Hyppää pääsisältöön

Äidinkieli ja kirjallisuus lukiossa


Äidinkieli ja kirjallisuus on taito-, tieto-, kulttuuri- ja taideaine. Äidinkielen ja kirjallisuuden opetus tähtää sellaisiin moniluku-, viestintä- ja vuorovaikutustaitoihin, jotka luovat edellytykset jatko-opinnoille, osallisuudelle työelämässä ja aktiiviselle kansalaisuudelle. Oppiaineen tehtävänä on muun muassa tarjota aineksia kielelliseen ja kulttuuriseen yleissivistykseen sekä auttaa opiskelijaa rakentamaan identiteettiään ja arvostamaan omaa kulttuuriaan ja kieltään.

Ajankohtaista

Suomen kielen ja kirjallisuuden opetuksen yhteiset kehittämispäivät järjestetään seuraavan kerran 8.-9.10.2024 Helsingissä yhteistyössä Äidinkielen opettajain liiton ja Suomenopettajat ry:n kanssa. Koulutuspäiviin yhdistyvät Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen foorumi sekä Suomi toisena kielenä -opettajien koulutuspäivät.
 

Äidinkieli ja kirjallisuus oppiaineena

Oppiaineessa on 12 eri oppimäärää: suomen kieli ja kirjallisuus, ruotsin kieli ja kirjallisuus, saamen kieli ja kirjallisuus, romanikieli ja kirjallisuus, viittomakieli ja kirjallisuus, muu opiskelijan äidinkieli ja kirjallisuus, suomi toisena kielenä ja kirjallisuus, ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus, suomi saamenkielisille, ruotsi saamenkielisille, suomi viittomakielisille ja ruotsi viittomakielisille. Lisäksi opetussuunnitelman perusteiden liitteessä on kuvattu lukiokoulutusta täydentävät saamen, romanikielen ja opiskelijan oman äidinkielen opinnot.

Tällä sivulla olevat materiaalit sopivat kaikkien edellä mainittujen oppimäärien paikallisen opetussuunnitelman laatimisen ja toteuttamisen tueksi.

Yhteystiedot  

Oppiaineeseen tai johonkin sen oppimäärään liittyviä kysymyksiä voi lähettää osoitteella lukio(at)oph.fi.