Uutinen

Korona on nyt valvottava tartuntatauti – suositukset riskiryhmäläisten erityisistä opetusjärjestelyistä päättyivät

Ajankohtaista Koronavirus Koronajärjestelyjen purkaminen
Valtioneuvoston asetusmuutoksen myötä suositukset riskiryhmäläisten erityisistä opetusjärjestelyistä ovat päättyneet, ja oppilaan erityisistä opetusjärjestelyistä päätetään perusopetuksessa normaaliolojen mukaisesti. Muutoksen myötä Opetushallitus ei myöskään enää päivitä koronaohjeistuksia osoitteessa oph.fi/korona.
Tyttö käsien pesulla.

Valtioneuvosto on hyväksynyt asetusmuutoksen, jonka mukaisesti korona ei enää ole yleisvaarallinen tartuntatauti, vaan jatkossa korona määritellään valvottavaksi tartuntataudiksi. Tämän 30.6.2023 voimaan tulleen muutoksen myötä opetus- ja kulttuuriministeriöllä ja Opetushallituksella ei ole voimassa olevia koronavirukseen liittyviä suosituksia kasvatukselle ja koulutukselle.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus ovat korona-aikana suositelleet, että riskiryhmäläiset ja heidän perheenjäsenensä huomioitaisiin, kun tehdään perusopetuslain 18 §:n mukaisia päätöksiä erityisistä opetusjärjestelyistä. Nämä suositukset eivät ole enää voimassa asetusmuutoksen jälkeen, vaan jatkossa perusopetuslain 18 §:ä sovelletaan normaaliolojen mukaisesti. Jatkossakin oppilaan terveyteen liittyvät syyt voivat olla peruste, että koulu päättää erityisistä opetusjärjestelyistä.

Opetushallitus ei enää päivitä koronaohjeistuksia koskevia sivuja osoitteessa oph.fi/korona, mutta aiempien lukuvuosien ohjeistukset ovat saatavilla edelleen. Olemme myös koonneet sivuillemme hyödyllisiä linkkejä esimerkiksi THL:n hygieniaohjeistuksiin.

THL on antanut yleisiä hygieniaohjeistuksia tartuntatautien ehkäisyyn

Varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestäjien on suositeltavaa jatkaa korona-aikana opittuja hyväksi havaittuja hygieniatoimia varhaiskasvatuksessa, esi- ja perusopetuksessa, lukiokoulutuksessa, ammatillisessa koulutuksessa, taiteen perusopetuksessa ja vapaassa sivistystyössä. Koronan opit tartuntatautien ehkäisystä on suositeltavaa varmistaa pysyviksi toimintatavoiksi. THL on antanut yleisiä hygieniaohjeistuksia infektioiden ehkäisyyn ja ilmanvaihtoon sekä Työterveyslaitos siivoukseen.