Uutinen

Vuoden tutoropettaja 2020 on Päivi Katainen Laukaasta

Opettajat ja kasvattajat Perusopetus Opettajat ja kasvattajat
Koronatilanne kaatoi voittajan julkistamistilaisuudeksi kaavaillun valtakunnallisen tutoropettajapäivän, joten juhlallisuudet jouduttiin pitämään etäyhteyden välityksellä. Lämpimät onnittelut voittajalle!
Päivi Katainen

Järjestyksessään toinen vuoden tutoropettaja valittiin Opetushallituksen kouluväeltä keräämien ehdotusten pohjalta. Niissä Päiviä kuvattiin erittäin monipuoliseksi tutoropettajatoiminnan osaajaksi, joka työskentelee paitsi oman koulunsa tutoropettajana, myös Laukaan kunnan tutoropettajatoiminnan kehittäjänä, Keski-Suomen tutoropettajaverkoston aluekoordinaattorina ja tutoropettajien kouluttajana. 

Päivin menestyksen salaisuuksiksi mainitaan periksiantamattomuus, innostavuus ja luovuus, joiden avulla hän saa kollegat innostumaan ja päättäjät vakuuttumaan. ”Sen mitä Päivi ei osaa, hän opettelee ja sitten hän kouluttaa muutkin”, perustelee yksi Päiviä ehdottaneista kollegoista.

Vuoden tutoropettaja puolestaan kiittelee omaa lähipiiriään:

–  Erityisesti haluan kiittää Laukaan kuntaa, Vihtavuoren koulun rehtoreita Sami Varstalaa ja Eija Pulkkista sekä koulun koko henkilökuntaa, jotka ovat kukin omalla toimintatasollaan kannustaneet ja antaneet mahdollisuuksia kokeilla. Minulla on ilo työskennellä hyvässä ja innostavassa seurassa, jossa yhteistyö onnistuu. Yksin ei voi saada niin paljon aikaan kuin oikealla porukalla ja hyvällä roolituksella, jossa jokainen laittaa peliin omat vahvuutensa. 

Valtakunnalliset tutoropettajapäivät järjestetään syksyllä, mikäli koronatilanne sallii

Tutoropettajat ovat opettajia, jotka oman opetustyönsä ohella vertaiskouluttavat muita opettajia esimerkiksi tieto- ja viestintäteknologian käytössä. Tutoropettajia on Suomen peruskouluissa noin 2100.

Suomen suurimman digitaalisen oppimisen tapahtuman ITK-konferenssin yhteydessä pidettävä Valtakunnallinen tutoropettajapäivä kokoaa vuosittain noin 600 tutoropettajaa verkostoitumaan ja kouluttautumaan. Ohjelmassa keskeisiä ovat tietoiskut ja työpajat, jotka toteutetaan vertaisoppimisen hengessä tutoropettajilta tutoropettajille. Lisäksi paikalla on laaja joukko näytteilleasettajia esittelemässä muun muassa erilaisia opetusteknologisia ratkaisuja. 

ITK-konferenssi ja Valtakunnallinen tutoropettajapäivä on yleensä pidetty keväällä, mutta vuoden 2020 tapahtumat siirrettiin koronan takia ensin huhtikuulta syyskuulle ja peruttiin lopulta kokonaan.

Vuoden 2021 tapahtumat järjestetään koronatilanteen salliessa seuraavasti:

  • 12.–16.4.2021 ITK-webinaarisarja
  • 14.4.2021 Valtakunnallisen tutorpettajapäivän webinaari-iltapäivä
  • 1.9.2021 Valtakunnallinen tutoropettajapäivä 2021
  • 2. –3.9.2021 ITK-konferenssi