Tiedote

Uutta seurantatietoa Ukrainasta paenneista varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa

Ajankohtaista Tilastot Ukraina
Opetushallitus alkaa säännöllisesti julkaista verkkosivuillaan Varda- ja Koski-tietovarannoista poimittuja tilastoja ukrainalaisten määristä varhaiskasvatuksen toimipaikoissa, kouluissa ja oppilaitoksissa Suomessa.
Kuvituskuva: Lapset naulakoilla

Varhaiskasvatuksen tietovarannosta Vardasta sekä opetuksen ja koulutuksen valtakunnallisesta tietovarannosta Koskesta saa varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestäjien tallentamaa tietoa ukrainalaisista suomalaisessa varhaiskasvatuksessa sekä kouluissa ja oppilaitoksissa.

Opetushallituksen verkkosivuille poimitaan kahden viikon välein lukumäärätiedot ukrainalaisista koulutusmuodoittain ja maakunnittain. Tietoja on tarkoitus julkaista tällä tahdilla ainakin keskikesään asti.

Opetushallitus seuraa ukrainalaisten tilannetta myös kasvatuksen ja koulutuksen järjestäjille tehdyillä kyselyillä, jotka antavat lukumäärien ohella tietoa varhaiskasvatus- tai koulutuspaikkaa odottavista sekä kunnan valmiuksista ottaa Ukrainasta saapuvia opetustoimen piiriin. Kysely tehtiin ensimmäisen kerran maalis-huhtikuun taitteessa ja se on tarkoitus uusia toukokuun aikana.

Ukrainasta sotaa paenneiden määrä varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa on kasvanut viikoittain. Varhaiskasvatuksessa on nyt 79 lasta ja kouluissa sekä oppilaitoksissa 2 707 lasta, nuorta ja aikuista. Valtaosa tästä joukosta on perusopetukseen valmistavassa opetuksessa, jossa on tällä hetkellä 2 312 lasta ja nuorta. Toisen asteen koulutuksessa Ukrainasta tulleita on vielä vähän. Eniten ukrainalaisia on Varsinais-Suomen maakunnassa ja Uudellamaalla. Nämä kaksi maakuntaa ovat vastaanottaneet lähes puolet kaikista kasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen piirissä olevista tulijoista.

Lisätiedot:

  • Tilastot: vastaava asiantuntija Irma Garam, irma.garam [at] oph.fi, puh. 029 533 8549
  • Ukrainasta paenneiden varhaiskasvatus ja koulutus Suomessa: opetusneuvos Katri Kuukka, katri.kuukka [at] oph.fi, puh. 029 533 1445