Kuvataiteen lukio-opinnot kehittävät opiskelijan kuvan-, ympäristön- ja medialukutaitoa. Kuvataiteen opiskelu on moniaistista oppimista, jonka pohjana ovat opiskelijoiden kokemukset, mielikuvitus, luova ajattelu ja tavoitteellinen työskentely. Opiskelijat havainnoivat, tuottavat, tulkitsevat ja arvottavat visuaalista kulttuuria erilaisia menetelmiä ja työskentelytapoja monipuolisesti käyttämällä. Opetuksessa perehdytään ajankohtaisiin visuaalisen kulttuurin ilmiöihin, toimintatapoihin ja osallistumisen muotoihin. Opiskelijat tarkastelevat ja pohtivat taiteessa, ympäristössä ja muussa visuaalisessa kulttuurissa ilmeneviä arvoja.
Opiskelijat tutustuvat erilaisiin osallistumisen ja vaikuttamisen muotoihin, ja heitä ohjataan perustelemaan mielipiteitään ja näkemyksiään. Heitä rohkaistaan kokeilevaan työskentelyyn sekä välineiden, materiaalien ja ilmaisun luovaan soveltamiseen. Opetuksessa käytettävät kuvailmaisun keinot ja lähestymistavat valitaan kulloisenkin opetusryhmän tarpeiden ja toiveiden mukaan. Opiskelijat myös osallistuvat opetuksen sisältöjen ja työskentelytapojen valintaan. Kuvallisessa työskentelyssä harjoitetaan tutkivaa lähestymistapaa itsenäisesti ja ryhmässä työskennellessä. Opiskelijat kehittävät myös aktiivisesti itse- ja vertaisarviointitaitojaan sekä yhteistyötaitojaan.
Kuvataiteen lukio-opinnot ohjaavat tavoitteelliseen, teemalliseen ja prosessinomaiseen työskentelyyn, mikä antaa valmiuksia lukion jälkeisiin opintoihin ja työelämään. Kuvataideopetuksessa hyödynnetään monipuolisesti museoiden, taide- ja kulttuuritoimijoiden, muun visuaalisen kulttuurin kentän ja kansalaistoiminnan tarjoamia mahdollisuuksia.