Uutinen

Lappia kilpailee Euroopan komission #BeActive-palkinnosta

Ohjelmat Ammatillinen koulutus Liikunta ja urheilu Erasmus+ Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle – Sport
Ammattiopisto Lappia on Suomen ehdokas kilpailemaan #BeActive-palkinnosta koulutuksen sarjassa. Tunnustuksella komissio haluaa tuoda esille koulutussektorin hyviä kansallisia käytäntöjä liikkumisen edistämiseksi eri puolin Eurooppaa. Lappia on palkittu aiemmin valtakunnallisella Liikkuva opiskelu -palkinnolla.
Opiskelijoita liikkumassa

Ammattiopisto Lappia on kehittänyt Kemin, Tornion, Muonion ja Tervolan Louen toimipisteissään liikunnallista toimintaa, josta on tullut osa oppilaitoksen arkea. Lappiassa on kehitetty uudenlaisia opetusmenetelmiä, jotka tukevat opiskelijoiden elämäntapamuutosprosessia. Oppilaitoksessa kiinnitetään huomiota myös opiskelujen jälkeiseen aikaan huomioimalla työkykyisyys tulevaan ammattiin. Lisäksi liikunta on myös kiinteä osa työssäoppimisjaksoja.

Ehdolla oleva Lappia on palkittu ensimmäisenä valtakunnallisella Liikkuva opiskelu -palkinnolla vuonna 2019. Liikkuva opiskelu -ohjelman tavoitteena on lisätä liikkumista ja opiskelukykyä toisella asteella ja korkeakouluissa. Toiminnan kautta opiskelijoille halutaan vahvempaa osallisuutta, tiiviimpää yhteisöllisyyttä ja parempaa oppimista. Jokainen oppilaitos kehittää aktiivista toimintakulttuuria omalla tavallaan.  

– Lappia on näyttänyt hienoa esimerkkiä Suomessa muille oppilaitoksille ja kehittänyt toimintaansa rohkeasti. Toiminnassa on lisätty opiskelijoiden mahdollisuuksia päivittäiseen liikkumiseen opintojen yhteydessä ja yritetty löytää tapoja liikunnallisen toimintakulttuurin toteuttamiseksi työelämäyhteistyössä opiskelijoiden työssäolojaksoilla. Oman oppilaitoksen lisäksi on myös vaikutettu paikallisten päättäjien asenteisiin. Olen iloinen Lappian ja Liikkuva opiskelu -ohjelman puolesta, että tämä uraauurtava työ saa nyt myös kansainvälistä huomiota, iloitsee ohjelmajohtaja Antti Blom Opetushallituksesta.

Palkinto on osa syksyn Euroopan urheiluviikkoa

#BeActive-palkinto on osa 23.–30.9.2020 vietettävää Euroopan urheiluviikkoa, joka on Euroopan komission aloite liikunnan lisäämiseksi Euroopassa. Euroopan komissio valitsee jäsenmaiden ja yhteistyötahojen esittämistä ehdokkaista loppukilpailuun pääsevät. Voittaja selviää marraskuussa 2020. Palkinnon arvo on 10 000 euroa.

Suomi on menestynyt loistavasti #BeActive-palkintojen koulutuksen sarjassa. Kolmena edellisenä vuonna suomalainen organisaatio on yltänyt kolmen finalistin joukkoon. Finalisteja ovat olleet Pohjankylän koulu Kalajoelta, Ekholmintien päiväkoti Kouvolasta sekä Jyrängön koulu Heinolasta, joka voitti arvostetun palkinnon vuonna 2018.

– Halusimme tänä vuonna nostaa ehdokkaaksi Liikkuva opiskelun kansallisesti palkitun Lappian ja viedä viestiä komission ja muiden jäsenmaiden suuntaan aktiivisesta toimintakulttuurista joka koulutustasolla.  Lappia on tien näyttäjä myös oman osaamisensa jakamisessa muille toimijoille. Pidetään peukkuja, että menestys jatkuu, sanoo Terhi Liintola Euroopan urheiluviikon yhteyspisteestä.

Euroopan urheiluviikon yhteyspisteenä toimii Suomessa Opetushallitus ja viikon pääpainona on Suomessa lasten ja nuorten liikkuminen. Viikon tunniste sosiaalisessa mediassa on #beactive. Euroopan urheiluviikko toteutetaan Erasmus+ -ohjelman tuella. Erasmus+ ohjelma tukee myös liikunta- ja urheilusektorin kansainvälisiä yhteistyöhankkeita.

Lisätietoja

  • Ohjelmajohtaja Antti Blom, puh. 029 553 1254 (Liikkuva opiskelu -ohjelma)
  • Vastaava-asiantuntija Terhi Liintola, puh. 029 533 8504 (Euroopan urheiluviikko)