På hösten 2024 publicerades en nationell utredning om nuläget inom småbarnspedagogik som ordnas på sjukhus. Utredningen presenterar genomförandet av den nationella utredningen och de utvecklingsrekommendationer som utarbetats utifrån den för att utveckla småbarnspedagogiken som ordnas på sjukhus i framtiden. Utredningsarbetet bestod av att sammanställa ett kunskapsunderlag om bakgrunden till småbarnspedagogik som ordnas på sjukhus, en nationell enkät till sjukhusens administration och yrkespersoner som arbetar med barn samt att utarbeta utvecklingsrekommendationer utifrån dessa. Genom rekommendationerna strävar man efter att främja varje barns rätt till småbarnspedagogik enligt lagen om småbarnspedagogik under sjukhusvistelsen, och även när barnet har skrivits ut från sjukhusvården men ännu inte kan delta i den småbarnspedagogiska verksamheten som ordnas vid verksamhetsstället.
Småbarnspedagogik som ordnas på sjukhus
Stödmaterialet kan också användas i samarbetet med vårdnadshavarna.

Lagen om småbarnspedagogik innehåller inga bestämmelser om småbarnspedagogik som ordnas på sjukhus till skillnad från vad som föreskrivs i lagen om grundläggande utbildning (628/1998, 4 §) gällande sjukhusundervisning inom förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen. På sjukhusen har man genomfört handledd verksamhet för barn sedan år 1909. Genomförandesätten har varierat vid olika tidpunkter och på olika ställen, men genom verksamheten har man alltid strävat efter att trygga barnens rätt till lärande trots allvarliga sjukdomar.
Enligt lagen om småbarnspedagogik är kommunen skyldig att ordna småbarnspedagogik. Småbarnspedagogik enligt lagen om småbarnspedagogik kan också ordnas inom den specialiserade sjukvården. Genom samarbete mellan småbarnspedagogiken och sjukhuset eller någon annan motsvarande instans säkerställer man att småbarnspedagogiken fortsätter i enlighet med barnets kondition och ork. Särskild uppmärksamhet fästs vid att bevara barnets trygga människorelationer.
På sjukhus har man ordnat handledd verksamhet för barn som småbarnspedagogik. Innehållet i och resurserna för småbarnspedagogisk verksamhetsom ordnas på sjukhus regleras eller övervakas inte på samma sätt som småbarnspedagogisk verksamhet enligt lagen om småbarnspedagogik. I fråga om småbarnspedagogik som ordnas på sjukhus har man till exempel inte fastställt behörighetskrav för personalen eller dimensionering av personalen.
År 2022 beviljade undervisnings- och kulturministeriet statligt specialunderstöd för att finansiera utvecklingsarbete för småbarnspedagogik som ordnas på sjukhus. Utvecklingsarbetet som gjorts med denna finansiering har sammanställts på denna sida som stödmaterial för det lokala utvecklingsarbetet.
Under åren 2022–2024 utvecklade Tammerfors stad småbarnspedagogik som ordnas på sjukhus i enlighet med lagen om småbarnspedagogik. Utvecklingsarbetet genomfördes med specialunderstöd från undervisnings- och kulturministeriet och i samarbete med och Birkalands välfärdsområde/Tammerfors universitetssjukhus. Som en del av utvecklingsarbetet producerade Tammerfors stads småbarnspedagogik videor som behandlar småbarnspedagogiken som ordnas på sjukhus och samarbetet på sjukhuset som gäller småbarnspedagogiken.
Video: Småbarnspedagogik på sjukhus
Sjukhus uppfattas sällan som en småbarnspedagogisk miljö, och därför är det ofta en positiv överraskning för familjerna att det är möjligt att delta i trygg och betydelsefull verksamhet som är bekant för barnet under sjukhusvistelsen. Barnets uppväxt, utveckling och lärande pausas inte under sjukhusperioderna. Småbarnspedagogiken är barnets rättighet, och det är viktigt att den ingår i barnets vardag i alla livssituationer. Lärarna inom småbarnspedagogiken som arbetar på sjukhus ser till att detta också sker i sjukhusets atypiska lär- och verksamhetsmiljö.
Acceptera analyscookies för att se den inbäddade YouTube-videon
Småbarnspedagogik enligt lagen om småbarnspedagogik genomförs på sjukhus genom mångprofessionellt samarbete. En lärare inom småbarnspedagogik ansvarar för verksamheten enligt lagen om småbarnspedagogik. Dessutom kan verksamhet riktad till barn också ordnas av sjukhuset, välfärdsområdet, församlingar eller tredje sektorn, och läraren inom småbarnspedagogik vid sjukhuset kan fungera som en del av ett sådant team som består av flera organisationer. Lärarna inom småbarnspedagogiken hör till sjukhusets specialarbetare vid sidan av rehabiliteringshandledare, olika terapeuter, psykologer och socialarbetare. Det dagliga samarbetet med dem som vårdar barnet är viktigt, eftersom vårdpersonalen ger nödvändig information om barnets tillstånd och eventuella begränsningar i verksamheten. Informationen går också åt andra hållet när lärarna berättar om sina observationer för skötarna och läkarna. Aktiviteter som främjar barnets rehabilitering utvecklas och genomförs tillsammans med andra specialarbetare enligt barnets behov. Lärarens expertis inom småbarnspedagogiken görs tillgänglig för den mångprofessionella arbetsgemenskapen genom att öka medvetenheten om barnets sätt att lära sig och behov i anknytning till lärande. Genom att samarbeta och dela kunskap strävar man efter att alla som vårdar barnet ska vara delaktiga i att främja barnets rehabilitering i vardagen. Lärarna inom småbarnspedagogiken stöder med sitt arbete alla som deltar i barnets vård till exempel genom att handleda dem i användningen av bildstöd som underlättar interaktionen.
Acceptera analyscookies för att se den inbäddade YouTube-videon
Exempel på lokalt arbete hittar du i samlingen i biblioteket för öppna lärresurser.