Ilmasto- ja kestävyyskasvatuksen kehittämishankkeen tavoitteena on tukea perusopetuksen järjestäjien toimintakulttuurin muutosta kohti ekologisesti kestävämpää elämäntapaa ja vahvistaa oppijoiden ilmastonmuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen liittyviä tietoja, taitoja ja asenteita. Suomessa keskeisimmät haasteet Agenda2030-tavoitteiden saavuttamisessa liittyvät ekologiseen kestävyyteen, kuten kulutus- ja tuotantotapojen kestävyyteen, ilmastotoimiin ja lajikatoon. Ilmasto- ja kestävyyskasvatuksen kehittämishanke kohdistuu erityisesti näiden teemojen systemaattiseen huomioimiseen koulutuksen järjestäjien kaikessa toiminnassa, erityisesti toimintakulttuurinkehittämisessä kestävyystavoitteita tukevaksi.
Ilmasto- ja kestävyyskasvatuksen vahvistaminen liittyy koulujen toimintakulttuurin muutokseen kokonaisvaltaisesti. Tavoite on, että kestävyystavoitteet läpäisevät opetuksen järjestäjän toiminnan kattavasti. Onnistumisen edellytyksenä ovat opetuksen järjestäjän johdon ja henkilöstön sitoutuminen ja aktiivinen toiminta Agenda2030-tavoitteiden saavuttamiseksi sekä oppilaiden osallistaminen. Tavoitteena on saada aikaan pysyviä toiminnallisia ja rakenteellisia muutoksia, jotta koulut toimivat kestävän tulevaisuuden kasvattajina ja tekijöinä.
Haasteiden mittakaava ja kiireellisyys korostavat yhteistyön merkitystä. Vaikuttava ilmasto- ja kestävyyskasvatus edellyttävät koko oppilaitosyhteisön kutsumista mukaan: sekä osaavia opettajia ja oppilaita että sitoutunutta opetuksen järjestäjien johtoa, muuta henkilökuntaa ja toimintaympäristön tukea. Yhteistyötä voidaan tehdä opetuksen järjestäjien kesken sekä muiden koulutussektoreiden, kansalaisjärjestöjen sekä työelämän kanssa. Kehittämisohjelmaa toteutetaankin verkostomaisesti ja hankkeiden onnistuminen edellyttää verkostomaista työskentelyä sekä yhteistyötä Opetushallituksen kanssa. Opetushallituksen kanssa tehtävä yhteistyö koostuu yhteisistä tilaisuuksista, sparrauksesta ja tiedonvaihdosta. Lisäksi lisähaun hankkeet pääsevät osaksi jo käynnissä olevien hankkeiden kehittämisverkostoa.
Ilmasto- ja kestävyyskasvatuksen kehittämishankkeiden lisähaku muodostaa kehittämiskokonaisuuden yhdessä ilmasto- ja kestävyyskasvatuksen hankkeiden ja ammatillisen koulutuksen kestävän kehityksen ja vihreän siirtymän kehittämisohjelman kanssa. Toiminta nivotaan kokonaisuudeksi myös muiden ajankohtaisten kansallisten ja kansainvälisten ohjelmien ja toimien kanssa.
Avustuksen tarkoituksena on perusopetuksen ilmasto- ja kestävyyskasvatuksen kokonaisvaltainen edistäminen ja innovatiivisten opetuskäytäntöjen ja toimintakulttuurin kehittäminen. Tavoitteena on kehittää ratkaisuja ja toimintamalleja, jotka lisäävät ilmasto- ja kestävyyskasvatuksen laatua ja läpäisevyyttä sekä edistävät kasvatuksen vihreää siirtymää perustuen kansalliseen opetussuunnitelmaan.