Verksamhetsställen inom småbarnspedagogik, skolor och läroanstalter ska förbereda sig på kriser som orsakas av plötsliga, oväntade och ovanligt allvarliga händelser. Beredskapen är viktig eftersom krissituationer påverkar hur man agerar och det inte finns tid för att utarbeta nya verksamhetsmodeller efter att en kris har inträffat. Om man har planerat hur man ska agera i en krissituation är det däremot mer troligt att man agerar i enlighet med planen, trots den förvirring och misstro som situationen förorsakar.
Akuta krissituationer är till exempel
- en eldsvåda eller annan olycka
- en situation där ett barn, en elev, en studerande eller en lärare avlider
- en olycka som påverkar daghemmet, familjedagvården, skolan eller läroanstalten
- en farlig situation eller våld.
När man utarbetar krisplanen är det bra att förbereda sig på olyckor, händelser och störningar av varierande slag. Om man i alltför hög grad fokuserar på händelser som redan inträffat, kan det leda till att man har en alltför snäv beredskap att agera.
Anordnare av småbarnspedagogik och utbildningsanordnare bör skapa strukturer för ledningen och verksamheten vid en krissituation för att enskilda verksamhetsställen inom småbarnspedagogik, skolor och läroanstalter ska få det stöd de behöver i akuta krissituationer och för att samarbetet mellan olika förvaltningsområden ska vara smidigt. Det är också bra att på förhand ta reda på vilka organisationer i området som erbjuder olika tjänster och med vilken tidtabell tjänsterna finns att tillgå vid krissituationer. Anordnarna bör även upprätthålla och uppdatera en lista över de kontaktuppgifter som behövs.