Hyppää pääsisältöön

Teemapäiväkalenteri


Etsitkö inspiraatiota opetuksen suunnitteluun tai varhaiskasvatukseen? Teemapäivien ja -viikkojen avulla nostetaan vuosittain esiin esimerkiksi liikenneturvallisuuteen ja koulurauhaan liittyviä ajankohtaisia aiheita. Materiaalit soveltuvat useiden oppiaineiden opetukseen.

Lukuvuosi 2023-2024

Nuoret juttelevat keltaisen seinän edessä.
Koulurauhan julistus 23.8.
Lukuvuoden 2023–2024 koulurauha julistetaan 23.8. klo 12 Ylivieskasta. Koulurauhateemaksi oppilaat valitsivat tänä vuonna ”erilaisuus on rikkaus”. Tilaisuutta voi seurata livestriimin kautta. Koulurauha-ohjelma on Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Poliisihallituksen, Opetushallituksen, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton yhteinen ohjelma, jonka tavoitteena on kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen.

Tavoitteena on, että kaikilla kouluyhteisön jäsenillä on koulussa hyvä olla ja että ketään ei kiusattaisi, kukaan ei jäisi yksin ja jokainen oppilas voisi kokea olevansa oman kouluyhteisönsä tärkeä ja hyväksytty jäsen. MLL:n sivuilla on materiaalia myös varhaiskasvatukseen.
Vasuista vauhtia -varhaiskasvatukseen
Vasuista vauhtia varhaiskasvatukseen 4.–8.9.2023
Varhaiskasvatuksen Vasuista vauhtia -viikon teemana on Kielten rikas maailma oppimispolun perustana. Tavoitteena on nostaa kielen oppimisen ja kielitietoisuuden merkitystä. Kannustamme varhaiskasvatuksen johtoa kutsumaan kuntapäättäjiä mukaan paikallisiin Vasuista vauhtia -tapahtumiin perjantaina 8.9.
Nuori mies laittaa pyöräilykypärää päähän.
Liikenneturvallisuusviikko 11.–15.9.
Valtakunnallista liikenneturvallisuusviikkoa vietetään taas 11.–15.9. Tämän vuoden liikenneturvallisuusviikon teemana on ”turvallisesti perille” – niin kouluun, kotiin kuin harrastuksiin. Teemaviikon materiaalivinkkeihin voi tutustua elokuun lopussa järjestettävissä webinaareissa. Koulumatkat tulee turvata jokaisena koulupäivänä: koulumatkat koskettavat valtavan suurta osaa yhteiskunnasta, niin pienempiä kuin suurempia.
Euroopan kieltenpäivä: innostu kieltenopiskelusta!
Euroopan kielten päivä
Euroopan kielten päivänä 26.9. eri maissa järjestetään monia mielenkiintoisia tapahtumia. Suomessa päivää vietetään monin tavoin kouluissa, oppilaitoksissa ja kirjastoissa. Mukaan kutsutaan kaikkia kielistä ja niihin liittyvistä positiivisista asioista kiinnostuneita. Kielipäivään voi osallistua kotona, työpaikalla, koulussa ja harrastuksissa. Kielipäivänä jokainen on monikielinen.
Kodin ja koulun päivä
Kodin ja koulun päivä 29.9.2023
Kodin ja Koulun Päivä on valtakunnallinen tapahtuma, jota päiväkodit, koulut ja oppilaitokset voivat toteuttaa yhdessä kotien kanssa itselleen tarkoituksenmukaisella tavalla. Aiheen ja ajankohdan yhteisöt voivat valita omaan vuosisuunnitelmaansa parhaiten sopivaksi. Tärkeintä on kohtaaminen ja myönteinen yhdessäolo sekä aikuisten välisen yhteistyön vahvistaminen lasten parhaaksi.
ErasmusDays 2023: 6 days to make Europe shine!
#ErasmusDays 9.-14.10.2023
Erasmus+ -ohjelmaa juhliva #ErasmusDays järjestetään 9.-14.10.2023. Kaikki Erasmus+ hankkeissa tai vaihtojaksoilla mukana olleet organisaatiot ja yksityishenkilöt voivat järjestää oman tapahtuman ja tehdä siten näkyväksi eurooppalaisen yhteistyön tuloksia. Vuosi 2023 on Euroopan unionin Osaamisen teemavuosi, ja siksi se on myös #ErasmusDays’in teemana. Millaista osaamista kansainväliset kokemukset ovat sinulle tai organisaationne osallistujille antaneet? Tuo se esille tapahtumissa!
Suomen energiaviisain koulu -kisa
Suomen energiaviisain koulu -kisa Minecraftissa 27.9.-1.11.2023
Syyslukukaudelle on luvassa koko Suomen laajuista energiaviisauskisailua – ennen näkemättömällä tavalla Minecraftissa toteutettuna. Oulun sivistys- ja kulttuuripalveluiden STEAM-verkoston pilotoima, Microsoft Suomen ja Caverionin suunnittelema ”Suomen energiaviisain koulu” haastaa peruskoululaiset miettimään omaa ympäristöään uusin silmin. Suomen energiaviisain koulu on nimensä mukaisesti suunnittelu- ja rakennuskisa – tavoitteena on tehdä omasta koulustasi energiatehokkaampi versio. Kisatöitä arvioimassa ovat alan asiantuntijat ja Minecraftia rakastava suosikkitubettaja Paqpa.
Kulttuuriympäristön tekijät -kuvituskuva
KULTTUURIYMPÄRISTÖN TEKIJÄT -KILPAILU 1.9.2023-28.2.2024
Hei opettaja ja ohjaaja! Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu 2023 kutsuu kuvaamaan lapsille ja nuorille tärkeää elävää perintöä! Kilpailuun voivat osallistua alle 18-vuotiaiden ryhmät kahdessa ikäsarjassa opettajan tai ohjaajan johdolla 1.9.2023-28.2.2024. Kilpailun voi toteuttaa koulussa esimerkiksi oppiaineen tai oppimiskokonaisuuden opetuksessa, aamu- ja iltapäivätoiminnassa ja kerhotoiminnassa sekä myös maksuttomassa harrastustoiminnassa koulupäivän yhteydessä. Elävä perintö on aineetonta kulttuuriperintöä, kuten tapoja, taitoja ja tarinoita. Kilpailua voidaan hyödyntää esimerkiksi koulun taide-, kulttuuriympäristö- ja demokratiakasvatuksessa.
Lapsen oikeuksien viikon teemana oikeus hyvinvointiin
Lapsen oikeuksien viikko 20.–26.11.
Lapsen oikeuksien viikko järjestetään kouluissa, varhaiskasvatuksessa ja vapaa-ajalla 20.–26.11.2023. Viikon teemana on tänä vuonna lapsen oikeus hyvinvointiin – #SaanVoidaHyvin #SaatVoidaHyvin. Lapsen oikeuksien kansallinen viestintäverkosto tarjoaa tänäkin vuonna maksuttomia opetusmateriaaleja, tehtäviä ja vinkkejä lapsen oikeuksien käsittelyyn varhaiskasvatuksessa ja ala- ja yläkouluissa.

Lukuvuosi 2022-2023

Ålandsdagen i skolorna, Ahvenanmaa-päivä koulussa 22.3.2023 logo, jossa aalto, majakka ja peura.
Ahvenanmaa-päivä koulussa 22.3.2023
Ahvenanmaa-päivää vietetään 22.3.2023. Opettajille ja oppilaille on tarjolla materiaaleja Ahvenanmaasta, kouluvierailuja ja tilaisuuksia päivän aikana. Opettajat voivat osallistua Ahvenanmaa-päivään tavalla, joka sopii omille oppilaille. Osallistua voi pienesti tai suuresti ja materiaaleja löytyy eri ikäryhmille varhaiskasvatuksesta aikuisikään. Materiaalit ovat vapaasti saatavilla verkossa. Ahvenanmaa-päivä kouluissa on jatkoa Ahvenanmaa-koululaisviikolle, joka järjestettiin 21.–25.3.2022 osana Ahvenanmaan itsehallinnon satavuotisjuhlaa.
Rahaviikko 21. - 25.3.2022
Global Money Week -rahaviikko 20.-24.3.2023
Kansainvälinen Global Money Week – rahaviikko tarjoaa Suomessa peruskouluille ja toisen asteen opiskelijoille valmiit opetussisällöt nuorille tärkeistä taloustaidoista. Viikon jokaiselle päivälle on oma teema, ja päivien ohjelmat ovat maksuttomia. Materiaali koostuu verkkoluennoista, peleistä ja erilaisista tehtävistä. Teemaviikon ohjelmia voi hyödyntää reaaliaikaisesti kerralla tai osissa esim. osana itsenäistä opiskelua myöhemmin keväällä. Rahaviikon materiaalit ovat käytössä aina vuoden loppuun saakka. Vuonna 2023 Rahaviikko järjestetään 20.–24. maaliskuuta.
Salaliiketeoria
Salaliiketeoria 6.–12.2.2023
Salaliiketeoria järjestetään 6–12.2.2023. Salaliiketeoria innostaa liikkumaan huomaamatta, jopa vahingossa ja itseltä tai toisilta salaa. Opettaja saa viikon ajan joka päivä sähköpostiinsa linkin, jossa on uusi salaliikevideo.
Tilasto-olympialaiset 2022-2023
Tilasto-olympialaiset 2022-2023
Vuotuisten kansainvälisten tilasto-olympialaisten tavoitteena on edistää tilastojen luku- ja käyttövalmiuksia. Kilpailussa testataan tilastollisia perustaitoja sekä kykyä hakea, tulkita ja analysoida tilastollisia tietoja. Kilpailu on suunnattu yläkoululaisille ja lukiolaisille sekä toisen asteen ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille. Kilpailu tarjoaa myös opettajille opetuksen välineitä.

Ilmoittautumisaika jatkuu 8.2.2023 asti. ja karsintatehtävien ratkaisuun on aikaa 13.2.2023 saakka.
Mediataitoviikko
Mediataitoviikko 6.-12.2.2023.
Mediataitoviikko on vuosittainen mediakasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen. Seuraava Mediataitoviikko järjestetään 6.-12.2.2023. Ilmoittaudu mukaan jo nyt!
uutisten viikon otsikko ja teksti teemaviikon keskiössä on luotettava tieto ja vastuullinen journalismi
Uutisten viikko 30.1.–3.2.2023
Uutisten viikko antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen. Viikko on uutismedian ja koulujen tärkein yhteinen kampanja ja yksi suurimmista mediakasvatustapahtumista Suomessa.

Esimerkiksi Sanoma Media tarjoaa Uutisten viikolla oppilaitoksille vapaan pääsyn verkkouutismedioihinsa. Kirjautuminen Helsingin Sanomien, Aamulehden ja Satakunnan Kansan verkkosisältöihin tapahtuu Opetushallituksen MPASSid-kirjautumisenvälityspalvelun kautta.
YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikon logo. Logossa on neljä piirrettyä kättä, jotka lepäävät kevyesti toistensa päällä. Käsien värit ovat ylhäältä alas: oranssi, keltainen, punainen ja violetti.
YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikko 30.1.23 - 5.2.23
YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikkoa vietetään vuosittain helmikuun ensimmäisellä viikolla ympäri maailmaa. Huomioi teemaviikko tekemällä esimerkiksi yhteisymmärrysviikon Dialogitaitajat -kampanjan pedagogisia tehtäviä, tutustumalla teemapäivä- ja vierailuvinkkeihin sekä osallistumalla koulutuksiin ja tapahtumiin. Materiaali löytyy varhaiskasvatukseen, esi- ja perusopetukseen sekä oppilaitoksille. Kaikki maksutta ja vapaasti käytettävissä verkossa! Edistetään dialogia ja yhteisymmärrystä tehtävä ja #yhteisymmärrysteko kerrallaan. Tule mukaan viikon viettoon!
Opiskelijoita tietokoneen äärellä.
Make it heard 2023 -musiikki- ja radiokilpailu oppilaille ja opiskelijoille
Make it heard 2023 on kansainvälinen kilpailu, jonka teemana on kestävän rauhan rakentaminen. Koulut ja oppilaitokset voivat osallistua lähettämällä joko radioinsertin tai lauluesityksen valitsemallaan kielellä 13.1.2023 mennessä. Konfliktien ratkaisua ja maailmanrauhaa voi esityksissä käsitellä joko oman koulun arjessa tai laajemmassa yhteiskunnallisessa ja kansainvälisessä kontekstissa. Kilpailu on suunnattu esikoulusta aina toiselle asteelle.

Kaikki radioinsertit ja lauluesitykset lähetään suorassa European School Radio -ohjelmassa ja osallistumisesta saa todistuksen ja palkituille järjestetään lisäksi oma tilaisuus. Kilpailun sivustolla on lisätietoa englanniksi.
Liput liehuvat ensi sunnuntaina 6.2. saamelaisten kansallispäivän kunniaksi.
Saamen kielten viikko 24.-30.10.2022
Kieliviikon tavoitteena on tehdä saamen kielet näkyväksi ja lisätä tietämystä sekä saamen kielistä että saamelaisesta kulttuurista. Saamen kielet ovat tärkeitä paitsi viestinnän välineenä, myös ihmisten identiteetille, kulttuuriperinnölle ja yhteenkuuluvuuden tunteelle.
Suomessa puhutaan kolmea saamen kieltä: pohjoissaamea, inarinsaamea ja koltansaamea. Saamen kielten viikko järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2019 osana YK:n kansainvälistä alkuperäiskansojen kielten vuotta. Siitä lähtien saamen kielten viikko on järjestetty joka vuosi lokakuussa viikolla 43.
EU Code Week
EU:n koodausviikko
EU:n koodausviikko on ruohonjuuritason aloite, jonka tavoitteena on edistää koodausta ja digitaalista lukutaitoa hauskalla ja osallistavalla tavalla.
Lapsen oikeuksien viikko - vain kampanjan käyttöön
Lapsen oikeuksien viikko 14.–20.11.2022
Lapsen oikeuksien viikkoon on kenen tahansa helppo lähteä mukaan! Lapsen oikeuksien viikolle voivat ilmoittautua koulut, varhaiskasvatuksen yksiköt sekä tapahtumien järjestäjät. Jokainen järjestö, kunta tai muu organisaatio voi myös edistää lasten oikeuksia ja niistä puhumista järjestämällä toimintaa Lapsen oikeuksien viikon aikana.

Vuoden 2022 Lapsen oikeuksien viikon teemana on lapsen oikeus turvallisuuteen. Tervetuloa mukaan!
Politiikkaviikko 2022
Politiikkaviikko 31.10.-4.11.2022
Politiikkaviikko on valtakunnallinen yhteiskunnallisen vaikuttamisen teemaviikko nuorille. Mukaan voi lähteä mikä tahansa nuorten ryhmä – luokka, opiskelijakunta, nuorisovaltuusto, partiolippukunta tai harrastusryhmä! Tavoitteena on oppia vaikuttamisen tapoja lähiympäristössä kuin laajemminkin maailmassa ja tutustua politiikkaan.
KYT logo
Kulttuuriympäristön tekijät kilpailu 15.8.-20.12.2022
Lapset ja nuoret pääsevät taas kertomaan omia näkemyksiään heille tärkeästä kulttuuriperinnöstä Kulttuuriympäristön tekijät-kilpailussa. Vuoden 2022 kilpailussa pohditaan, mitä on eurooppalainen kulttuuriperintö. Kilpailuun voi tänä vuonna osallistua 15.8.-20.12.2022. Kilpailuun voivat osallistua alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten ryhmät kahdessa eri ikäsarjassa. Suomen ikäsarjojen voittajaryhmät saavat 200 euron rahapalkinnon ja pääsevät osallistumaan kilpailun Euroopan laajuiseen Young European Heritage Makers -osioon. Kilpailu on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä, joita vietetään tänä vuonna 5.-11.9.2022. Kilpailun infotilaisuus järjestetään 1.9. klo 15.00. Ilmoittaudu mukaan etukäteen verkkolomakkeella!
Koulurauhan julistus 17.8.2022
Lukuvuoden 2022–2023 valtakunnallinen koulurauha julistetaan keskiviikkona 17.8. klo 10–11 Joensuu Areenalta Joensuusta. Koulut ja oppilaitokset voivat seurata tilaisuutta livestriimin kautta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Poliisihallituksen, Opetushallituksen, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton yhteisen Koulurauha-ohjelman tavoitteena on muun muassa kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen sekä kiusaamisen ehkäiseminen.

Oppilaat valitsivat lukuvuoden 2022–2023 koulurauhateemaksi kaveritaidot. Teema muistuttaa toisten huomioimisesta ja kaikkien mukaan ottamisesta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton verkkosivuilta löydät Koulurauha-ohjelman aineistot ja materiaalit, kuten Koulurauhan julistustekstit ja nauhoitteet sekä erilaisia tehtäviä, joita voi hyödyntää pitkin lukuvuotta niin ala- ja yläkouluissa kuin toisella asteella.

Suomen Vanhempainliitto järjestää vanhempainillan koulurauhasta torstaina 18.8. klo 18. Illan aiheena on Positiivinen pedagogiikka kodin ja koulun yhteistyössä. Zoom-alustalla toteutettavaan iltaan ovat tervetulleita kaikki koulujen henkilökuntaan kuuluvat sekä vanhemmat. Ilmoittautuminen iltaan päättyy 16.8.
Read Hour logo
YK:n kansainvälinen lukutaitopäivä 8.9.
YK:n kansainvälisenä lukutaitopäivänä juhlitaan lukemista! Lasten ja nuorten säätiön Read Hour -kampanja järjestää lukujuhlan nuorille. Suorassa lähetyksessä nuoret innostavat nuoria lukemaan.
Lukuloman bannerikuva, jossa kirjoja ja matkailuun liittyviä kuvia
Lukuloma koulujen syyslomalla
Syysloma on parasta aikaa lähteä kirjojen siivin maailmalle. Lukuloma kannustaa perheitä lukemisen pariin ja yhteisten lukuhetkien viettämiseen. Opettajat voivat tulostaa lomalaisille lukuhaasteen tai värityskuvan ja vinkata lomalle sopivaa luettavaa.
Opetushallituksessa toimiva Lukuliike on mukana toteuttamassa vuosittaista Lukuloma-kampanjaa.
Euroopan kielten päivä 2021
Euroopan kielten päivä 2022
Euroopan neuvosto kannustaa kaikkien 46 jäsenvaltionsa 700 miljoonaa asukasta opiskelemaan lisää kieliä kaikenikäisinä, koulussa ja sen ulkopuolella. Euroopan neuvosto tukee koko Euroopan monikielisyyttä ja on vakuuttunut, että kielellinen monimuotoisuus on kulttuurienvälisen yhteisymmärryksen työkalu ja maanosamme rikkaan kulttuuriperinnön avaintekijä. Euroopan neuvoston aloitteesta Euroopan kielten päivää on juhlittu 2001 alkaen joka vuosi 26. päivänä syyskuuta – yhdessä Euroopan komission kanssa.

Kevätlukukausi 2022

Ahvenanmaa-viikko kuvakaappaus esitteestä
Ahvenanmaa-viikko 21.–25.3.2022
Maaliskuussa Ahvenanmaan itsehallinnon merkkivuoden kunniaksi koululaisilla on opettajiensa johdolla mahdollisuus osallistua Ahvenanmaa-viikkoon. Viisi päivää, viisi teemaa – viikon aikana voi tutustua Ahvenanmaahan monesta eri näkökulmasta. Viikkoa varten on tuotettu kattava materiaali eri ikäryhmille ja eri oppiaineisiin. Tehtäviä ja pohdittavaa löytyy kaikille asteille varhaisopetuksesta ja ylä- ja alakoulusta ammattikouluun ja lukiotasolle. Lue lisää Ahvenanmaa-viikosta Valtioneuvoston kanslian sivulta.
112-päivän kuva 2022
112-päivä
Valtakunnallista 112-päivää vietetään 11.2.2022. 112-päivän turvallisuuskampanjan tarkoituksena on kiinnittää huomiota tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn. Kampanjan teemana on vuonna 2022 "Turvallisuuden tunne tehdään yhdessä". Myös kouluilla on mahdollisuus osallistua teemapäivään jakamalla turvallisuustietoutta osana turvallisuuskasvatusta ja näin vaikuttaa turvallisuuden tunteeseen.
Oppilas sammuttaa vaahtosammuttimella laatikkoa.
Ilmoita 8.-luokkalaiset nouhätä! 2022 -kampanjaan jo nyt
NouHätä!-kampanja on yläluokkien valtakunnallinen pelastustaitokampanja. Kampanja lisää nuorten valmiuksia ennakoida ja estää vaaratilanteita. NouHätä!-kampanja tarjoaa kouluille mahdollisuuden opetusyhteistyöhön paikallisen pelastuslaitoksen kanssa. Turvallisuuden perustiedot voi opettaa myös koulun omin voimin NouHädän verkkosivuilla olevien ilmaisten opetusmateriaalien avulla. Muistakaa ilmoittautua mukaan kampanjaan siinäkin tapauksessa, että käytätte kampanjan materiaaleja omatoimisesti. Kampanjaan voi ilmoittautua helmikuun 2022 alkuun asti.
Mediataitoviikko
Mediataitoviikkoa vietetään 7.–13.2.2022
Mediataitoviikko on mediakasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on kehittää mediataitoja ja vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen. Viikko kannustaa kokeilemaan rohkeasti ja antaa inspiraatiota mediakasvatustyöhön.
Rahaviikko 21. - 25.3.2022
Global Money Week - Rahaviikko 21.–25.3.2022
Yläkoulussa ja toisella asteella opiskeleville on tarjolla monipuolista talousopetusta Rahaviikolla, jonka jokaiselle päivälle on oma teemansa. Rahaviikko tarjoaa oppilaitoksille valmiit opetussisällöt nuorille tärkeistä taloustaidoista. Tilaisuuksilla ei ole kaupallisia tavoitteita, ohjelmat ovat maksuttomia eikä osallistuminen velvoita mihinkään. Suomessa tapahtuman koordinaattorina toimii Pörssisäätö ja suojelijoina Opetushallitus ja Suomen Pankki.
Tyttö istuu yksin rappusilla.
Opiskelijoiden mielenterveyspäivä 13.4.
Opiskelijoiden mielenterveyspäivän tarkoituksena on herättää keskustelua opiskelijoiden mielenterveydestä sekä kutsua kaikki mukaan toimimaan etänä mielen hyvinvoinnin puolesta.
Kampanjan taustavoimana toimii Opiskelijahyvinvointiverkosto, jonka koordinoinnista Nyyti vastaa.