Uutinen

Ammatillinen koulutus vauhdittaa työelämän muutosta uusilla digivihreän siirtymän tutkinnon osilla

Ajankohtaista Ammatillinen koulutus Digitaalisuus Kestävä kehitys
Ammatti- ja erikoisammattitutkintojen perusteisiin lisätään uudet, valinnaiset tutkinnon osat, jotka kehittävät vihreän siirtymän ja digitalisaation edellyttämää osaamista. Nämä osat on jo lisätty ensimmäisiin ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin, ja muihin ne tulevat vuoden 2027 loppuun mennessä. Samanaikaisesti vahvistetaan myös muuten tutkintojen valinnanmahdollisuuksia.
Koristeellinen kuva.

Uudet vihreän siirtymän ja digitaalisen osaamisen valinnaiset tutkinnon osat lisätään kaikkiin ammatti- ja erikoisammattitutkintojen perusteisiin vuosien 2025–2027 aikana. Uudistus koskee kaikkiaan 118 tutkinnon perustetta. Tutkinnon osat on jo sisällytetty muun muassa talotekniikan ammattitutkinnon ja rakennusalan työmaajohdon erikoisammattitutkinnon perusteisiin. Pian julkaistaan useita muita perusteita, joissa uusi valinnaisuus on huomioitu. 

Työelämää muokkaavat tällä hetkellä kaksi suurta megatrendiä: digitalisaatio ja ekologinen murros. Näitä kutsutaan yhdessä digivihreäksi kaksoissiirtymäksi. Kaksoissiirtymän keskeisin tavoite on edistää hiilineutraalia yhteiskuntaa digitalisaation mahdollisuuksia hyödyntäen. 

Tavoitteen saavuttaminen edellyttää uutta osaamista, jota tutkinnon osilla nyt vahvistetaan. Ne kehittävät työntekijöiden valmiuksia toimia tehokkaasti digitaalisissa ympäristöissä muun muassa tekoälyä hyödyntäen, lisäävät ymmärrystä kestävästä kehityksestä ja ruokkivat kokeilukulttuuria. 

– Uskomme, että uudenlainen osaaminen edistää myös toiminnan tehokkuutta ja innovaatioita sekä yritysten kilpailukykyä ja kasvua, opetusneuvos Minna Taivassalo sanoo.

Samanaikaisesti ammatti- ja erikoisammattitutkinnot muuttuvat entistä joustavammiksi. Jatkossa kaikkiin tutkintoihin voi valita tutkinnon osan toisesta ammatillisesta tutkinnosta, korkeakouluopinnoista tai paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuvan tutkinnon osan.

Uutta tietoa ja uudenlaisia toimintatapoja edellytetään kaikilla aloilla 

Uudet tutkinnon osat on suunnattu erityisesti opiskelijoille, jotka täydentävät, syventävät tai uudistavat ammatillista osaamistaan. Tutkinnon osia voi opiskella yksittäin esimerkiksi työn ohella tai osana tutkinto-opiskelua. Opetushallitus valmistelee parhaillaan myös uusia tutkinnon osia vetytaloudesta sekä luontopohjaisista ratkaisuista, jotka myös vastaavat vihreän siirtymän osaamistarpeisiin. 

Kestävyysosaamista vahvistetaan Vihreän siirtymän edistäminen - ja Kiertotaloustoiminnan kehittäminen -tutkinnon osilla, jotka edistävät energia- ja resurssiviisasta toimintaa sekä kiertotaloutta työpaikoilla. Resurssiviisautta voi olla esimerkiksi hukan minimointiin tähtäävä tuote- ja palvelusuunnittelu. 

Vihreän siirtymän tutkinnon osa auttaa varmistamaan, että organisaatiot löytävät merkittäviin uusiin puhtaan teollisuuden investointeihin osaavia työntekijöitä. 

– Tutkinnon osa vahvistaa uusien teknologioiden tuntemusta eri toimialoilla sekä vihreää siirtymää tukevien toimenpiteiden suunnittelua ja käytännön toteutusta, opetusneuvos Anne Liimatainen lisää. 

Ammatillisessa koulutuksessa tekoäly nähdään työtä tehostavana tukiälynä. Tekoälyn hyödyntäminen työprosessissa -tutkinnon osa ohjaa tekoälyn turvalliseen ja vastuulliseen käyttöön. Kehittyvien teknologioiden kokeilu, Digitalisaation edistäminen ja Digikyvykkyyden edistäminen työyhteisössä -tutkinnon osat puolestaan mahdollistavat uusien teknologioiden ja osaamisen jakamisen käytänteiden hyödyntämisen tiimeissä ja työyhteisöissä.

Lokakuussa 2024 voimaan astunut uusi EU:n laajuinen kyberturvallisuusdirektiivi (NIS2) tiukentaa tietoturvaa erityisesti energia- ja terveyssektoreilla, liikenteessä, julkishallinnossa ja valmistavassa teollisuudessa. Kyberuhkien ja riskien tunnistaminen ja niiltä suojautuminen ovat Kyberturvallisuuden edistäminen -tutkinnon osan keskeistä sisältöä.

– Kyberuhan konkretisoituessa jokaisen on tärkeä osata toimia oman työroolinsa mukaisesti. Kyberturvallinen toiminta on yhteinen asia organisaatiossa, Taivassalo painottaa.

Valinnaiset tutkinnon osat käyttöön – tukea opetukseen ja arviointiin 

Ammatillisten opettajien ajantasainen osaaminen on edellytys sille, että uudet valinnaiset tutkinnon osat tulevat käyttöön ja työelämä saa tarvitsemiaan osaajia. 

– Digivihreässä kaksoissiirtymässä kyse on merkittävästä ja kokonaisvaltaisesta muutoksesta, joka etenee vaiheittain tietojen, taitojen ja asenteiden uusiutumisen myötä, Liimatainen tarkentaa.

Opetushallitus kannustaa ammatillisen koulutuksen järjestäjiä yhteistyöhön uusien tutkinnon osien toteuttamisessa. Yhteistyö edistää eri alojen opettajien vuoropuhelua sekä yhteistä näkemystä uusien tutkinnon osien käyttöönotosta, niiden edellyttämästä opetuksesta ja osaamisen arvioinnista.

Lisäksi Opetushallitus tukee digivihreiden tutkinnon osien toteutusta seuraavien vuosien aikana järjestämällä webinaareja ja keskustelutilaisuuksia. OPH seuraa myös tutkinnon osien käyttöönottoa kokoamalla tilastotietoa ja kuulemalla käytännön kokemuksia tutkinnon osien toimivuudesta.

Lisätiedot:

Vihreän siirtymän tutkinnon osat: 

  • opetusneuvokset Anne Liimatainen ja Satu Nygård
  • yli-insinööri Jaana Villikka-Storm

Digitaalisen osaamisen tutkinnon osat: 

  • opetusneuvokset Minna Taivassalo ja Sanna Laiho
  • yli-insinööri Tomi Ahokas

Sähköpostit: etunimi.sukunimi [at] oph.fi (etunimi[dot]sukunimi[at]oph[dot]fi)ammatillinenkoulutus [at] oph.fi (ammatillinenkoulutus[at]oph[dot]fi)