Tukimateriaali sisältää opettajien tekemiä tehtäviä yhteiskuntaopin taitotavoitteista. Joissakin tehtävissä arvioidaan osaamista vain yhden taitotavoitteen osalta, joissakin on monta arvioitavaa tavoitetta.
Tukimateriaalin tehtävät ovat monipuolisia. Mukana on lähteiden tutkimista ja tulkintaa, tiedonhakua, asiatekstin laadintaa, eläytyvää kirjoittamista, simulaatiota, käsitekartan laatimista, hintavertailun tekemistä ja haastatteluita. Tehtävät vaihtelevat laajuudeltaan. Osa tehtävistä on laadittu toteutettavaksi yhteisesti useamman oppiaineen kanssa.
Tehtäväpaketti koostuu ohjeista opettajalle ja oppilaalle sekä mallin siihen, miten tehtävää voi arvioida 6. vuosiluokan lukuvuosiarvioinnin kriteerien mukaisesti.
On tärkeää, että oppitunneilla harjoitetaan myös tekstin tuottamisen ja tulkitsemisen taitoja, joilla yhteiskuntaopin oppiaineen osaamista osoitetaan. Jokaisella oppitunnilla voi tarkastella, tunnistaa ja harjoitella yhteiskuntaopille tyypillisiä tekstilajeja. Siksi arvioinnissa tulisi kiinnittää huomiota myös
- oppiaineen käsitteiden tarkoituksenmukaiseen/oikeaan käyttöön
- yhteiskuntaopille ominaisten tekstilajien käyttämiseen
- tekstin rakenteeseen ja johdonmukaisuuteen
- käytetyn kielen oikeellisuuteen.
Osana materiaalia on myös koostettu tärkeitä yhteiskuntaopin oppiaineen käsitteitä ja annettu vinkkejä, miten niitä voi käsitellä oppitunneilla.
Opettajat voivat hyödyntää tukimateriaalin tehtäviä paikallisessa opetussuunnitelmatyössä ja opetuksessa. On muistettava, että tehtävät eivät ole normittavia eivätkä tyhjentäviä. Opettaja voi harkintansa mukaan muokata tehtäviä tai ottaa niistä esimerkkejä. Tehtävien tarkoituksena on toimia opettajan oman ideoinnin apuna, ei normitekstinä.
Yhteiskuntaopin arvioinnista
Yhteiskuntaopissa oppimisen arvioinnilla ja palautteella oppilasta ohjataan ja kannustetaan toimimaan aktiivisesti ja rakentavasti omissa lähiyhteisöissään ja soveltamaan käytännössä yhteiskunnasta oppimiaan tietoja ja taitoja. Arvioinnissa otetaan huomioon monipuolisesti erilaisia toiminnan ja tuottamisen tapoja. Huomiota kiinnitetään yhteiskunnallisten tietojen ja taitojen hallintaan.
Yhteiskuntaopin sanallista arviota tai arvosanaa antaessaan opettaja arvioi oppilaan osaamista suhteessa paikallisessa opetussuunnitelmassa vuosiluokittain 3–6 kohdennettuihin tavoitteisiin. Lukuvuosiarviointi 6. luokalla perustuu paikallisessa opetussuunnitelmassa kyseiselle vuosiluokalle kohdennettuihin oppiaineen opetuksen tavoitteisiin.
Määritellessään osaamisen tasoa 6. vuosiluokan lukuvuositodistusta varten opettaja käyttää yhteiskuntaopin valtakunnallisia arviointikriteereitä. Oppilas on saavuttanut yhteiskuntaopin tavoitteet arvosanan 5, 7, 8 tai 9 mukaisesti, kun oppilaan osaaminen vastaa pääosin kyseisen arvosanan kriteereissä kuvattua osaamisen tasoa. Arvosanojen 4, 6 ja 10 mukaisen osaamisen kokonaisarviointi muodostetaan yhteiskuntaopin tavoitteiden pohjalta ja suhteessa edellä mainittuihin lukuvuosiarvioinnin kriteereihin. Paremman osaamisen tason saavuttaminen jonkin tavoitteen osalta voi kompensoida hylätyn tai heikomman suoriutumisen jonkin muun tavoitteen osalta. Työskentelyn arviointi sisältyy yhteiskuntaopin lukuvuosiarviointiin ja siitä muodostettavaan arvosanaan.
Opinnoissa edistymisen kannalta on keskeistä, että oppilas hahmottaa ympäröivän yhteiskunnan toimintaa sekä näkee itsensä osana kansalaisyhteiskuntaa omat vaikuttamismahdollisuutensa ja vastuunsa tiedostaen.
Numeroarvioinnin käyttäminen perusopetuksessa annettavissa todistuksissa 4. vuosiluokalta alkaen on pääsääntö, josta on kuitenkin mahdollista poiketa niiden oppilaiden arvioinnissa, joiden äidinkieli on muu kuin opetuksessa käytettävä kieli. (Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014, luku 6.11.1). Sanallista arviointia voidaan siis käyttää numeroarvioinnin sijaan vuosiluokilla 1–9 päättöarviointia lukuun ottamatta maahanmuuttotaustaisten oppilaiden lukuvuositodistuksissa ja mahdollisissa välitodistuksissa. Todistuksissa voidaan käyttää erilaisia sanallisia asteikkoja. Sanallisesta arviosta tulee käydä ilmi, onko oppilas saavuttanut hyväksytysti oppiaineen tavoitteet. Oppilaan osaamista voidaan joissakin oppiaineissa tarpeen mukaan arvioida sanallisesti todistuksessa, jossa muuten opetuksen järjestäjän päätöksen mukaisesti annetaan numeroarvosanoja. Jos numeerinen arviointi ei jostain syystä ole tarkoituksenmukaisin ratkaisu oppilaan osaamisen arvioinnin kannalta, voidaan palata sanalliseen arviointiin.