Uutinen

Euroopan kielten päivää vietetään 26.9. – innostutaan oppimaan lisää kieliä!

Ajankohtaista Varhaiskasvatus Esiopetus Perusopetus Lukiokoulutus Ammatillinen koulutus Korkeakoulutus Vapaa sivistystyö
Euroopan neuvosto on julistanut syyskuun 26. päivän Euroopan kielten päiväksi. Päivän tavoitteena on tuoda esiin Euroopan kielellistä rikkautta ja innostaa opiskelemaan kieliä. Euroopassa puhutaan yli 200 kieltä ja jokainen niistä on arvokas.
Euroopan kieltenpäivä

Tänä vuonna Euroopan kielten päivää vietetään jo 19. kertaa. Elinikäistä kielten oppimista tuetaan koulussa ja koulun ulkopuolella, oli tavoitteena sitten opinnoissa tai ammatissa edistyminen tai halu tutustua eri maihin ja kulttuureihin pintaa syvemmältä. Kieliä maistellaan myös huvin vuoksi.

Euroopan kielten päivä on osa Euroopan neuvoston nykykielten keskuksen ECML:n monipuolista toimintaa. Opetushallitus on ECML:n vastuutaho Suomessa. Idea päivästä syntyi, kun Euroopan neuvosto ja Euroopan unioni nimesivät vuoden 2001 Euroopan kielten vuodeksi ja saivat miljoonia ihmisiä mukaan erilaisiin tempauksiin.

Kaikki viettävät Euroopan kielten päivää!

Euroopan kielten päivänä eri maissa järjestetään monia mielenkiintoisia tapahtumia. Suomessa päivää vietetään monin tavoin kouluissa, oppilaitoksissa ja kirjastoissa. Tapahtumien pääpaino on kielimaistajaisissa, kielipeleissä ja kielenkäytöstä nauttimisessa. Mukaan kutsutaan kaikkia kielistä ja niihin liittyvistä positiivisista asioista kiinnostuneita. Kielipäivään voi osallistua kotona, työpaikalla, koulussa ja harrastuksissa. Kielipäivänä jokainen on monikielinen.

Osallistua voit monin tavoin:

  • Euroopan kielten päivän sivustolta löytyy paljon osallistavia aktiviteetteja kielistä. Tartu kielihaasteeseen!
  • Euroopan komissio järjestää tänä vuonna Suomen päätapahtuman Salossa. Kauppakeskus Plazassa innostutaan kielistä mm. musiikin, draaman ja tubetuksen myötä.  Kielitaiteilija Roman Schatz kertoo kokemuksistaan kielenkäyttäjänä. Tutustu ohjelmaan.
  • Svenska nu-verkosto järjestää Espoon Hanasaaressa lastentapahtuman. Katso lisätiedot.
  • Suomessa toimivien EU-maiden kulttuuri-instituuttien verkosto EUNIC kutsuu kaikki kielistä kiinnostuneet keskustakirjasto Oodiin. Lisätietoa ohjelmasta.