Koulutustoimijalla tarkoitetaan tämän verkkosivun ohjeissa vapaasta sivistystyöstä annetussa laissa (632/1998) tarkoitettua vapaan sivistystyön oppilaitoksen ylläpitäjää. Opetus- ja kulttuuriministeriö voi myöntää kunnalle, kuntayhtymälle, rekisteröidylle yhteisölle tai säätiölle luvan vapaasta sivistystyöstä annetun lain mukaisen oppilaitoksen ylläpitämiseen hakemuksesta. Vapaan sivistystyön oppilaitoksia ovat kansalaisopistot, kansanopistot, kesäyliopistot, liikunnan koulutuskeskukset ja opintokeskukset.
Oppilaitoksen ylläpitäjät voivat itse päättää siitä, mahdollistavatko ne suostumuksen antamisen tietojen tallentamiseksi valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä annetun lain (884/2017) 9 d §:ssä tarkoitetuissa tilanteissa oppijoilleen, eli
- 1.8.2021 alkaen vapaatavoitteiseen, osaamisperusteisesti kuvattuun koulutukseen osallistuville opiskelijoille, sekä
- 1.1.2024 alkaen vapaassa sivistystyössä kansallisen perustaitojen osaamismerkin suorittaneille henkilöille.
Vapaatavoitteisen koulutuksen opintosuoritustietojen tallentaminen on mahdollista aloittaa milloin tahansa 1.8.2021 tai sen jälkeen oppilaitoksen ylläpitäjän päättämässä aikataulussa. Vastaavasti myös osaamismerkkien tietojen tallentaminen on mahdollista aloittaa milloin tahansa 1.1.2024 tai sen jälkeen siinä aikataulussa, kun oppilaitoksen ylläpitäjä itse päättää. Vapaatavoitteisen koulutuksen eikä osaamismerkkien osalta ei ole kuitenkaan mahdollista pyytää suostumuksia takautuvasti ja tallentaa opintosuoritustietoja niitä koskevien lainsäädännön muutosten voimaantuloa edeltävältä ajalta.
Mahdollisuutta tietojen tallentamiseen tulisi tarjota yhdenvertaisesti samaan koulutukseen osallistuville oppijoille. Tämä ei tarkoita kaikkea ylläpitäjän järjestämää koulutusta, vaan ylläpitäjä voi päättää tarjota mahdollisuutta esimerkiksi vain yksittäisen koulutuksen tai kurssin osallistujille, tai niin halutessaan laajemmin. Ylläpitäjä voi päättää mahdollistaa asian joko yhdessä, tai useammassa ylläpitämässään oppilaitoksessa.
Paikallisten opetussuunnitelmien sisällöt ja rakenteet vaihtelevat tai voivat vaihdella vuosittain, ja on ylläpitäjän oma päätös, missä laajuudessa sen on mahdollista tarjota oppijoille mahdollisuutta minäkin lukuvuonna. Mikäli sitä jossain tai joissain koulutuksissa tarjotaan oppijoille, on silloin saman koulutuksen aloittavia oppijoita kohdeltava yhdenvertaisesti. Tämä ei tarkoita, että myös muiden koulutusten oppijoille olisi velvollisuus tarjota sama mahdollisuus. Tietojen tallentaminen edellyttää oppilaitoksen ylläpitäjältä myös koulutuksen osaamisperusteista kuvaamista ja arviointikäytäntöjä, joten oppilaitoksen ylläpitäjän voi olla suositeltavaa huomioida myös omat resurssinsa osaamisperusteisuuteen ja suostumusten hallintaan vaadittavaan työmäärään, kun se päättää, minkä koulutuksien oppijoille se mahdollisuutta aikoo tarjota.
Oppilaitosten ylläpitäjät ovat tietovarannon yhteisrekisterinpitäjiä
Vapaan sivistystyön oppilaitoksen ylläpitäjä, joka on päättänyt mahdollistaa suostumuksen antamisen vapaan sivistystyön tietojen tallentamiseksi, ryhtyy suostumusten vastaanottamisen ja tietojen tallentamisen aloitettuaan myös tietovarannon yhteisrekisterinpitäjäksi. Yhteisrekisterinpitäjille kuuluvista tehtävistä säädetään valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä annetussa laissa ja niitä kuvaillaan myös lainmuutoksiin liittyvissä hallituksen esityksissä. Jäljempänä tällä verkkosivulla on kootusti kuvattuna, mitä suostumusten hallintaan liittyviä tehtäviä yhteisrekisterinpitäjille kuuluu, kun ne aloittavat tai ovat jo aloittaneet suostumusten vastaanottamisen oppijoiltaan.
Valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä annetun lain mukaan Opetushallitus määrää tarkemmin, miten tiedon tallentajien on pidettävä tietovarantoon tallennettavat tiedot ajantasaisina. Opetushallitus antaa tarkempia määräyksiä myös 9 d §:ssä säädettyjen vapaan sivistystyön tietojen tietorakenteista. Opetushallituksen ajantasaiset määräykset julkaistaan ePerusteet-palvelussa Opetushallituksen määräyskokoelmassa.
Opetushallitus ei määrää oppilaitoksen ylläpitäjän pyytämiin suostumuksiin liittyvien tiedonhallintaprosessien toteuttamisesta eikä niiden etenemisaikatauluista, vaan KOSKI-palvelun käyttöönotto, siihen liittyvien tiedonhallintaprosessien suunnittelu ja toteutus sekä etenemisaikataulu ovat koulutustoimijoille vapaaehtoisia ja sen itsensä päätettävissä. Koulutustoimija päättää myös siitä, kuka tai mitkä tahot sen omassa organisaatiossa vastaavat työtehtävissään prosessien suunnittelusta ja toteutuksesta tai KOSKI-palvelun käyttöönotossa tarvittavien toimenpiteiden toteuttamisesta tai edistämisestä.
Miksi näiden tietojen tallentaminen on koulutustoimijalle vapaaehtoista?
Hallituksen esityksen 19/2021 mukaan vapaatavoitteisten koulutustietojen tallentamiseen ei ole haluttu ehdottaa lakisääteistä velvoitetta vapaan sivistystyön vapaasta luonteesta johtuen. Vapaassa sivistystyössä ei myöskään ole henkilöperusteista tiedonkeruuta eikä valtionosuusrahoitus perustu opiskelijamääriin, mikä erottaa sen muista koulutusmuodoista. Tämä tarkoittaa sitä, ettei opiskelijoiden läsnäoloa ja koulutuksen suorittamista välttämättä seurata ja opintosuoritusta arvioida samalla tavalla kuin muissa koulutusmuodoissa. Tästä seuraa myös se, että esitettyä uudistusta ei ehdoteta toteutettavaksi viranomaistarpeista lähtien, vaan uudistuksella tavoitellaan opiskelijan edun toteutumista osaamisen näkyväksi tekemisen kautta.
Välillisesti lakimuutoksesta hyötyisivät myös muut oppilaitokset ja työelämä. Uudistus edistäisi jatkuvaa oppimista ja näin ollen myös yhteiskunnan etua. KOSKI-tietovarantoon tallennettuja tietoja ei käytettäisi vapaan sivistystyön oppilaitosmuotojen valtionosuuksien laskemiseen eikä uudistuksessa näin ollen muutettaisi vapaan sivistystyön valtionosuusjärjestelmää. Ylläpitäjä voi omien resurssiensa puitteissa porrastaa koulutustarjontansa muuttamista osaamisperusteiseksi ja alkaa tarjota opintosuoritustietojen tallentamista koulutus kerrallaan.