Uusi peruskirjahaku alkoi 13.10.2022 ja haku päättyi 26.1.2023. Kaikille suomalaisille korkeakouluille on myönnetty peruskirja uudelle ohjelmakaudelle joulukuussa 2020, ja uutta peruskirjaa ei tarvitse hakea muutoin kuin korkeakoulujen yhdistyessä.
Euroopan komissio on myöntänyt kaikille suomalaisille korkeakouluille korkeakoulutuksen Erasmus-peruskirjan koko ohjelmakaudeksi 2021 - 2027. Korkeakoulujen tulee julkaista korkeakoulun laillisen edustajan allekirjoittama peruskirja ja siihen liittyvä Erasmus Policy Statement verkkosivuillaan.
Korkeakoulutuksen Erasmus-peruskirja (ECHE)
- OhjelmatKorkeakoulutusErasmus+ korkeakoulutukselleKansainvälistyminen
Voidakseen osallistua Erasmus+ -ohjelmaan uudelle ohjelmakaudelle (2021–2027) korkeakoulun on haettava Erasmus-peruskirjaa (Erasmus Charter for Higher Education, ECHE), jonka myöntää Euroopan komissio. ECHE on korkeakoulujen akkreditointi Erasmus+ -ohjelmaan ja se antaa oikeuden:
- Hakea kansalliselta toimistolta Erasmus+ -rahoitusta korkeakoulujen opiskelijoiden ja henkilökunnan ulkomaanjaksoille eurooppalaiseen ja globaaliin liikkuvuuteen sekä kumppanuushankkeisiin.
- Hakea EU-komissiolta rahoitusta Erasmus+ -ohjelman korkeakoulutuksen innovointia ja hyvien käytäntöjen vaihtoa edistävään yhteistyöhön, kuten innovaatiokumppanuuksiin ja huippuosaamiseen tähtääviin kumppanuuksiin.
Peruskirjan myötä korkeakoulu sitoutuu Erasmus+ -ohjelman perusperiaatteisiin ja ehtoihin sekä edistämään Erasmus+ -ohjelman painopisteitä. ECHE myönnetään koko ohjelmakauden ajaksi (2021-2027), mutta se voidaan perua, mikäli korkeakoulu ei noudata peruskirjan keskeisiä periaatteita. Peruskirjan osa on Erasmus Policy Statement (EPS), joka on korkeakoulun Erasmus+ -toimintojen strateginen suunnitelma.
Kansalliset toimistot ja Euroopan komissio seuraavat Erasmus-peruskirjan noudattamista. Seurannan tavoitteena on etenkin liikkuvuuden laadun varmistaminen. Myös Opetushallituksen ja korkeakoulun välinen Erasmus+ -liikkuvuustukisopimus edellyttää ECHE:n periaatteiden noudattamista.
- Kaikille suomalaisille korkeakouluille Erasmus-peruskirja uudelle ohjelmakaudelle
- Myönnetyt korkeakoulutuksen peruskirjat komission verkkopalvelussa (englanniksi)
- Komission ECHE-itsearviointityökalu
- Lisätietoa peruskirjasta komission verkkosivuilla
- Erasmus-peruskirjan hakukuulutus ja hakuohje vuoden 2023 hakukierrokselle komission verkkosivuilla
Mikäli korkeakoulun alkuperäinen Erasmus-peruskirjahakemus ei ole kattanut kaikkia Erasmus+ -ohjelman toimintoja, on korkeakoulun mahdollista täydentää peruskirjaa lisäämällä siihen uusia toimintoja. Täydentäminen tapahtuu päivittämällä korkeakoulun verkkosivuilla olevaa Erasmus Policy Statement -dokumenttia (EPS) lisäämällä siihen kuvaukset uusista toiminnoista. Oheisessa listauksessa näkyvät toiminnot, joiden kuvausten tulee löytyä korkeakoulun EPS-dokumentista korkeakoulun osallistuessa toimintoon tai silloin, kun korkeakoulu on jättämässä hakemusta ko. toiminnon rahoitushaussa.
Kun korkeakoulu on tehnyt päivitykset verkkosivullaan olevaan EPS-dokumenttiin, lähettää se päivityksistä tiedon Erasmus+ -ohjelman kansalliseen toimistoon, joka vahvistaa tehdyt päivitykset hyväksytyksi. Suomalaiset korkeakulut lähettävät tiedon päivityksestä Erasmus+ -ohjelman korkeakoulujen palvelusosoitteeseen: erasmus.korkeakoulutus(at)oph.fi.
Erasmus Policy Statement -dokumentin (EPS) tulee löytyä korkeakoulun verkkosivulta ja sen tulee sisältää selkeästi otsikoituna ne Erasmus+ -ohjelman toiminnot, joihin korkeakoulu osallistuu. Kunkin toiminnon osalta korkeakoulun tulee EPS-dokumentissa reflektoida ja vastata seuraaviin kysymyksiin, jotka esitetään myös Erasmus-peruskirjan (ECHE) hakulomakkeessa:
1) Please reflect on the Erasmus actions you would like to take part in and explain how they will be implemented in practice at your institution. Please explain how your institution’s participation in these actions will contribute to achieving the objectives of your institutional strategy.
2) What is the envisaged impact of your participation in the Erasmus+ Programme on your institution? (Please reflect on targets, as well as qualitative and quantitative indicators in monitoring this impact (such as mobility targets for student/staff, quality of the implementation, increased involvement in cooperation projects (under the KA2 action), sustainability/long-term impact of projects etc.) You are encouraged to offer an indicative timeline for achieving the targets related to the Erasmus+ actions.
Edellä mainitun sisällön lisäksi korkeakoulun tulee huolehtia, että sen Erasmus Policy Statement -dokumentti on otsikoitu seuraavin tiedoin:
- Erasmus Policy Statement 2021-2027
- Erasmus+ -ohjelman logo
- Korkeakoulun nimi ja logo