Puhvi-kokeen hankkiminen
Kokeen suoritusaika on koko lukuvuosi kokeen julkaisemisen jälkeen. Lukuvuoden koe julkaistaan Opintopolun osana olevassa LUDOS-palvelussa, jossa julkaistaan myös kokeen arviointi- ja todistuslomakkeet. Ammatillisen koulutuksen opettajat voivat tilata entiseen tapaan koetehtävät sähköpostitse opetusneuvos Minna Harmaselta (etunimi.sukunimi [at] oph.fi).
Puhvi-kokeen arviointioikeus kaikilla suomen kielen ja kirjallisuuden opettajilla
Kokeen arviointioikeus on arviointiin perehtyneillä äidinkielen ja kirjallisuuden opettajilla.
Puhvi-kokeen arvioijilta edellytetään kokeen arviointiin perehtymistä ja kriteereihin tutustumista esimerkiksi koulutuksessa tai muulla tavoin. Kokeen voi siis arvioida myös opettaja, joka ei ole käynyt tiettyä arviointikoulutusta, mutta arviointiin tutustuminen ja arvioinnin harjoittelu koulutuksissa ovat mahdollisia ja erittäin suositeltavia. Kokeen arviointiin voi perehtyä tutustumalla näillä verkkosivuilla oleviin materiaaleihin, aineenopettajan koulutuksessa ja osallistumalla koulutuksiin.
Kokeen arvioinnin luotettavuus perustuu siihen, että koesuorituksilla on kaksi arvioijaa, jotka ovat perehtyneet hyvin kokeen arviointiin. Olisi hyvä, että toinen arvioiva opettaja olisi opiskelijoille vieras esimerkiksi toisesta koulusta tai jopa koulumuodosta. Lukion ja ammatillisen koulutuksen opettajien arviointiyhteistyö on erittäin suositeltavaa.
Puhvi-kokeen arviointikriteerit, todistus ja palautelomake
Alta löytyvät puheviestinnän kokeen esiintymis- ja ryhmäviestintätaitojen arviointilomakkeet sekä kokeen todistus.
Lisäksi Webropol-linkistä pääsee Puhvi-kokeen palautelomakkeelle, jolla kysytään seuraavia seikkoja:
- lukuvuosi
- koulun nimi ja osoite
- raportoijan nimi ja yhteystiedot
- toisen arvioijan nimi ja koulu
- kokeeseen osallistuneiden määrä
- osallistujien arvosanajakauma
- valitut ryhmäviestintätehtävät
- palautetta esiintymistehtävästä
- palautetta ryhmäviestintätehtävästä
- ideoita ja kehittämiskohteita.