JOPPI-Blogi: EU:n uusi strategia korostaa mahdollisuuksia jatkuvaan oppimiseen

Europan unionin komissio julkaisi uuden strategiansa Osaamisunioni (eng. Union of Skills) maaliskuussa 2025. Osaamisen strategia perustuu neljälle pilarille:
- Vahvoille perustaidoille
- Jatkuvan oppimisen mahdollistamiselle
- Osaamisen tunnistaminen yhdenmukaisesti EU:n sisällä, jotta työntekijät voivat hyödyntää taitojaan ja pätevyyksiään eri EU-maissa
- Huippuosaajien houkuttelemiselle EU-maihin töihin
Näiden neljän pilarin tavoitteena on vahvistaa EU:n kilpailukykyä ja varmistaa, että kaikki voivat kehittää ja hyödyntää osaamistaan tehokkaasti. Strategia pyrkii kehittämään elinikäistä oppimista, ja nostaa esiin esimerkiksi pienet osaamiskokonaisuudet sekä sen, kuinka jatkuvasta oman osaamisen kehittämisestä on tultava rutiinia. Tavoitteena on tarjota ihmisille jatkuvasti mahdollisuuksia päivittää osaamistaan, oppia uusia taitoja ja vahvistaa perustaitojaan.
Miksi tarvitaan uusi strategia?
Euroopan unionin strategian taustalla on tunnistettu ”osaamisen kriisi”. Tämä tarkoittaa osaamisvajetta sekä työvoimapulaa EU-maissa, joka pahimmillaan uhkaa EU:n kilpailu- ja innovaatiokykyä sekä sopeutumista globaaleihin haasteisiin.
Osaamisvaje sekä osaamisen aukot ovat suuria: jopa 77 % pienistä ja keskisuurista yrityksistä kertoo vaikeuksista löytää työntekijöitä, joilla on tarvittava osaaminen. Uuden teknologian, kuten tekoälyn, kehittyessä nopeasti, ongelma tulee kasvamaan. Kilpailu osaajista kovenee, sillä EU-maissa väestö ikääntyy: työikäisten määrä laskee 265 miljoonasta (2022) 258 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä.
Mitä ratkaisuja Osaamisunioni esittää?
Ytimessä on se, että omaa osaamista on voitava kehittää koko työelämän ajan. Tämä voi vaatia esimerkiksi säännöllistä täydennys- sekä uudelleenkouluttautumista. Komissio aikoo ehdottaa pienten osaamiskokonaisuuksien käytön laajentamista yhtenä joustavana oppimisratkaisuja. Pieniä osaamiskokonaisuuksia kehitetään myös seitsemässä jatkuvan oppimisen valtakunnallisessa ESR+-hankkeessa, jotka ovat mukana JOPPI – Jatkuvan oppimisen Suomi -hankeverkostossa.
Lisäksi komissio haluaa vahvistaa Pact for Skills -aloitetta, jossa ytimessä on julkisten ja yksityisten organisaatioiden kannustaminen konkreettiseen yhteistyöhön osaamisen kehittämiseksi ja päivittämiseksi, jotta suurempi määrä työntekijöitä voi vahvistaa ja uudistaa osaamistaan. Näiden lisäksi ehdotetaan tietynlaista ”taitotakuuta”, joka mahdollistaisi työttömyyden uhatessa mahdollisuuden päivittää omaa osaamistaan. Kehittämistoimenpiteet halutaan myös perustaa ajantasaiselle tiedolle, jota tulee keräämään osaamisen eurooppalainen seurantakeskus (eng. European Skills Intelligence Observatory). Uusi strategia konkretisoituu toimenpiteiksi matkan varrella.
Rahoitusta tulee muun muassa Euroopan sosiaalirahaston (ESR+) kautta. Yhteensä EU:n budjetissa on 150 miljardia koulutukseen ja osaamiseen.
Komission strategia haluaa osaavan ja kilpailukykyisen unionin
Komission esittämä Osaamisunioni on tervetullut aloite, joka korostaa osaamisen ja taitojen dynaamisuutta siinä mielessä, että niitä tulee kehittää ja päivittää koko työuran ajan. Strategia tähtää sekä osaamisen ja perustaitojen vahvistamiseen ja kasvattamiseen, sekä osaavan työvoiman liikkuvuuteen sekä houkutteluun EU-maihin. Näillä toimenpiteillä halutaan vastata osaamisvajeeseen sekä työvoimapulaan, jotta EU pysyy globaalisti kilpailukykyisenä ja innovoivana alueena.
Blogin kirjoittajasta
Anna Antila, asiantuntija, JOPPI - Jatkuvan oppimisen Suomi -koordinaatio.
Anna Antila toimii JOPPI-koordinaatiosta viestinnästä, tapahtumista sekä hyvien käytäntöjen ja uusien toimintamallien levittämisestä ja juurruttamisesta vastaavana asiantuntijana.
Lue lisää: JOPPI - Jatkuvan oppimisen Suomi -koordinaatio