Varhaiskasvatuksen toimipaikan, koulun ja oppilaitoksen tulee varautua kriiseihin, jotka aiheutuvat äkillisistä, odottamattomista ja epätavallisen voimakkaista tapahtumista. Varautuminen on tärkeää, koska kriisitilanteissa ihmisen toiminta muuttuu ja kriisin tapahduttua ei ehdi laatia uusia toimintamalleja. Sen sijaan suunniteltu toiminta toteutuu todennäköisimmin myös kiireessä ja kriisitilanteen tuottaman hämmennyksen ja epäuskon vallitessa.
Äkillisiä kriisitilanteita ovat esimerkiksi
- tulipalo tai muu onnettomuus
- lapsen, oppilaan, opiskelijan tai opettajan menehtyminen
- päiväkotia, perhepäivähoitoa, koulua tai oppilaitosta läheisesti koskettava onnettomuus
- vaaratilanne tai väkivalta
Kriisisuunnitelmaa tehdessä on hyvä varautua hyvin erilaisiin onnettomuuksiin, tapahtumiin ja häiriötilanteisiin. Jos ennakoinnissa katseemme kohdistuu liian tiukasti jo koettuihin tapahtumiin, saatamme kaventaa toimintavalmiuttamme.
On myös hyvä pohtia, minkälaiset rakenteet kriisitoiminnan johtamiselle ja toiminnalle varhaiskasvatuksen tai koulutuksen järjestäjän organisaatiossa luodaan, jotta yksittäiset varhaiskasvatuksen toimipaikat, koulut ja oppilaitokset saavat äkillisissä kriisitilanteissa tarvitsemansa tuen ja yhteistyö eri hallinnonalojen välillä on sujuvaa. Kasvatuksen ja koulutuksen järjestäjien on hyvä etukäteen myös selvittää, miltä organisaatioilta, mitä palveluja ja millaisella aikataululla alueella on saatavissa kriisitilanteissa sekä ylläpitää ja päivittää tarvittavia yhteystietoja.