaatioita, kuten Taloudellinen yhteistyö- ja kehittämisjärjestö OECD, UNESCO, UNICEF, Maailmanpankki ja Euroopan neuvosto. Kehittämiskeskus tekee yhteistyötä Euroopan parlamentin ja EU:n puheenjohtajamaiden kanssa niin käytännön tasolla keskeisten eurooppalaisten tilaisuuksien järjestämisessä kuin poliittisellakin tasolla varmistaakseen toiminnan noudattavan kehittämiskeskuksen jäsenmaiden prioriteetteja sekä heijastelevan EU:n tavoitteita.
Euroopan erityisopetuksen ja inklusiivisen opetuksen kehittämiskeskus
Kehittämiskeskus kerää, käsittelee ja jakaa eurooppalaista ja maakohtaista tietoa sekä tarjoaa jäsenmailleen edellytykset oppia toinen toiseltaan monipuolisesti vaihtamalla tietoja ja kokemuksia. Keskuksen pitkän ja lyhyen aikavälin ohjelmat peilaavat sekä jäsenmaiden painotuksia että EU:n yhteisiä linjauksia erityistä tukea tarvitsevista oppijoista ja heidän yleisopetukseen integroimiseensa tähtäävien toimien edistämisestä.
YK:n yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista (2006) ja Euroopan unionin eri direktiivit ja tiedotteet tekevät selväksi sen, että maiden ei tulisi enää väitellä siitä, mitä inklusiivinen opetus on tai miksi niiden tulisi sitä tarjota. Siihen, kuinka inklusiivista opetusta voidaan toteuttaa opettajien, luokkien, koulujen, alueiden, kuntien ja kansallisten linjausten osalta, tarvitaan nyt opastusta. Kehityskeskus tarjoaa maille näyttöön perustuvaa tietoa ja suosituksia siitä, kuinka keskeisiä linjauksia toteutetaan käytännössä. Kehittämiskeskus keskittyy pääasiallisesti inklusiiviseen opetukseen sen laajimmassa merkityksessä, eli oppijoiden erilaisuutta ja eri oppimisympäristöjen monimuotoisuutta tarkastellaan ihmisoikeus- ja laatukysymyksenä.
Lopullisena tavoitteena on edistää koulutuspolitiikkaa ja -käytäntöjä, jotka vastaavat erilaisten – myös erityistä tukea tarvitsevien – oppijoiden tarpeisiin. Toiminnassa otetaan huomioon kaikkien oppijoiden yhtäläiset mahdollisuudet, esteettömyys, inklusiivinen koulutus ja laadukkaan koulutuksen edistäminen ottaen huomioon eri maiden erilaiset poliittiset linjaukset, käytännöt ja koulutusolot.
Kehittämiskeskuksella on jäsenvaltioidensa valtuutus edistää yhteistyötä sellaisten maakohtaisten prioriteettien osalta, jotka ovat Euroopan unionin koulutus- ja koulutusalan painopisteiden mukaisia, kuten Education and Training 2020 -strategiassa todetaan.
Kehittämiskeskus ottaa kaikessa toiminnassaan huomioon erityisopetuksen keskeiset kansainväliset asiakirjat, kuten Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokouksen hyväksymät vammaisten yhtäläisiä mahdollisuuksia koskevat YK:n yleisohjeet, Salamancan julistuksen, Luxemburgin peruskirjan, Euroopan neuvoston osallistavaa koulutusta koskevat päätöslauselmat, YK:n yleissopimuksen vammaisten oikeuksista ja Lissabonin julistuksen nuorten näkemyksistä inklusiivisesta koulutuksesta.
Keskuksen päätavoitteena on auttaa jäsenvaltioita parantamaan inklusiivista koulutuspolitiikkaansa ja inklusiivisia käytäntöjään. Keskuksella on seuraavat strategiset tavoitteet:
- Erityisopetuksen ja inklusiivisen opetuksen laadun edistäminen ylläpitämällä pitkän aikavälin puitteita laajamittaiselle eurooppalaiselle yhteistyölle.
- Tiedon ja kokemusten tehokkaan vaihtamisen mahdollistaminen jäsenmaiden välillä ja jäsenmaissa.
- Tunnistaa keskeiset tekijät, jotka haittaavat tai tukevat kehitystä, ja antaa maille tietoa ja ohjausta.
- Analysoida ja tarkastella koulutuspolitiikan kehitystä jäsenmaissa, jotta voidaan tukea kestävien ja tehokkaiden inklusiivisten koulutusjärjestelmien kehittämistä.
Jäsenmaiden tilannetta koskeviin kysymyksiin vastaavat kunkin maan kehittämiskeskuksen edustajiston jäsenet tai kansalliset koordinaattorit. Suomen yhdyshenkilönä toimii:
Erja Vitikka
Opetus- ja kulttuuriministeriö
erja.vitikka [at] gov.fi (erja[dot]vitikka[at]gov[dot]fi)