Tiedote

15 miljoonaa euroa haettavissa lukiokoulutukseen poikkeusolojen vaikutusten tasoittamiseen

Ajankohtaista Lukiokoulutus Koronavirus
Opetushallitus on 17.6.2021 avannut valtionavustushaun, jonka tavoitteena on tasoittaa koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutuksia lukiokoulutuksessa. Valtionavustuksella tuetaan lukiokoulutuksen järjestäjiä opetukseen, ohjaukseen ja tukitoimiin liittyvien lisäresurssitarpeiden rahoittamisessa. Haettavana on yhteensä 15 miljoonaa euroa.
Kuvituskuva, opiskelijat kirjoittamassa pulpetin ääressä

Avustusta kohdennetaan opintojen kertaamiseen ja tukitoimenpiteisiin niille opiskelijoille, joilla arvioidaan olevan puutteita opetussuunnitelman perusteiden mukaisten osaamistavoitteiden saavuttamisessa koronaviruksen vuoksi. Avustusta voidaan myös kohdentaa lisäresurssina opiskelijoille annettavaan oppimisen tukeen ja opinto-ohjaukseen.

Lisäksi avustusta voidaan käyttää lisäämään ohjaus- ja tukipalveluihin, joita koulutuksen tarjoavat erityisesti niille nuorille, joilla on ollut ongelmia jaksamisen ja mielenterveyden kanssa tai jotka ovat muuten muita heikoimmassa asemassa. Palveluja voidaan järjestää yhteistyössä opiskeluhuollon ja opiskelijaterveydenhuollon kanssa.

Koronakriisi on vaikeuttanut monen lukiolaisen opintoja, kun pitkät etäopetusjaksot ovat vieneet kouluyhteisön tuen kauemmas ja opintoja on joutunut puurtamaan yksin. Meidän ehdoton tavoitteemme on, että kykenemme tarjoamaan nuorille heidän tarvitsemansa tuen, ja että kenenkään lukio-opinnot eivät keskeydy tai vaarannu koronan vaikutusten vuoksi, sanoo opetusministeri Jussi Saramo.

Avustusten myöntöehtona on, että eduskunta hyväksyy tarkoitukseen määrärahan vuoden 2021 kolmannessa lisätalousarviossa. Hakijana voi olla koulutuksen järjestäjä, jolla on lupa lukiokoulutuksen järjestämiseen. 

Hakuaika päättyy 31.8.2021. Avustuspäätökset tehdään syyskuussa.

Opetushallituksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteistiedote

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriö:

Opetushallitus:

  • Opetusneuvos Kimmo Koskinen, p. +358 29 533 1107, kimmo.koskinen [at] oph.fi
  • Opetusneuvos Teijo Koljonen, p. +358 29 533 1524, teijo.koljonen [at] oph.fi
  • Opetusneuvos Pamela Granskog, p. +358 29 533 1688, pamela.granskog [at] oph.fi (på svenska)