Tiedote

Ulkomaisten yliopistojen Suomen kielen ja kulttuurin opettajat kokoontuvat Helsinkiin

Ajankohtaista
Opetushallitus järjestää jokavuotiset opintopäivät ulkomaisten yliopistojen suomen kielen ja kulttuurin opettajille Helsingissä 6.–8.8.2019. Opintopäiville osallistuu noin 90 opettajaa eri puolilta maailmaa. Osallistujat opettavat 21 eri maassa.
Kuvituskuva, Opetushallitus

Opintopäivät tarjoavat ulkomailla työskenteleville yliopisto-opettajille mahdollisuuden päivittää tietojaan suomen kielestä, kulttuurista ja alan tuoreesta tutkimuksesta. Samalla se tarjoaa osallistujille tilaisuuden verkostoitua muiden alalla toimivien kanssa.

– Ohjelma on antoisa ja monipuolinen. On hyödyllistä jakaa kokemuksia: kuulla, mitä muissa yliopistoissa tehdään ja saada uusia ideoita omaan työhön, kertoo ohjelma-asiantuntija Leena Kärnä.

Ohjelmassa kirjoittamisen ja kääntämisen opettamista

Tänä vuonna opintopäivien erityisenä teemana on kirjoittamisen ja kääntämisen opettaminen suomea vieraana kielenä opiskeleville.

Tiistaina kuullaan muun muassa luennot tieteellisestä kirjoittamisesta sekä tutkimuksen jalostamisesta tietokirjaksi. Keskiviikkona opettajat pääsevät osallistumaan työskentelyyn kahdessa eri työpajassa. Yhtenä aiheena on Suomen maakuvatyö, jota käsitellään sekä työpajassa että luennolla. Torstaina luvassa on luentoja esimerkiksi kääntämisestä ja Helsingistä kirjallisuudessa.

Opintopäivät huipentuvat kahden kääntäjän haastatteluun. Vieraina ovat suomentaja Kersti Juva sekä puolantaja Sebastian Musielak.

– Osa luennoista on hyödynnettävissä suoraan opetuksessa tai ne ovat hyvää taustatietoa. Työpajat ovat innostavia, ja niistä jää paljon eväitä omaan opetukseen, Kärnä kertoo.

Opetushallitus edistää Suomen kielen ja kulttuurin opetusta ulkomaisissa yliopistoissa

Suomen kieltä ja kulttuuria on opetettu ulkomaisissa yliopistoissa jo vuosikymmenten ajan. Tätä nykyä opintoja on tarjolla vajaassa 90 yliopistossa lähes 30 maassa eri puolilla maailmaa. Suomen kielen yliopisto-opettajia on maailmalla yli 200 ja opiskelijoita noin 3 500.

Opetushallitus edistää monin eri tavoin suomen kielen ja kulttuurin opintoja ulkomaisissa yliopistoissa. Opintopäivät ovat yksi osa tätä työtä.

Muita tukimuotoja ovat muun muassa Suomesta lähetetyt opettajat, opetusvierailijat ja harjoittelijat sekä tuki kirja- ja lehtitilauksiin. Opiskelijoille on tarjolla apuraha- ja harjoitteluohjelmia sekä Suomen kielen ja kulttuurin kesäkursseja Suomessa.

Työn tukena toimii Ulkomaisten yliopistojen Suomen kielen ja kulttuurin opintojen asiantuntijaryhmä, jonka jäsenet ovat pääasiallisesti suomalaisten yliopistojen alan professoreita ja lehtoreita.

Lisätietoja:

Suomen kielen ja kulttuurin opetuksesta ulkomaisissa yliopistoissa:
Vastaava asiantuntija Krista Heikkilä
krista.heikkila [at] oph.fi, puh. 0295 338 514

Opintopäivien käytännön järjestelyistä ja haastattelupyynnöt:
Ohjelma-asiantuntija Leena Kärnä
leena.karna [at] oph.fi, puh. 0295 338 507