Silmäilyä syvemmälle – Kriittiseksi lukijaksi digiajassa -webinaari: Työkaluja kriittisen nettilukutaidon opettamiseen

Webinaari Esiopetus Perusopetus Lukutaito-ohjelma

Lukutaito-ohjelma järjestää 13.3.–3.4. neliosaisen Silmäilyä syvemmälle – Kriittiseksi lukijaksi digiajassa -webinaarisarjan. Keskiviikkoiltapäivisin järjestettävät webinaarit on suunnattu erityisesti perusopetuksen opettajille.

Digiajalla valheellisen tiedon pitkät lonkerot ja tekoälyn invaasio puhuttavat. Tiedonhaun, tekstien arvioinnin ja tulkinnan taidot ovat entistä tärkeämpiä. Miten oppia ja opettaa kriittiseksi lukijaksi digitaalisissa ympäristöissä?

Silmäilyä syvemmälle – Kriittiseksi lukijaksi digiajassa -webinaarisarjassa pureudutaan vaihtuvien asiantuntijoiden johdolla kriittisen lukutaidon opettamiseen eri oppiaineissa. Webinaareissa tarjotaan tietoa, konkreettisia työkaluja opetustyöhön sekä mahdollisuuksia kysyä ja keskustella aiheista kokeneiden asiantuntijoiden kanssa. Opettajien lisäksi kaikki teemasta kiinnostuneet ovat tervetulleita kuuntelemaan maksuttomia webinaareja.

Webinaari I: Työkaluja kriittisen nettilukutaidon opettamiseen

keskiviikko 13.3. klo 14–17
Carita Kiili, Pirjo Kulju, Riikka Anttonen & Elina Hämäläinen / CRITICAL-projekti & EMILE-projekti

Perusopetuksen opettajille suunnatussa webinaarissa vastataan kolmen lyhyen videon avulla seuraaviin kysymyksiin: Mitä on kriittinen nettilukutaito? Miten hyvin oppilaat osaavat arvioida nettitekstien luotettavuutta? Miten kriittistä nettilukutaitoa voi opettaa?

Videot johdattelevat yhteisiin keskusteluihin webinaarin teemoista. Lisäksi puhujat esittelevät kriittisen nettilukutaidon opetukseen kehitettyjä oppimateriaaleja ja työkaluja. Webinaarin jälkeen näitä avoimesti saatavilla olevia materiaaleja voi ottaa kokeiluun ja käyttöön omien oppilaiden kanssa.  

Webinaarin vetäjät ovat kriittisen lukutaidon asiantuntijoita ja opettajankouluttajia. Koulutuspajan materiaalit on tuotettu osana EMILE-projektia yhteistyössä CRITICAL-projektin kanssa. EMILE-projektia rahoittaa European Media and Information Fund (Calouste Gulbenian Foundation) ja CRITICAL-projektia Strategisen tutkimuksen neuvosto.

Ilmoittaudu Silmäilyä syvemmälle -webinaareihin

Aika ja paikka

13.3.2024 14.00 – 17.00

Ilmoittautumisaika

19.1.2024 – 12.3.2024 klo 20:00

Webinaarit pidetään Teams-alustalla. Osa webinaaripuheenvuoroista tallennetaan ja julkaistaan suomeksi ja ruotsiksi tekstitettyinä Lukutaito-ohjelman verkkosivuilla. Lisätietoa webinaarisarjasta antavat Lukutaito-ohjelman erityisasiantuntija Lotta-Sofia La Rosa ja opetusneuvos Päivi Leppänen. Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi [at] oph.fi (etunimi[dot]sukunimi[at]oph[dot]fi)