Nyheter

Årets tutorlärare 2020 är Päivi Katainen från Laukaa

Lärare och pedagogisk personal Grundläggande utbildning Lärare och pedagogisk personal
På grund av coronasituationen kunde den nationella tutorlärardagen inte ordnas som planerat och därmed måste offentliggörandet av årets tutorlärare och därtill hörande festligheter ske digitalt. Varma lyckönskningar till årets tutorlärare!
Päivi Katainen

Årets tutorlärare är den andra i ordningen och har utsetts av Utbildningsstyrelsen på basis av förslag som tagits emot från verksamma inom undervisningsväsendet. I nomineringarna beskrevs Päivi som en väldigt mångsidig och kunnig tutorlärare som inte bara arbetar som tutorlärare i sin egen skola utan även har hand om att utveckla tutorlärarverksamheten i Laukaa kommun och därtill utbildar andra tutorlärare samt fungerar som regionkoordinator i Mellersta Finlands tutorlärarnätverk. 

Egenskaper som bidrar till Päivis framgång som tutorlärare är enligt nomineringarna bland annat att hon är uthållig, inspirerande och kreativ och att hon med de här egenskaperna både lyckas inspirera sina kollegor och övertyga beslutsfattarna. ”Det som Päivi inte kan lär hon sig och sedan lär hon de andra hur man gör”, skriver en av Päivis kollegor som nominerat henne.

Årets tutorlärare tackar i sin tur sin egen närmaste krets:

–  Jag vill särskilt tacka Laukaa kommun, rektorerna Sami Varstala och Eija Pulkkinen vid Vihtavuoden koulu samt hela skolan och personalen, som var och en inom sitt eget område har uppmuntrat och gett möjligheter att pröva på nya saker. Jag har glädjen att få arbeta i ett bra och inspirerande sällskap där samarbetet fungerar. Ensam kan man inte åstadkomma lika mycket som i ett bra gäng där arbetsfördelningen funkar och där var och en sätter sina egna styrkor på spel. 

Nationella tutorlärardagaren ordnas på hösten, om läget med coronaviruset tillåter det

Tutorlärarna är lärare som vid sidan av sitt eget undervisningsarbete handleder och ger fortbildning åt andra lärare, till exempel i användningen av digitala verktyg. Det finns ungefär 2 100 tutorlärare i de finländska grundskolorna.

Nationella tutorlärardagen brukar ordnas i samband med ITK-konferensen i Tavastehus, som är Finlands största evenemang för digitalt lärande, och den samlar varje år ungefär 600 tutorlärare för att bilda nätverk och delta i fortbildning. En central del av programmet är informationskampanjer och workshoppar som genomförs i peer learning-anda där tutorlärarna lär sig av varandra. På plats finns också en stor skara utställare som bland annat presenterar olika lösningar inom undervisningsteknologi. 

ITK-konferensen i Tavastehus och Nationella tutorlärardagen har normalt gått av stapeln på våren men på grund av coronaviruset flyttades fjolårets evenemang först från april till september, varefter det slutligen helt och hållet ställdes in.

År 2021 kommer evenemangen att ordnas enligt följande om coronasituationen ger möjlighet till det:

  • 12–16.4.2021 ITK-webbinarier
  • 14.4.2021 Eftermiddag med webbinarier som anknyter till Nationella tutorlärardagen
  • 1.9.2021 Nationella tutorlärardagen 2021
  • 2–3.9.2021 ITK-konferensen

Programmet på seminarierna/webbinarierna är i huvudsak finskspråkigt.