Kansallinen selvitys sairaaloissa järjestettävän varhaiskasvatuksen nykytilanteesta julkaistiin syksyllä 2024. Selvityksessä esitellään kansallisen selvityksen toteutus ja sen pohjalta laaditut kehittämissuositukset sairaaloissa toteutuvan varhaiskasvatuksen kehittämiseksi tulevaisuudessa. Selvitystyö koostui sairaaloissa toteutettavan varhaiskasvatuksen taustaa ja historiaa koskevan tietopohjan kokoamisesta, kansallisesta kyselystä sairaaloiden hallinnolle ja lasten kanssa toimiville ammattilaisille sekä kehittämissuositusten laatimisesta näiden pohjalta. Suosituksilla pyritään edistämään jokaisen lapsen oikeutta saada varhaiskasvatuslain mukaista varhaiskasvatusta sairaalassa ollessaan ja myös silloin, kun lapsi on kotiutunut sairaalahoidosta, mutta ei voi vielä osallistua toimipaikassa järjestettävään varhaiskasvatukseen.
Sairaalassa järjestettävä varhaiskasvatus
Tukimateriaalia voi hyödyntää myös yhteistyössä huoltajien kanssa.

Sairaaloissa järjestettävästä varhaiskasvatuksesta ei säädetä varhaiskasvatuslaissa, toisin kuin perusopetuslaissa (628/1998, 4 §) säädetään esi- ja perusopetuksen sairaalaopetuksesta. Sairaaloissa on toteutettu lapsille suunnattua ohjattua toimintaa jo vuodesta 1909 alkaen. Toteutustavat ovat vaihdelleet eri aikoina ja eri paikoissa, mutta toiminnalla on aina pyritty turvaamaan lasten oikeus oppimiseen vakavistakin sairauksista huolimatta.
Varhaiskasvatuslain mukaan kunnalla on varhaiskasvatuksen järjestämisvelvollisuus. Varhaiskasvatuslain mukaista varhaiskasvatusta voidaan järjestää myös erikoissairaanhoidon piirissä. Varhaiskasvatuksen ja sairaalan tai muun vastaavan tahon keskinäisellä yhteistyöllä varmistetaan varhaiskasvatuksen jatkuvuus lapsen kunnon ja jaksamisen mukaisesti. Erityistä huomiota kiinnitetään lapsen turvallisten ihmissuhteiden säilymiseen.
Sairaaloissa on järjestetty lapsille suunnattua ohjattua toimintaa varhaiskasvatuksena. Sairaalan järjestämän varhaiskasvatuksen resursseja, sisältöä ja toteutusta ei säännellä tai valvota varhaiskasvatuslain mukaisen varhaiskasvatuksen tavoin. Sairaalan järjestämän varhaiskasvatuksen osalta ei ole esimerkiksi määritelty henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia tai mitoituksia.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on rahoittanut vuonna 2022 myönnetyllä valtion erityisavustuksella sairaalassa järjestettävän varhaiskasvatuksen kehittämistyötä. Rahoituksella tehdystä kehittämistyöstä on koostettu tälle sivulle tukimateriaalia paikallisen kehittämisen tueksi.
Tampereen kaupunki kehitti vuosien 2022-2024 aikana opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella sairaalassa järjestettävää varhaiskasvatuslain mukaista varhaiskasvatusta yhteistyössä Pirkanmaan hyvinvointialueen/ Tampereen yliopistollisen sairaalan kanssa. Osana kehittämistyötä Tampereen kaupungin varhaiskasvatus toteutti videot, joilla käsitellään sairaalassa järjestettävää varhaiskasvatusta ja varhaiskasvatukseen liittyvää yhteistyötä sairaalassa.
Video: Varhaiskasvatus sairaalassa
Sairaalaa harvoin mielletään varhaiskasvatusympäristöksi ja siksi perheille on usein iloinen yllätys, että sairaalassa ollessa on mahdollista osallistua lapselle tuttuun, turvalliseen ja merkitykselliseen toimintaan. Lapsen kasvu, kehitys ja oppiminen eivät jää tauolle sairaalajaksojen ajaksi. Varhaiskasvatus on lapsen oikeus ja sen on tärkeää olla osa lapsen arkea kaikissa elämäntilanteissa. Sairaalassa työskentelevät varhaiskasvatuksen opettajat huolehtivat osaltaan, että se toteutuu myös sairaalan epätyypillisessä oppimis- ja toimintaympäristössä.
Hyväksy analytiikkaevästeet katsellaksesi upotettua YouTube-videota
Varhaiskasvatuslain mukainen varhaiskasvatus toteutuu sairaalassa moniammatillisen yhteistyön kautta. Varhaiskasvatuksen opettaja on vastuussa varhaiskasvatuslain mukaisesta toiminnasta. Lisäksi lapsille suunnattua toimintaa voivat järjestää myös sairaala, hyvinvointialue, seurakunnat tai kolmas sektori ja varhaiskasvatuksen opettaja sairaalassa voi toimia osana tällaista monen organisaation muodostamaa tiimiä. Varhaiskasvatuksen opettajat kuuluvat sairaalan erityistyöntekijöihin kuntoutusohjaajien, eri terapeuttien, psykologien ja sosiaalityöntekijöiden ohella. Päivittäinen yhteistyö lasta hoitavien kanssa on tärkeää, sillä hoitohenkilökunnalta saadaan tarvittava tieto lapsen voinnista ja mahdollisista toiminnan rajoituksista. Tieto kulkee myös toiseen suuntaan, kun opettajat kertovat havainnoistaan ja huomioistaan hoitajille ja lääkäreille. Lapsen kuntoutumista edistäviä toimintoja kehitetään ja toteutetaan yhteistyössä muiden erityistyöntekijöiden kanssa lapsen toiminnallisten tarpeiden mukaan. Varhaiskasvatuksen opettajan asiantuntijuus tuodaan moniammatillisen työyhteisön käyttöön lisäämällä tietoisuutta lapsen oppimisen tavoista ja tarpeista. Yhteistyöllä ja tiedon jakamisella tavoitellaan kaikkien lasta hoitavien osallisuutta lapsen arjen kuntouttamisen edistämiseksi. Varhaiskasvatuksen opettajat tukevat työllään kaikkia lapsen hoitoon osallistuvia esimerkiksi ohjaamalla heitä vuorovaikutustilanteita helpottavien kuvatukien käyttöön.
Hyväksy analytiikkaevästeet katsellaksesi upotettua YouTube-videota
Paikallisen työn esimerkkejä löydät avointen oppimateriaalien kirjaston kokoelmasta.