Uutinen

Koronavirus vaikuttaa kielitutkintojen suorittamiseen: jatkossa ilmoittautumisen voi siirtää vain kerran

Ajankohtaista Koronavirus Osaamisen arviointi Toinen kotimainen kieli, ruotsi Toinen kotimainen kieli, suomi (finska) Vieraat kielet
Koronavirustilanne on hankaloittanut yleisten kielitutkintojen (YKI) suorittamista. YKI-tutkintojärjestelmä tekee parhaansa, jotta mahdollisimman moni kielitodistuksen tarvitsija pääsisi suorittamaan tutkinnon mahdollisimman pian. Todistusta kielitaidosta voidaan tarvita esimerkiksi Suomen kansalaisuutta tai työ- ja opiskelupaikkaa haettaessa. Suomen ja ruotsin kielen kielitaito on mahdollista osoittaa YKI-tutkintojen lisäksi Valtionhallinnon kielitutkintojärjestelmän (VKT) kautta.
Kuvituskuva, opiskelijat tekevät ryhmätöitä

Yleisten kielitutkintojen -tutkintojärjestelmä on Suomen valtion virallinen kielitutkintojärjestelmä, jonka todistuksia voi käyttää moniin tarkoituksiin. Näitä ovat esimerkiksi työn tai opiskelupaikan hakeminen, Suomen kansalaisuuden hakeminen tai kielitaidon tason osoittaminen työnantajalle. Kevään 2020 YKI-tutkinnot jouduttiin koronaepidemian takia perumaan ja ilmoittautumisten siirtämisen vuoksi erityisesti suomen kielen keskitason tutkintoihin on tällä hetkellä monin paikoin enemmän tulijoita kuin mitä paikkoja on tarjolla.

Kielitutkintoon ilmoittautumisen voi jatkossa siirtää vain kerran

Tilanne on tutkintoa suorittamaan hakevalle haastava. Tähän asti ilmoittautumisia on pystynyt siirtämään eteenpäin useampaan tutkintopäivään, mutta koronaepidemian pitkittyessä ilmoittautumisen voi siirtää jatkossa vain yhden kerran. Tämän jälkeen tutkinnon järjestävä oppilaitos palauttaa tutkinnon suorittajalle osallistumismaksun ja tutkinnon suorittaja voi ilmoittautua itse haluamaansa tutkintopäivään tai todistaa kielitaitonsa vaihtoehtoisilla tavoilla. Tällä pyritään ehkäisemään siirtämisistä aiheutuvaa ruuhkaa sekä tekemään ilmoittautumisesta sujuvampaa. Perumisen ja siirtämisen voi nykyisessä poikkeustilanteessa tehdä ilman lääkärintodistusta.

Kielitaidon voi osoittaa virallisesti myös VKT-järjestelmässä

Suomen kansalaisuuden saamiseksi edellytettävä suomen tai ruotsin kielitaito on mahdollista osoittaa myös Valtiohallinnon kielitutkintojen järjestelmässä. Tämä onnistuu suorittamalla tyydyttävän taidon osoittava VKT-tutkinto. Tätä varten tulee ottaa suoraan yhteyttä tutkintosuoritusten vastaanottajiin ja sopia heidän kanssaan tutkinnon suorittamisesta. Valitettavasti tällä hetkellä on varauduttava myös siihen, että kaikki tutkintosuoritusten vastaanottajat eivät välttämättä voi ottaa vastaan tutkintosuorituksia koronatilanteen takia. Valtionhallinnon kielitutkintojärjestelmässä voi suorittaa myös erinomaisen taidon tutkintoja esimerkiksi viran hakemista varten noin kerran kuussa Opetushallituksen tiloissa.  

Tutkintojen järjestämisessä noudatetaan opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n laatimia yleisiä turvallisuuteen ja hygieniaan liittyviä tartunnan ehkäisyohjeita. Tutkintojen järjestäminen poikkeustilanteessa turvallisesti voi vaikuttaa esimerkiksi siihen, kuinka monta tutkinnon suorittajaa tiettyyn tutkintoon voidaan kerralla ottaa.

Lisätietoa

  • Yleisten kielitutkintojen palveluosoite yki(at)oph.fi