Ilmasto- ja ympäristökasvatuksen ja kiertotalouden oppimisen tueksi
- Opettajat ja kasvattajatAikuiskoulutusAmmatillinen koulutusEsiopetusLukiokoulutusPerusopetusTaiteen perusopetusVapaa sivistystyöVarhaiskasvatusIlmasto
Sivulle on koottu linkkejä materiaaleihin ja kursseihin, joita voi käyttää ilmasto- ja ympäristökasvatuksen sekä kiertotalouden opetuksen ja oppimisen tukena. Sivun materiaalit soveltuvat varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle ja vapaaseen sivistystyöhön.
Tutustu myös oppiainekohtaisiin materiaaleihin nettisivuillamme:
Ilmasto-opas
Ilmasto-opas sisältää tietoa ilmastonmuutoksesta ilmiönä, sen syistä ja seurauksista sekä hillinnän ja sopeutumisen keinoista. Sivuston ovat laatineet Ilmatieteen laitos, Suomen ympäristökeskus ja Aalto-yliopisto.
Suomen ilmastolaki
Suomen Ilmastolaki on hyväksytty vuonna 2015. Lain tarkoituksena on vahvistaa Suomen ilmastopolitiikan suunnittelua ja toteutumisen seurantaa, tehostaa viranomaisten toimintaa ilmastonmuutoksen hillitsemisen ja sopeutumistoimien suunnittelussa ja toimeenpanossa ja vahvistaa eri tahojen mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa Suomen ilmastopolitiikan suunnitteluun.
CO2-raportti
CO2-raportti on verkossa julkaistava uutislehti, joka sisältää ajankohtaisia ilmastouutisia ja Suomen hiilidioksidipäästöjen reaaliaikaisen seurannan.
CARBON MAP -päästökartta
Interaktiivinen kartta helpottaa visualisoimaan eri valtioiden hiilidioksidipäästöjä ja roolia ilmastonmuutoksen kehityksessä.
Ilmastoratkaisuja
Sitran ilmastoratkaisut sisältävät ajankohtaisia puheenvuoroja ja julkaisuja ilmastonmuutoksesta ja vastauksia ilmastokriisiin. Sitra on myös koonnut 100 fiksua arjen tekoa helpottamaan kuluttajan kestäviä valintoja.
Kestävä kehitys ja ilmastonmuutos
Valtioneuvoston kanslian kestävän kehityksen sivustolla on ajankohtaista tietoa kestävästä kehityksestä, Agenda 2030 -tavoitteista, seurannasta ja kansallisista yhteiskuntasitoumuksista.
Ulkoministeriön Maailma 2030 -sivuille on koottu tietoa YK:n kestävän kehityksen tavoitteista, Suomen kehitysyhteistyöstä ja ilmastonmuutoksesta. Kestävän kehityksen tavoitteet on kuvattu myös Suomen YK-liiton sivuilla ja kansainvälisillä YK:n sivuilla on tarkemmin asiaa kansainvälisistä ilmastotoimista.
Ulkoministeriön Maailma 2030 -sivuille on koottu tietoa YK:n kestävän kehityksen tavoitteista, Suomen kehitysyhteistyöstä ja ilmastonmuutoksesta. Kestävän kehityksen tavoitteet on kuvattu myös Suomen YK-liiton sivuilla ja kansainvälisillä YK:n sivuilla on tarkemmin asiaa kansainvälisistä ilmastotoimista.
Kestävän kehityksen verkkokurssi
Kestävän kehityksen edistäminen -verkkokurssin sisältö vastaa ammatillisten perustutkintojen yhteisten tutkinnon osien pakollista kestävän kehityksen 1 osaamispisteen osa-aluetta. Verkkokurssi on tarjolla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Ammattilaisen kädenjälki -materiaalit
Ammattilaisen kädenjälki -sivulta löydät erilaisia materiaaleja opetukseen ja oppilaitostoiminnan kehittämiseen erityisesti ammatillisissa oppilaitoksissa.
Vastuullisen kulutuksen -oppimateriaalit
Kestävä elämä -podcast-sarja käsittelee vastuullisuuden eri osa-alueita pyrkien löytämään vastauksia siihen, miten jokainen voi elää helposti kestävämmin. Podcastin ympärille on luotu erityisesti toisen asteen opiskelijoille suunnattu oppimateriaalikokonaisuus, joka käsittää kysymyksiä sekä tehtäviä eri aihepiireistä. Tehtävät soveltuvat etäopiskeluun ja tuntimateriaaliksi useisiin eri oppiaineisiin ja eri aloille.
Meidän planeettamme, meidän tulevaisuutemme
Euroopan komission interaktiivisessa verkkomateriaalissa on tietoa ja tehtäviä ilmastonmuutoksen syistä, seurauksista ja ratkaisuista.
Eetin oppimateriaalit maailmankaupan oikeudenmukaisuudesta
Eettisen Kaupan Puolesta ry:n oppimateriaaleissa käsitellään maailmankaupan oikeudenmukaisuuden kysymyksiä. Sivustolta löytyy esityksiä, tehtäviä ja oppaita vaatteiden, puuvillan, elektroniikan ja ruoan tuotannosta sekä medialukutaidosta, mainonnasta ja vastamainoksista. Materiaalien ytimessä ovat vastuullinen kuluttaminen, kriittisen ajattelun taidot ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen tavat. Oppimateriaaleja voi soveltaa perusopetuksessa ja toisella asteella.
Polkupyörämalli ilmastokasvatukseen
Ilmastokasvatuksen tueksi ilmastokasvatuksen tutkijat Sakari Tolppanen, Essi Aarnio-Linnanvuori, Hannele Cantell ja Anna Lehtonen ovat laatineen polkupyörämallin, joka kuvaa ilmastokasvatuksen kokonaisvaltaisuutta.
Open ilmasto-opas
Open ilmasto-opas on opetus- ja kasvatustyön tueksi tehty opasmateriaali, josta löytyy oppiainekohtaista materiaalia sekä yleistä kaikille soveltuvaa materiaalia ilmastonmuutoksesta. Open ilmasto-oppaan on laatinut ympäristökasvattaja Pinja Sipari yhteistyössä ilmasto- ja kasvatusalan toimijoiden kanssa.
Luokanopen ilmasto-opas
Luokanopen ilmasto-opas on alakoulun opettajille tehty opasmateriaali, josta löytyy luokanopettajan käyttöön tietoa ilmastokasvatuksesta sekä kasvattajan ja alakoululaisen tarpeisiin suunnattua tietoa ilmastonmuutoksesta. Lisäksi oppaasta löytyy materiaaleja alakoulussa vuosiluokilla 1–2, 3–4 ja 5–6 toteutettavaan ilmastokasvatukseen.
Ilmastonmuutos ja neuvottelutaitoja -materiaali
Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilla on materiaalia opettajille ilmastonmuutoksen ja neuvottelutaitojen opetukseen.
Nuorten Akatemian globaali- ja ilmastokasvatus
Nuorten Akatemian sivuilla on oppimateriaalia kestävyyskasvatukseen. Nuorten Akatemia on myös toteuttanut useita hankkeita, joissa tuotettu materiaalia opetuksen tueksi, esimerkiksi "Pikamuodista hitaaseen" -peli.
Globaalikasvatuksen vinkkireppu ilmastonmuutoksesta
Fingon globaalikasvatuksen sivuilla on työkaluja ilmastonmuutokseen ja sitä koskevan keskustelun käsittelyyn sekä ilmiöoppimiseen.
Opinkirjon Ilmastokoulu
Kehittämiskeskus Opinkirjon perusopetuksen Ilmastokoulu tukee ilmastokysymyksiin perehtymistä ja tiedonhankintaa ja se kokoaa peruskouluun sopivia sisältöjä ilmastokysymysten tarkasteluun.
Tivoli Utopia -peli
Tivoli Utopia -peli tarjoaa työkaluja tulevaisuuksien hahmottamiseen ajankohtaisten teemojen kautta. Peli soveltuu etenkin lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.
Toivoa ja toimintaa
Toivoa ja toimintaa -hankkeessa käsitellään ympäristötunteita ja maailmankansalaisuuten kasvamista tietopohjaisesti ja käytännönläheisesti. Sivustot tarjoavat täydennyskoulutusta sekä valmiita materiaaleja. Hankkeen toteuttaa Biologian ja maantieteen opettajien liitto Ulkoministeriön viestintä ja globaalikasvatustuella.
Kotikansainvälisyyttä ilmastokasvatukseen
Eurooppalaisen eTwinning-toiminnan kautta kuka tahansa suomalaisessa päiväkodissa, koulussa tai oppilaitoksessa työskentelevä kasvattaja tai opettaja voi etsiä kumppaneita kotikansainvälisyyttä ja ilmastokasvatusta edistävään toimintaan. Ilmastokasvatusta eTwinningin avulla -kirja esittelee verkostossa tehtyjä ilmastonmuutosta ja ympäristöhaasteita käsitteleviä projekteja eri ikäryhmille ja vaikeustasoille.
Ilmastonmuutos lukioihin!
Hankeessa tehdään työtä lukiokentällä Pohjois-Pohjanmaalla ilmastotietoisuuden edistämiseksi sekä lukioiden hiilineutraaliuteen pyrkien tavoitteena valtakunnallinen hyödynnettävyys. Sivuilta löytyy mm. LOPS21:n laaja-alaisiin suunniteltuja oppimateriaaleja lukioon sekä Koulun korjausoppaan demoversio. Sivuilla myös muuta materiaalia ja infoa hankkeesta.
Artikkeli Kasvatus-lehdessä Kokonaisvaltainen ilmastokasvatuksen malli
Kasvatus 5/2017 Tolppanen ym. (pdf, 4.69 MB)
Juliste ilmastokasvatuksen polkupyörämallista
Ilmastokasvatuksen polkupyörämalli (pdf, 201.69 KB)
Mappa-materiaalipankki
Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry:n Mappa.fi on materiaalipankki ulkona oppimiseen, ympäristökasvatukseen ja kestävän elämäntavan opettamiseen eri ikäryhmille. Mappasta löytyy yleistä ja oppiainekohtaista materiaalia.
FEE Suomi
Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi kehittää ja tukee ympäristökasvatusta Suomessa. FEE Suomi koordinoi mm. Vihreä lippu -toimintaa, Ulkoluokkapäivää ja järjestää ympäristökasvatuksen koulutuksia ja tapahtumia eri puolilla Suomea. Järjestön Ympäristökasvatus-lehteen voi tutustua verkkosivuilla.
Luontokoulut
Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry:n Luontokoulut-sivusto tarjoaa tukea ja materiaalia kestävän kehityksen kasvatukseen. Sivusto kokoaa myös tietoa luonto- ja ympäristökasvattajien toiminnasta.
Luonto-Liitto
Luonto-Liitto on lasten ja nuorten oma ympäristöjärjestö. Luontoliiton sivuilta löytyy monipuolista materiaalia myös kouluille ympäristökasvatuksen tueksi ja mahdollisuus tilata kouluvierailuja.
Ympäristökoulun Polun eväitä ympäristökasvatukseen ja -koulutukseen
Ympäristökoulu Polku -sivuilla on tietoa ympäristökasvatuksen oppituntien pitämiseen ja ideoita koulujen ja päiväkotien ympäristötyöhön. Sivuilla on materiaalia myös englanniksi. Ympäristökoulu Polku on osa Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:tä.
WWF:n ympäristö- ja kestävän kehityksen kasvatuksen materiaalipankki
WWF:n materiaalipankista löydät materiaalia eri-ikäisten oppijoiden käyttöön muun muassa ilmastosta ja globaaleista ympäristökysymyksistä, kestävästä elämäntavasta, monimuotoisuudesta ja uhanalaisista lajeista.
Suomen metsäyhdistyksen Opeta ja opi -sivut
Suomen Metsäyhdistyksen sivuilla on opetusmateriaaleja ja tehtäviä eri kouluasteille, kuten varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen, ja eri oppiaineille. Sivuilta löytyy myös uutisia ja tiedotteita sekä kursseja ja tapahtumia.
Koulumetsäopas
Suomen luonnonsuojeluliiton Koulumetsäopas (2014) on tarkoitettu opettajille, kasvattajille ja kuntien viranomaisille. Koulumetsä on koulua tai päiväkotia lähellä oleva pysyvä metsäluontokohde, joka sopii lasten ja nuorten opetukseen, kasvatukseen ja virkistykseen. Koulumetsäopas antaa neuvoja yhteistyöhön maanomistajan kanssa ja ulkona opettamiseen. Opas perehdyttää helppotajuisesti kaavoitukseen, metsäluonnon monimuotoisuuteen ja turvalliseen metsäretkeilyyn.
Kunnosta järvesi -peli
Kunnosta järvesi! -vesistökunnostuspeli on suunnattu lukiolaisille ja kaikille vesien kunnostuksesta kiinnostuneille. Pelin on tuottanut Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry vuonna 2013.
Kielipuu
Kielipuu on aikuisten maahan muuttaneiden suomen kielen opetukseen suunnattu ympäristöaiheinen koulutusmateriaali, joka koostuu yli sadasta tehtävästä. Materiaali on Opintokeskus Vision tuottama.
Ympäristöosaava ammattilainen
Ympäristöosaava ammattilainen on ammattilaisten ja yritysten ympäristöosaamisen kehittämisen palvelu.
Verkkopalvelu tarjoaa käytännönläheistä, alakohtaista tietoa ympäristöasioista ja työkaluja organisaation toiminnan kehittämiseen.
Verkkopalvelu tarjoaa käytännönläheistä, alakohtaista tietoa ympäristöasioista ja työkaluja organisaation toiminnan kehittämiseen.
Luonnonmonimuotoisuus-oppimateriaali
Kaikille avoin materiaali auttaa opastamaan lapset ja nuoret innostavalle tutkimusmatkalle luonnon monimuotoisuuteen. Varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen suunnatut oppaat sisältävät tärkeimmät tiedot luonnon monimuotoisuudesta sekä paljon inspiroivia toimintavinkkejä. Vinkkejä on mm. muassa arvo- ja asennekasvatukseen, kansalaistieteen tekemiseen kouluissa, arjen käytäntöjen muuttamiseen, pihan monimuotoisuuden rikastuttamiseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Oppaassa on myös inspiroivia lajitarinoita, jotka johdattavat suomalaisen luonnonkirjon äärelle.
Kiertotalousmateriaalia kootusti
Sitra on laatinut yhdessä koulujen, oppilaitosten ja yritysten kanssa kiertotalouden oppimateriaaleja ja opetuskokonaisuuksia peruskouluun, lukioon, ammatillisiin oppilaitoksiin ja korkeakouluihin. Sivuilta löytyy myös muiden toimijoiden tuottamaa materiaalia.
Circular Classroom
Circular Classroom sisältää kiertotalouden oppimateriaalia erityisesti yläkoulun ja lukion opettajille ja oppilaille. Osallistavat oppimateriaalit tukevat systeemiajattelun, kestävän kehityksen ja ongelmanratkaisutaitojen kehittymistä ja soveltamista.
Circula Kiertotalous- ja yrittäjyyspeli
Circula Kiertotalous- ja yrittäjyyspeli sopii yläkouluikäisistä aikuisiin ja sitä voidaan käyttää yleissivistävässä ja ammatillisessa koulutuksessa.
Jätteen synnyn ehkäisyn oppimateriaalia
HSY:n sähköiset oppimateriaalit käsittelevät ympäristöasioita etenkin jätteen synnyn ehkäisyn näkökulmasta eri oppiaineissa ja ammattialoilla.
KIERTOTALOUS.nyt
Kiertotalous.nyt sivusto tarjoaa korkeakoulutasoista opetusta kiertotalouden perusteista. Sivusto sisältää kirjallista materiaalia, videohaastatteluja ja -luentoja, tehtäviä, testejä ja oppaan opettajalle. Aihealueet ovat kestävä ruokajärjestelmä, metsäperäiset kierrot, tekniset kierrot sekä liikkuminen ja logistiikka.
Kiertotalouden oppimiskokonaisuus tekstiili- ja muotialalle
Kiertotalouden oppimiskokonaisuus tekstiili- ja muotialan opintoihin tarjoaa tietoa ja tehtäviä kiertotaloudesta, materiaalien kierrosta, tuotekehityksestä ja kaupallistamisesta sekä kiertotaloustuotteiden valmistamisesta. Sivusto on tuotettu Kiertoon.eu -hankkeessa Sitran rahoituksella.
Avoimia verkkokursseja ilmastonmuutoksesta ja kestävyydestä
Climate University -korkeakouluverkosto tarjoaa monipuolista verkko-opetusta ilmastonmuutoksesta ja kestävyydestä. Kurssien materiaalit ovat kaikille avoimia, ja avointen yliopistojen kautta kursseille voi osallistua kuka tahansa. Opetuksessa keskeistä on monitieteellinen lähestymistapa. Kursseilla käsitellään kestävyyden, ilmastonmuutoksen tai kiertotalouden perusteita. Voit kehittää osaamista esimerkiksi systeemisen ajattelun, ilmastoviestinnän tai organisaation toimintakulttuurin muutostyössä. Myös lukiolaisille on suunnattu oma ”Lukiolaisen ilmasto.nyt” -kurssi, jossa on mahdollisuus myös korkeakoulukurkistuksiin.