BI1 Elämä ja evoluutio -moduuli (2 op) tukee kaikkien laaja-alaisten tavoitteiden saavuttamista, mutta siinä painottuvat mielekkäästi monitieteisyys ja luova osaaminen sekä yhteiskunnallinen osaaminen. Moduuli rakentaa pohjaa luonnontieteellisen tiedon ymmärtämiselle. Jotta luonnontieteellistä tietoa voi ymmärtää ja biologista maailmankuvaa edelleen rakentaa, on tärkeä hallita biologian peruskäsitteitä ja niiden välistä hierarkiaa. Käsitteitä on myös käytettävä täsmällisesti ja oikeissa yhteyksissä. Moduulissa korostuu myös biologian yhteiskunnallinen merkitys eri tieteenalojen, työelämän ja innovaatioiden kautta, mikä innostaa opiskelijaa biologian opiskeluun.
Monitieteinen ja luova osaaminen
- Käsitteiden käyttö täsmällisesti ja oikeissa yhteyksissä. Kielitietoinen opetus muun muassa innostaa opiskelijoita käyttämään biologian omia käsitteitä ja tieteellistä kieltä esimerkiksi pelillistämällä tai poimimalla biologia-aiheisia uutisia arjesta.
- Lajiesimerkit opetuksen tukena. Biologisia ilmiöitä voidaan havainnollistaa lajiesimerkkien avulla hyödyntäen esimerkiksi kuvia, videoita tai eliökokoelmia. Näin opetus elävöityy ja konkretisoituu.
- Luonnontieteellisen lukutaidon vahvistaminen. Luonnontieteellistä lukutaitoa voi vahvistaa esimerkiksi erilaisilla teemaan liittyvillä uutisilla ja muilla tekstilajeilla, jotka havainnollistavat luonnontieteellistä tutkimusta. Samalla opiskelijat käyttävät ja arvioivat kriittisesti biologisia tietolähteitä sekä perustelevat näkemyksiään biologialle ominaisella tavalla. Opiskelijat pääsevät vertailemaan, miten arkitieto eroaa tieteellisestä tiedosta.
- Tieteelliseen tutkimukseen perehtyminen. Monitieteellistä ja luovaa osaamista voidaan vahvistaa myös tarkastelemalla tieteellisen tutkimuksen prosessia (kuten pro gradu -töitä, tutkimusartikkeleita, biologisia sovelluksia). Näin havainnollistetaan biologian eri tieteenalojen merkitystä ja vahvistetaan ajatusta tutkimusmenetelmistä osana luonnontieteitä. Luovan ajattelun kehittymistä vahvistavat biologisten ilmiöiden kokeellinen tutkiminen, havainnointi, tulosten käsittely, tulkinta ja esittäminen. Tieteen tekeminen itsessään on jo luovaa ja innovatiivista.
Yhteiskunnallinen osaaminen
- Biologian merkitys työelämässä ja jatko-opinnoissa. Opetuksessa voidaan tutustua jatko-opintoaloihin, uratarinoihin ja tehdä yritysvierailuja myös yhteistyössä opinto-ohjaajien kanssa. Myös virtuaalivierailut ovat mahdollisia.
- Biologisen osaamisen monipuolinen tarve eri aloilla. Opetuksessa voidaan tutustua eri aiheisiin (tutkimukset, artikkelit, uutisseuranta), biologisiin tieteenaloihin sekä eri ammattiryhmiin, joissa tarvitaan biologista osaamista huomioiden paikalliset ja kansainväliset tutkimukset sekä eri biologian organisaatiotasot molekyyleistä biosfääriin. Lisäksi on huomioitava, että Suomessa tehdään merkittävää alan tutkimusta ja kehitetään uusia innovaatioita.