Hyppää pääsisältöön
Vasuista vauhtia varhaiskasvatukseen

Vasuista vauhtia varhaiskasvatukseen -teemaviikko 

Vasuista vauhtia -tapahtumaa vietetään tänäkin syksynä kokonaisen teemaviikon verran 4.9. 8.9.2023. Viikon teemana on "Kielten rikas maailma oppimispolun perustana". Vasuista vauhtia teemaviikko huipentuu paikalliseen tapahtumapäivään perjantaina 8.9.

Teemaviikon avulla haluamme kannustaa varhaiskasvatuksen toimijoita jatkuvaan ja suunnitelmalliseen varhaiskasvatustyöhön sekä tuomaan esiin sitä kaikkea hyvää, mitä varhaiskasvatuksessa tapahtuu. Lisäksi tarkoituksena on jakaa paikallisesti kerättyjä ideoita ja ajatuksia toimintaan sekä jatkaa varhaiskasvatuksen kehittämistä yhdessä.

Järjestämme myös Maailman suurimman varhaiskasvatuksen vanhempainillan keskiviikkona 6.9. Vanhempainillan tallenne on katsottavissa kahden viikon ajan tapahtuman jälkeen.

Jaetaan tunnelmia somessa #Vasuistavauhtia

Vasuista vauhtia -teemaviikko huipentuu paikalliseen tapahtumapäivään perjantaina 8.9. Päivä antaa hyvän mahdollisuuden kertoa ja keskustella huoltajien, kuntalaisten ja päättäjien kanssa, miten paikallisten vasujen mukaisesti työskennellään, ja miten toimintaa kehitetään yhdessä lasten kanssa.  

Kannustamme tänä vuonna varhaiskasvatuksen johtoa kutsumaan erityisesti kuntapäättäjiä mukaan perjantain 8.9. paikallisiin Vasuista vauhtia -tapahtumiin.

Tervetuloa mukaan!

Lisätietoa haasteesta kuntapäättäjille

Olkaa yhteydessä ja kutsukaa rohkeasti paikallisia päättäjiänne tutustumaan päiväkoteihin ja perhepäivähoitoon, kaikkeen siihen merkitykselliseen työhön jota te teette omissa yksiköissänne. Voitte esitellä omaa toimintaanne ja keskustella niistä moninaisista tavoista, joilla eri ikäisten lasten kielen kehitystä ja opetuskielen oppimista tuette. Näin luodaan paikallisesti vahvaa pohjaa lapsen oppimisenpolulle ja ymmärrystä siitä, mitä kaikkea sen rakentumiseen tarvitaan.

Pohtikaa millaista paikallista yhteistyötä jo tehdään esimerkiksi kirjastojen ja kulttuuritoimijoiden kanssa, miten tällä yhteistyöllä voidaan edistää lasten kielen kehitystä ja perheiden lukuharrastusta. 

Olethan tutustunut Kielten rikas maailma tukimateriaaliin

Materiaalit

Teemaviikon ohjelma

Vasuista vauhtia -teemaviikon materiaalit julkaistaan päivittäin. Luvassa on uusia materiaaleja liittyen lapsen kielen kehitykseen.

 

Maanantai 4.9.

Pääjohtaja Minna Kelhä avaa Vasuista vauhtia -teemaviikon videotervehdyksellä.

 

Varhaiskasvatuksen ja neuvolan yhteistyö lasten ja perheiden tukena seminaari klo 13.00 - 16.00. Lue lisää tapahtumasivulta https://www.oph.fi/fi/tapahtumat/2023/varhaiskasvatuksen-ja-neuvolan-yh…

Lisätietoa uudesta sivustostamme https://www.oph.fi/fi/uutiset/2023/monialaisella-yhteistyolla-edistetaa…


Tiistai 5.9.

Lasten kielellisten taitojen ja valmiuksien kehittymistä voidaan tukea kotona ja päiväkodissa monin tavoin, kuten lukemalla säännöllisesti yhdessä, kannustamalla lapsia kertomaan omia mielipiteitään ja ratkomalla lasten kanssa leikissä tulleita erimielisyyksiä, kirjoittavat Kati Costiander, Kati Kaplin-Sainio ja Charlotta Rehn Opetushallituksen blogissa.

Blogi Sukelletaan varhaiskasvatuksen kielten rikkaaseen maailmaan 

Muistattehan Lapsen oikeus julisteet, jotka löytyvät lisäksi kielillä: ruotsi ja englanti

Lapsella on oikeus -juliste

 

Keskiviikko 6.9

Toivotamme varhaiskasvatuksessa olevien lasten vanhemmat ja huoltajat tervetulleiksi Maailman suurimpaan varhaiskasvatuksen vanhempainiltaan 6.9.2022 klo 17.50 alkaen. Illan teemana on "Kielten rikas maailma oppimispolun perustana".

Lisätietoa ja linkki tapahtumaan. Tapahtumasivulle voi kirjautua tapahtuman jälkeen vielä kahden viikon ajan katsomaan tallennetta sekä tutustumaan alustalla käytyyn keskusteluun aiheesta.

Uutinen tapahtumasta

Kielten rikas maailma video (julkaistaan vanhempainillassa)

Kielten rikas maailma varhaiskasvatuksessa -videolla esitellään, miten kielen kehitystä tuetaan eri-ikäisten kanssa päiväkodissa.

 

Torstai 7.9

Tämän päivän Vasuista vauhtia-viikon materiaali liittyy Lukeva varhaiskasvatus-mallin kehittämiseen.  

Kohti Lukeva varhaiskasvatus -mallia

Keväällä 2023 Opetushallituksessa toimiva Lukutaito-ohjelma toteutti pilotin 27:ssä varhaiskasvatuksen ja perhepäivähoidon yksikössä ympäri maata. Pilotti ja sen pohjalta kehitettävä malli on osa Kansallisen lukutaitostrategian (2021) toimeenpanoa. Strategian tavoitteena on monilukutaidon vahvistaminen Suomessa, ja sen avulla edistetään ja vahvistetaan lukemisen kulttuuria.

Lukeva varhaiskasvatus -malli sisältää materiaalia varhaiskasvatuksen ammattilaisille. Mallilla tavoitellaan pysyviä rakenteita, joilla tuetaan monilukutaidon varhaista kehittymistä sekä tekstien ja kirjallisuuden maailmaan kasvamista. Sen avulla tehdään näkyväksi lukemista ja lukutaitoa sekä niiden merkittävyyttä kaikelle oppimiselle.

Malli julkaistaan Educa-messuilla tammikuussa 2024 ja Lukutaito-ohjelman verkkosivuilla

Pilottitoimintaa käytännössä: Eteiskirjaston perustaminen. Mallin materiaalit keskittyvät varhaiseen monilukutaidon kehittymiseen, esimerkiksi yhteistyöhön paikallisten kirjastojen ja huoltajien kanssa. Lukeva varhaiskasvatus -pilotin aikana useampi päiväkotiyksikkö on perustanut eteiskirjaston yhteistyössä paikallisen kirjaston kanssa. Eteiskirjasto innostaa yhteiseen lukemiseen kotona ja tuo kirjallisuuden jokaisen lapsen saataville. Alla tunnelmia Lehmuslinnan päiväkodin eteiskirjastosta:

Lukeva varhaiskasvatus -malli esillä varhaiskasvatuksen maailmanjärjestö OMEPin Euroopan konferenssissa

Varhaiskasvatuksen maailmanjärjestö OMEPin Euroopan-konferenssi kokosi yhteen laajan joukon varhaiskasvatuksen ammattilaisia ympäri Euroopan toukokuussa 2023 Kyprokselle. Konferenssin teema oli ”Quality and Equality in Early Childhood Education and Care”. Myös Suomen varhaiskasvatus ja osaaminen oli monipuolisesti esillä konferenssin ohjelmassa. Lukeva varhaiskasvatus -työryhmän edustajat pitivät puheenvuoron pilotista. Koko Suomen delegaatio kirjoitti yhteisen blogitekstin konferenssin jälkeen.

Perjantai 8.9

Tänään jaetaan paikallisia tunnelmia somessa #Vasuistavauhtia teemaviikon loppuhuipennukseksi.

Toivottavasti teille on tulossa paikallisia päättäjiä tutustumaan toimintaanne.

Katso sivun yläosasta Lisätietoa haasteesta kuntapäättäjille