
Termillä vaikuttavuus tarkoitetaan myönteistä kehitystä eli paikallista, alueellista tai yhteiskunnallista hyötyä, johon hanke osaltaan vaikuttaa. Kyseessä on pitkän tai keskipitkän aikavälin muutos, johon vaikuttavat myös muut tekijät ja toimijat.
Mieti ensin, minkä perustavanlaatuisen, pitkän aikavälin muutoksen toteutumiseen haluat vaikuttaa. Suunnittele hankkeesi sen perusteella. Esimerkkejä toivotuista pitkän aikavälin muutoksista ovat esimerkiksi:
- Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus parantuneet
- Nuorten aikuisten työllisyys kasvanut
- Nuorten aktiivinen osallistuminen yhteiskuntaan lisääntynyt (Aktiivinen kansalaisuus)
- Ympäristön monimuotoisuus lisääntynyt
Tässä vaiheessa kannattaa keskustella ideoista yhdessä muiden kanssa. Paranna työsi laatua ja lisää sen merkityksellisyyttä kutsumalla hankkeen kannalta tärkeitä ja erilaisia ihmisiä keskustelemaan aiheesta. Tämä keskustelu luo pohjaa myöhemmille päätöksille lopullisista toimenpiteistä ja kumppaneista, joiden avulla voit saavuttaa mahdollisimman laajan vaikuttavuuden.
Muistathan, että hankkeesi ei yksinään pysty saavuttamaan toivottua pitkän aikavälin muutosta, vaan siihen vaikuttavat myös muut toimijat ja tekijät. Siitä huolimatta on erittäin tärkeää hahmottaa, mihin suureen muutokseen hanke liittyy ja suunnitella hanke tämä tavoite mielessä.
A. Pohdintakysymykset
- Minkä vuoksi organisaatiosi haluaa toteuttaa hankkeen?
- Keiden haluat hyötyvän hankkeesta?
- Mihin kohderyhmän tarpeeseen hankkeella pyritään vastaamaan?
- Millaiseen suurempaan muutokseen hankkeen vaikutusten hyödyntäminen johtaa? Kuvaile tätä kehitystä havaittavien muutosten avulla. Mitä voidaan tosiasiassa nähdä tai havaita?
- Mikä on organisaatiosi rooli kohderyhmään liittyvien muutosten toteutumisessa? Onko se yhdenmukainen organisaatiosi toimintaperiaatteiden kanssa?
- Miten Erasmus+ -hanke auttaa sinua toteuttamaan tämän muutoksen?
B. Esimerkki
”Haluamme valmistaa opiskelijoita yhä enenevässä määrin kansainvälistyville työmarkkinoille opettamalla erilaisia työllistymistä edistäviä taitoja ja kannustamalla heitä omaksumaan kansainvälisen lähestymistavan asioihin.”
C. Tehtävä
Kuvittele, että hankkeen toteuttamisesta on kulunut pari vuotta. Se on auttanut toteuttamaan myönteisen muutoksen, jonka voit nyt havaita. Tuo tulevaisuuden kuva mielessäsi kirjoita hankkeen jättämä perintö lyhyesti yhdellä virkkeellä. Jos et saa hankkeen vaikutuksia mahtumaan yhteen virkkeeseen, tiivistä sanomaasi, kunnes saat hankkeen ydinmuutoksen esille.
Aloita virke: "Hankkeemme ansiosta…" Kuvaile tätä perintöä MUUTOKSEN avulla ja kerro, KEITÄ muutos koskettaa.