Katsomus tarkoittaa yksilön tai yhteisön kokonaiskäsitystä todellisuudesta, sen luonteesta ja arvosta, käsityksiä tiedosta ja tietämisen mahdollisuuksista. Katsomuksella tarkoitetaan maailmankatsomuksia ja elämänkatsomuksia, jotka taas sisältävät maailmankuvan, etiikan ja arvot sekä tietoteorian. Katsomukseen liittyy ohjeellinen ulottuvuus arvojen ja etiikan muodossa: katsomus ei ainoastaan kuvaile maailmaa (maailmankuva) vaan myös antaa suuntaviivoja sille, miten tulisi elää. Tietoteoria pitää taas sisällään käsityksen siitä, mitä tieto on, mistä sitä saa ja mikä tieto on luotettavaa. Katsomus ohjaa ihmisen olemassaoloa, merkityksenantoa, ajattelua ja valintoja tietoisesti sekä ei-tietoisesti.
Katsomus on siis inklusiivinen käsite, joka kattaa alleen niin uskonnolliset, poliittiset kuin ei-uskonnolliset tavat hahmottaa maailmaa. Erityisesti uskonnon opetussuunnitelmat (POPS 2014 & LOPS 2019) viittaavat usein katsomuksiin käsiteparin uskonnot ja katsomukset avulla. Tällöin halutaan oppiaineen sisällön mukaisesti tuoda esille erityisesti uskonnollisia katsomuksia, mutta niitä ei kuitenkaan pidetä erillisinä muista katsomuksista. Tässä sanaparissa katsomus-sana viittaa muihin kuin uskonnollisiin katsomuksiin eli ei-uskonnollisiin katsomuksiin.
Katsomuksia voidaankin usein tarkastella uskonnoista lähtöisin, jolloin muista katsomuksista voidaan käyttää esimerkiksi yleisnimityksiä uskonnottomat, ei-uskonnolliset tai maalliset katsomukset. Nämä käsitteet viittaavat sellaisiin katsomuksiin kuin humanismi, pasifismi, syväekologia ja ateismi. Katsomusten ymmärtämisen kannalta on kuitenkin oleellista, että kaikkia katsomuksia ei määritellä ainoastaan uskonnon tai uskonnottomuuden kautta. Vain kahden vaihtoehdon, uskonnollisen ja uskonnottoman tarjoaminen typistää katsomuskysymykset ainoastaan uskomista koskeviksi, vaikka katsomuksessa on kysymys paljon muustakin eivätkä eri katsomukset välttämättä ole vastakohtaisia toisiinsa nähden. Esimerkiksi ekologinen maailmankatsomus on yhteensopiva niin uskonnollisten kuin uskonnottomien käsitysten kanssa. Kattokäsite katsomus onkin yksi tapa lähestyä näiden eri näkökulmien kirjoa.