Kuorma- ja linja-auton ammattimainen kuljettaminen edellyttää kuljettajalta ajo-oikeuden lisäksi ammattipätevyyttä. Vaatimuksia sovelletaan myös traktorin ja muun ajoneuvon tai ajoneuvoyhdistelmän kuljettajaan, jos vaatimuksena on kuorma- tai linja-auton ajokortti. Ammattipätevyys osoitetaan erillisellä ammattipätevyyskortilla tai merkinnällä ajokortissa.
Pätevyydet ja kelpoisuudet
Joissakin ammateissa tai työtehtävissä toimiminen edellyttää määrätyn tutkinnon tai tutkinnon osan suorittamista. Esimerkiksi kuljetusalalla edellytetään kuljetusalan ammattipätevyyttä. Lisäksi useat tutkinnot sisältävät säädöksissä edellytettyjä vaatimuksia alan tehtävissä toimimiseen. Alla löytyy tietoa kuljetusalan ammattipätevyydestä, hygieniapassista ja eläinten lopettamisesta ammatillisissa tutkinnoissa. Lisätietoa muista pätevyyksistä ja kelpoisuuksista löytyy kyseessä olevan tutkinnon perusteista ja alakohtaisista säädöksistä.
Kaikkien henkilöiden, jotka työskentelevät elintarvikehuoneistossa ja käsittelevät siellä pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita, täytyy suorittaa hygieniapassitesti hyväksytysti saadakseen hygieniapassin. Vuodesta 2020 lähtien elintarvikealan tutkinnon perusteella ei ole voinut hakea hygieniapassia. Tiedot hygieniapassitestien järjestäjistä löytyvät Ruokaviraston verkkosivuilta.
Euroopan neuvosto on antanut asetuksen eläinten suojelusta lopetuksen yhteydessä. Asetuksessa säädetään eläinten lopetuksia ja teurastuksia tekevien henkilöiden kelpoisuustodistuksista. Asetuksen 21 artikla edellyttää, että tieto kelpoisuustodistuksen edellyttämän koulutuksen järjestäjistä on oltava julkisesti saatavilla. Lisätietoja tuotantoeläinten lopetukseen liittyvistä koulutuksen järjestäjistä löytyy opintopolku.fi-sivustolla.
Tuotantoeläinten lopetukseen liittyvät tutkinnot
Tuotantoeläinten lopetukseen liittyvät ammattitaitovaatimukset sisältyvät
- elintarviketeollisuuden ammattitutkintoon OPH-838-2018: tutkinnon osat lopetusasetuksen mukainen toiminta teurastamoissa 30 osp, punaisen lihan teurastaminen 60 osp ja siipikarjan teurastaminen 60 osp
- elintarvikejalostuksen ammattitutkintoon OPH-837-2018: tutkinnon osa teurastaminen 60 osp.
Porojen lopettamisen ammattitaitovaatimukset sisältyvät
- porotalouden ammattitutkintoon OPH-2664-2017: tutkinnon osa poron laitosteurastus 30 osp
- luonto- ja ympäristöalan perustutkintoon OPH-2847-2017: tutkinnon osa poronlihan jatkojalostus 15 osp (voimassaolo päättyy 31.12.2024)
- luonto- ja ympäristöalan perustutkintoon OPH-1235-2020: tutkinnon osa poronlihan tuotannossa toimiminen, 30 osp (voimassa 1.1.2021 alkaen)
Turkiseläinten lopettamiseen liittyvät ammattitaitovaatimukset sisältyvät
- maatalousalan perustutkinnon OPH-2730-2017: tutkinnon osa turkiseläinten nahkonta 15 osp.