Ajankohtaista
LOPS-tuunaamojen materiaalit: https://www.oph.fi/fi/uutiset/2020/tuunaamoista-tukea-paikalliseen-lops-tyohon
Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen foorumi järjestetään seuraavan kerran 2.-3.8.2022 Helsingissä (Paasitornissa).
-------------------------------------------------------
Puheviestintätaitojen kokeen (Puhvi-kokeen) järjestäminen mahdollisessa etäopetustilanteessa
Poikkeusjärjestelyistä kokeen suorittamiseksi sovitaan paikallisesti. Mikäli kokeeseen halukkaat ovat toisen vuoden opiskelijoita, kokeen tekemisen voi siirtää kolmanteen vuoteen. Voidaan myös sopia, että kokeet järjestetään vasta sen jälkeen, kun on palattu lähiopetukseen.
Koe voidaan suorittaa myös verkon kautta, mikäli
- käytössä on sopiva järjestelmä
- suoritukset pystytään tallentamaan
- opiskelijat näkevät ryhmäkeskustelussa toisensa
- opiskelijat näkevät yleisöä yksilötehtävässä
- toinen arvioija saadaan mukaan järjestelmään.
Muutoin noudatetaan Puhvi-kokeen perusohjeita. Koesuoritusten tallentamisesta sovitaan opiskelijoiden kanssa erikseen. Näin on Puhvissa tehty ennenkin, mutta koronatilanteessa tallenteen merkitys voi olla suurempi.
Äidinkieli ja kirjallisuus oppiaineena
Oppiaineessa on 12 eri oppimäärää: suomen kieli ja kirjallisuus, ruotsin kieli ja kirjallisuus, saamen kieli ja kirjallisuus, romanikieli ja kirjallisuus, viittomakieli ja kirjallisuus, muu opiskelijan äidinkieli ja kirjallisuus, suomi toisena kielenä ja kirjallisuus, ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus, suomi saamenkielisille, ruotsi saamenkielisille, suomi viittomakielisille ja ruotsi viittomakielisille.
Opetuksen tueksi

Äidinkielen ja kirjallisuuden Lops 2021-tukimateriaalit
1.8.2021 voimaan tulevan lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opetussuunnitelman laatimisen ja toteuttamisen tueksi valmisteltu materiaali täydentyy vielä syksyn 2020 aikana.

Äidinkielen ja kirjallisuuden opetus etänä
Etäopetus onnistuu äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksssa, kun opetus suunnitellaan hyvin ja verkko-opetukseessa kiinnitetään erityistä huomiota vuorovaikutuksen ylläpitoon, palautteen antamiseen ja monipuolisiin tehtäviin.

Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen tueksi
Sivulle on kerätty äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineen opettamisen tueksi erilaisia materiaaleja, verkkosivuja ja verkostoja. Tutustu sivun esittelemiin oppaisiin, kilpailuihin, tapahtumiin ja muuhun tukeen!

Kirjoittamisen ja lukemisen opettamisen tueksi
Kirjoittamisen ja lukemisen opettamiseen tarkoitetuissa materiaaleissa voit tutustua esimerkiksi monipuolisen kirjoittamisen aineistoon, tutkivan nettilukemisen malliin sekä pohtimiskaavion käyttöön niin lukemisessa kuin kirjoittamisessa.

Moduuleista opintojaksoiksi
Uusissa lukion opetussuunnitelman perusteissa kuvataan kurssien sijaan moduuleja, joista muodostetaan lukioiden omia opintojaksoja. Tutustu esimerkkeihin äidinkieltä ja kirjallisuutta sekä muita oppiaineita yhdistelevistä opintojaksoista sekä äidinkielen ja kirjallisuuden omista opintojaksoista.

Puhe- ja vuorovaikutustaidot äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksessa
Vuorovaikutusosaaminen on keskeisen osa opiskelu- ja työelämävalmiuksia sekä yhteiskunnallista osallisuutta ja merkittävänä elämänhallinnan sekä hyvinvoinnin osatekijänä. Sivulta löytyy tietoa puhe- ja vuorovaikutustaidoista äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksessa.

Puheviestintätaitojen päättökoe
Puheviestintätaitojen päättökoe eli Puhvi-koe on Opetushallituksen vuosittain laatima toisen asteen opiskelijoiden puheviestintätaitojen päättökoe lukiolaisille ja ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijoille. Sivulta löytyy tietoa Puhvi-kokeesta ja siihen valmistautumisesta.

Äidinkielen ja kirjallisuuden ylioppilaskoe
Äidinkielen ja kirjallisuuden opiskelun päätteeksi lukiossa osallistutaan äidinkielen ylioppilaskokeeseen. Sivulta löytyy tietoa äidinkielen ylioppilaskokeesta ja siihen valmistautumisesta.

Kielitietoisuus opetuksessa
www.oph.fiTiedonalojen kielen oppiminen mahdollistaa jokaisen oppijan pääsyn opiskelun ja opetuksen kieleen. Kielitietoisessa oppilaitoksessa jokainen aikuinen onkin kielellinen malli ja jokainen opettaja myös opettamansa oppiaineen kielen opettaja. Sivulle on koottu materiaalia kielitietoisen opetuksen tueksi eri kouluasteille.
Teema-aineistoja oppitunneille
7 VELJESTÄ - Tutustu 150-vuotiaaseen teokseen!
7veljesta.finlit.fiSuomalaisen Kirjallisuuden Seuran tuottamalta 7 VELJESTÄ -sivustolta voi lukea Aleksis Kiven romaanin Seitsemän veljestä sanaselityksin varustettuna sekä tutustua monipuoliseen materiaaliin, jonka avulla teosta voi lähestyä.
Seitsemän veljestä
www.seitsemanveljesta.netOpetushallituksen tuella tuotetulla Seitsemän veljestä -sivustolla voi tutustua Aleksis Kiven klassikkoteokseen ja sen kontekstiin.
Sammon salat
www03.edu.fiSammon salat on pelillinen oppimateriaali Kalevalan ja kansanperinteen maailmasta. Varsinainen peli on ladattavissa Applen ja Googlen sovelluskaupoista maksutta.
Romanikulttuurin oppitunnit
Kolmen 45 minuutin oppitunnin laajuinen digitaalinen oppimateriaali soveltuu hyödynnettäväksi peruskoulun 9. luokalla ja lukiossa useissa oppiaineissa, kuten historiassa, yhteiskuntaopissa sekä äidinkielessä ja kirjallisuudessa.
Ruotsalaisuuden päivä 6.11.
Ruotsalaisuuden päivää vietetään marraskuun kuudentena. Teemasivulle on koottu tietoa ruotsalaisuuden päivästä ja materiaalia tukemaan päivän käsittelyä opetuksessa.