Uutinen

Valtakunnallinen Koulurauha julistetaan 31. kerran – uuden lukuvuoden teema on turvallinen koulu

Ajankohtaista Perusopetus Opettajat ja kasvattajat
Koulurauha julistetaan koko maahan Sodankylässä 25. elokuuta 2021. Turvallinen koulu on oppilaiden valinta uuden lukuvuoden Koulurauha-teemaksi.
Ympyrässä

Turvallinen koulu muodostuu ihmisistä, sanoista ja teoista. Turvallisessa koulussa jokaisella on tunne, että hänestä välitetään, eikä kiusaamisesta tai yksin jäämisestä tarvitse olla huolissaan. Koulurauhavuoden slogan ”erilaisuus on rikkaus” muistuttaa, että erilaisuus kuuluu elämään ja ketään ei saisi jättää ulkopuolelle erilaisuutensa vuoksi.

Lukuvuoden 2021–2022 valtakunnallinen koulurauhanjulistustapahtuma järjestetään Sodankylässä 25. elokuuta kello 10. Tapahtumaa voi seurata myös netin välityksellä. Koulurauha-työryhmässä ovat olleet mukana Sodankylän lukio, Tähtikunnan koulu ja Vuotson koulu Sodankylästä sekä Haaparannan kielikoulu Ruotsista.

Koulurauha-ohjelmaan kuuluu myös Zoom-alustalla järjestettävä verkkovanhempainilta. Sodankylän kunnan sivistystoimen ja Suomen Vanhempainliiton järjestämä vanhempainilta järjestetään tiistaina 24. elokuuta kello 18. Illan aiheena on kiusaamisen ehkäisy ja kouluväkivaltaan puuttuminen. Iltaan ovat tervetulleita kaikki vanhemmat ja koulujen henkilökuntaan kuuluvat. Osallistumislinkki vanhempainiltaan löytyy Suomen Vanhempainliiton verkkosivuilta

Koulurauhan julistuksen nettilähetys on nähtävissä osoitteessa www.koulurauha.fi. Nettilähetyksen linkki ilmestyy sivuille tapahtuma-aamuna.

Lisätietoja

  • Suunnittelija Elina Rautiainen, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, p. 075 3245 414, elina.rautiainen [at] mll.fi
  • Toiminnanjohtaja Antti Parkkinen, MLL:n Lapin piiri, p. 050 562 5252
  • Opetusneuvos Satu Honkala, Opetushallitus, p. 029 533 1544
  • Poliisitarkastaja Ari Järvenpää, Poliisihallitus, p. 071 8781 766
  • Osastopäällikkö Pia Rosengård-Andersson, Folkhälsan, p. 044 788 3620
  • Järjestötoiminnan asiantuntija Anri Leveelahti, Suomen Vanhempainliitto, p. 044 755 1372
  • Tiedottaja Eveliina Kutila, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, p. 040 580 2393

Koulurauha-ohjelma on Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Poliisihallituksen, Opetushallituksen, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton yhteinen ohjelma, jonka tavoitteena on kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen. Ohjelman keskeisiä periaatteita ovat oppilaiden osallisuus, yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen. Tavoitteena on, että kaikilla kouluyhteisön jäsenillä on koulussa hyvä olla. Oppimista tukeva, turvallinen ja toimiva koulu vaatii aktiivista työtä ympäri lukuvuoden.

Lue myös

Tutustu myös Kiusaamisen vastainen työ kouluissa ja oppilaitoksissa -oppaaseen. Opetushallituksen julkaisemassa oppaassa käsitellään kiusaamisen vastaista työtä kouluissa ilmiön ennalta ehkäisyn ja siihen puuttumisen näkökulmista. Opas on tarkoitettu ensisijaisesti perusopetuksen koulujen ja toisen asteen oppilaitosten kiu­saamisen vastaisen työn tueksi.