Inklusiivisen varhaiskasvatuksen kehittäminen jaetun ymmärryksen rakentamisena ja kehittyvinä pedagogisina käytäntöinä -materiaali koostuu yliopistotutkija Noora Heiskasen kolmesta videoluennosta ja niiden materiaaleista. Tutustuthan ensin materiaaleista löytyvään johdanto-osaan. Siinä kerrotaan miten tämän sarjan luentoja ja materiaaleja voidaan käyttää. Videoista löytyy suomenkieliset tekstitykset, ruotsinkieliset tekstitykset ovat tulossa.
Osa 1 Inkluusio arvona ja käsitteenä
Ensimmäisessä osassa avataan inkluusio -käsitteen moniulotteisuutta. Luentovideolla kuulemme myös mitä tarkoittaa se, että jokaisella ammattilaisella on vastuu edistää inklusiivista varhaiskasvatusta sekä miten monesta eri näkökulmasta inkluusio ja inklusiivinen kasvatus tulisi ymmärtää.
Osa 2 Inklusiivinen pedagogiikka varhaiskasvatuksessa
Toisessa osassa käsitellään varhaiskasvatuksen inklusiivista pedagogiikkaa. Videolla avataan miten inkluusio ja inklusiivinen pedagogiikka näyttäytyy varhaiskasvatusikäisten lasten kanssa toimiessa sekä miten inkluusiota voidaan edistää pedagogisella toiminnalla.
Osa 3 Inklusiivisen toimintakulttuurin arviointi ja kehittäminen
Luentosarjan viimeisessä, kolmannessa osassa keskitytään inklusiivisen toimintakulttuurin arviointiin ja kehittämiseen. Varhaiskasvatuksen toimintakulttuurin kehittämisen lähtökohtana on inklusiivinen varhaiskasvatus, jossa kukin lapsi voi toimia, kehittyä ja oppia omana ainutlaatuisena yksilönään sekä yhteisön jäsenenä. Inklusiivisen toimintakulttuurin toteuttaminen edellyttää inkluusion johtamista, kehittämistä ja toteutumisen arviointia.