Uutinen

Vardaan kootaan kattavasti tietoa varhaiskasvatuksen toiminnasta – huoltajat voivat katsella lapsensa tietoja syyskuun alusta

Ajankohtaista Varhaiskasvatus
Varhaiskasvatuksen tietovaranto (Varda) tarjoaa vuodesta 2021 kattavasti tietoa varhaiskasvatuksesta. Vardasta saatavaa tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi varhaiskasvatuksen kehittämisen ja päätöksenteon tukena, ja myös vanhemmat voivat tarkastella lapsensa tietoja Oma Opintopolku -palvelun kautta.
Kuvituskuva lapsista jotka taputtavat

Varhaiskasvatustoimijoiden tehtävänä on tallentaa tiedot toimijasta, toimipaikoista, lapsista ja heidän huoltajistaan sekä työntekijöistä Vardaan vaiheittain siten, että ne ovat kattavasti tallennettuna vuodesta 2021.  

Seuraavaksi tämän syyskuun alusta alkaen kunnat, kuntayhtymät ja yksityiset varhaiskasvatuksen palveluntuottajat, joita ovat yksityiset päiväkodit, ryhmäperhepäiväkodit ja perhepäivähoitajat, alkavat tallentaa tietoja työntekijöistä Vardaan. Lisäksi yksityiset palveluntuottajat alkavat tallentaa Vardaan huoltaja- ja maksutietoja.

– Syksyn käyttöönotto on Vardan viimeinen eli tämän jälkeen varhaiskasvatustoimijat tallentavat kaikki varhaiskasvatuslain vaatimat tiedot Vardaan. Aiemmin varhaiskasvatustoimijat ovat jo tallentaneet tuottajan, toimipaikkojen ja lasten tietoja sekä kunnat ja kuntayhtymät huoltaja- ja maksutietoja, kertoo projektipäällikkö Kukka-Maaria Berg.

Vanhemmat voivat katsella oman lapsen tietoja Oma opintopolku -palvelun kautta

Tämän vuoden syyskuusta alkaen myös huoltajilla on pääsy Vardaan tallennettujen lapsensa tietoihin. Palvelu on käytettävissä Oma Opintopolun kautta, kun aiemmin tietoja on voinut pyytää vain erillisellä lomakkeella. Oma Opintopolku -palvelussa huoltaja näkee konkreettisesti ne tiedot, jotka varhaiskasvatuslaki velvoittaa varhaiskasvatustoimijaa lapsesta Vardaan tallentamaan.
 
– Mikäli huoltaja huomaa lapsen tiedoissa virheitä, hän saa palvelusta varhaiskasvatustoimijan yhteystiedot ja voi ottaa yhteyttä toimijaan tietojen korjaamiseksi. Oma Opintopolkuun toteutetaan myöhemmin huoltajille ja työntekijöille pääsy omiin tietoihin, sanoo Berg.

Vardaa ylläpitää Opetushallitus. Opetushallitus on antanut varhaiskasvatustoimijoille määräyksen Vardasta sekä ohjeistanut ja kouluttanut tietojen tallentamisessa. Vardan asiakaspalvelun tavoittaa sähköpostitse osoitteesta varda(at)opintopolku.fi.

Mikä muuttuu:

  • 1.9.2020 lähtien myös lasten huoltajilla on mahdollisuus katsella Vardaan tallennettuja lapsen tietoja Opetushallituksen sähköisen Oma Opintopolku -palvelun kautta.
  • 1.9.2020 lähtien varhaiskasvatustoimijat tallentavat Vardaan työntekijän tietoja sekä yksityiset palveluntuottajat huoltaja- ja maksutietoja.