Luovuus ja innovatiiviset luomisprosessit, oopperan uudet muodot ja uusien yleisöjen löytäminen ovat ajankohtaisia haasteita, joihin eurooppalainen ooppera joutuu hakemaan vastauksia. Kansainvälisellä ja kovasta kilpailusta tunnetulla alalla nuorten osaajien koulutus ja työllistyminen ovat avain muutokseen. Young Opera Makers Programme -hanke toimii nuorten oopperaosaajien hyväksi ja pyrkii edistämään heidän urakehitystään ja liikkuvuuttaan kansainvälisillä työmarkkinoilla.
Young Opera Makers Programme -hanke, kuvituskuva. Kuvassa Nuottiteline sinisellä taustalla.

Oopera-ala kehittyy nuoria ammattilaisia kouluttamalla

Koska olemassa olevat koulutusohjelmat eivät valmista nuoria riittävällä tavalla nykyhetken haasteisiin, ENOA-verkosto on kehittänyt Young Opera Makers -ohjelman. Ohjelma koostuu erilaista räätälöidyistä koulutuksista ja nuorten ooppera-ammattilaisten työ- ja esiintymismahdollisuuksia tukevasta digitaalisesta alustasta. Toimintaan kuuluu käytännön ja teorian työpajoja, residenssejä, taiteellisia kokeiluja sekä uusia kiertuetuotantoja.

ENOA-verkostoon kuuluu 13 jäsenorganisaatiota, 18 yhteistyökumppania, yli tuhat nuorta taiteilijaa ja noin 300 ammattilaista.

Hankkeen tavoitteet:

  • tarjota nuorille ja nouseville ooppera-ammattilaisille erinomaista koulutusta, jonka lähtökohta on monialainen ja näkemys oopperasta moderni
  • lisätä nuorten ooppera-ammattilaisten työ- ja esiintymismahdollisuuksia sekä parantaa heidän näkyvyyttään ja pääsyä kansainvälisille työmarkkinoille
  • tuoda ooppera-alan koulutukseen uusia sisältöjä ja sitä kautta kehittää koko alaa ja toimintatapoja.

Perustiedot:

Hankeaika: 11.05.2016 – 10.05.2020

EU-tuki: 2 000 000 euroa

Hanketyyppi: Suuri yhteistyöhanke

Hankkeen verkkosivut: https://www.enoa-community.com/

Hankkeen koordinaattorina toimii Association pour le Festival International d’Art Lyrique et L’Académie Européenne de Musique D’Aix en Provence Ranskasta.

Hankkeen partnereita ovat Fundação Calouste Gulbenkian Portugalista, Theaterakademie August Everding Saksasta, Queen Elisabeth Music Chapel Belgiasta, Lla Monnaie Belgiasta, Teatr Wielki Polish National Opera Puolasta, LOD Belgiasta, Luxembourgin kaupunki Luxemburgista, Dutch National Opera & Ballet Alankomaista, Fundación Albéniz Espanjasta, Operosa Bulgariasta, Snape Maltings Iso-Britanniasta ja Helsingin juhlaviikot (Helsingin tapahtumasäätiö) Suomesta.