Hyppää pääsisältöön

Teemapäiväkalenteri


Etsitkö inspiraatiota opetuksen suunnitteluun tai varhaiskasvatukseen? Teemapäivien ja -viikkojen avulla nostetaan vuosittain esiin esimerkiksi liikenneturvallisuuteen ja koulurauhaan liittyviä ajankohtaisia aiheita. Materiaalit soveltuvat useiden oppiaineiden opetukseen.

Syyslukukausi 2020

Vain kokeilukeskuksen käyttöön
Koulurauhan julistus 19.8.2020
Koulurauha julistetaan 30. kerran.

Lukuvuoden 2020–2021 valtakunnallinen koulurauhanjulistustapahtuma järjestetään Turussa 19. elokuuta kello 10. Tapahtumaa voi seurata suorana livestriimin kautta. Livestriimin linkki tulee tälle koulurauhan tapahtumasivulle tapahtuma-aamuna.
Poika ajaa polkupyörää
Liikenneturvallisuusviikko 7.-11.9.2020
Liikenneturvallisuusviikon tavoitteena on innostaa opettajia, oppilaita ja opiskelijoita huoltajineen kaikilla kouluasteilla ottamaan syksyn teemaviikon aikana liikenneturvallisuusasiat käsittelyyn.
Viikolla 37, eli 7.-11.9.2020 vietettävän liikenneturvallisuusviikon teemana on ”Näe ja näy”
Kottikärrykävelyä
Kodin ja koulun päivä 25.9.
Ilmoita koulusi mukaan vuoden tärkeimpään yhteistyöpäivään, jossa vanhemmat ja huoltajat voivat tutustua lapsen koulun arkeen.
Työskentelyä post it -lapuilla.
Politiikkaviikko 2.-8.11.
Politiikkaviikolla opitaan toiminnallisesti vaikuttamisesta kunnissa ja kaupungeissa. Kunnissa päätetään monista nuorten elämään vaikuttavista asioista: kouluista, terveydenhuollosta, julkisesta liikenteestä, kirjastoista, puistoista ja nuorisotiloista, harrastusmahdollisuuksista. Samaan aikaan monissa kunnissa nuorten määrä laskee.

Politiikkaviikon pääjuttu on järjestää Unelmien kunta -keskustelu nuorten ja paikallisten päättäjien kanssa. Keskustelussa nuoret ja kuntapäättäjät kohtaavat tasavertaisina ja puhuvat siitä, minkälaisessa kaupungissa tai kunnassa he haluavat asua. Ilmoittautuminen alkaa toukokuussa!

Kevätlukukausi 2020

Kuvituskuva: Lapset tekevät tietokoneella ryhmätyötä
Mediataitoviikko 10.-16.2.2020.
Mediataitoviikko on vuosittainen mediakasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen. Seuraava Mediataitoviikko järjestetään 10.-16.2.2020.
Kuvituskuva, aikuisopiskelijat tekevät ryhmätyötä
Kansallinen veteraanipäivä 27.4.2020
Kansallista veteraanipäivää vietetään huhtikuun 27. päivänä muistoksi sodan päättymisestä ja rauhan alkamisesta. Juhlan kanssa oppilaiden kanssa voidaan pitää teema-aiheisia oppitunteja, näyttelyitä, juhlatilaisuuksia ja toiminnallisia tapahtumia sekä katsoa teemaan liittyviä elokuvia.
Mikael Agricolan päivä
Agricolan päivä 9.4. - Retkiä Agricolan maailmaan -luentosarjan videot
Mikael Agricola -seuran järjesti helmi-maaliskuussa 2020 Helsingissä ja Turussa luentosarjan Retkiä Agricolan maailmaan. Kansallisarkiston toteuttamat videotallenteet ovat nyt katsottavissa Kansallisarkiston ja Mikael Agricola -seuran sivustoilla.

Syyslukukausi 2019

Kuvituskuva, nuoret juttelevat ulkona
Koulurauhan julistus 20.8.
Lukuvuoden 2019-2020 valtakunnallinen Koulurauha julistetaan 20.8. Kajaanissa klo 12. Koulurauhan rakentaminen jatkuu kuitenkin koko kouluvuoden ajan – tavoitteena on, että jokaisella kouluyhteisön jäsenellä olisi koulussa hyvä olla.
kuvitus: vasuista vauhtia
Vasuista vauhtia -tapahtumapäivää vietetään jälleen 5.9.2019.
Tämän vuoden teemana on ”Varhaiskasvatus lapsen silmin”. Teemapäivänä tehdään yhdessä näkyväksi, miltä elämä varhaiskasvatuksessa näyttää ja tuntuu lapsen kokemana. Toteutuksessa vain luovuus on rajana!
Kuvituskuva, pyöräily
Liikenneturvallisuusviikko 9.-13.9.
Liikenneturvallisuusviikon tavoitteena on innostaa opettajia, oppilaita ja opiskelijoita huoltajineen kaikilla kouluasteilla ottamaan syksyn teemaviikon aikana liikenneturvallisuusasiat käsittelyyn.
Kuvituskuva, lapset pyöräilemässä
Nollapäästöpäivä 20-21.9.
Kansainvälistä nollapäästöpäivää vietetään jälleen syyskuussa. Nollapäästöpäivän tavoitteena on antaa maapallolle vapaapäivä fossiilisten polttoaineiden käytöstä ja kiinnittää huomiota haitallisiin päästöihin. Tältä sivulta löydät opetusta tukevia materiaaleja teemapäivän viettoon.
Kottikärrykävelyä
Kodin ja Koulun Päivä 27.9.
Ilmoita koulusi mukaan vuoden tärkeimpään yhteistyöpäivään, jossa vanhemmat ja huoltajat voivat tutustua lapsen koulun arkeen. Ilmoittaudu mukaan 16.8. mennessä, niin saat maksuttoman tuotepaketin tukemaan päivän viettoa.
EHD 2020
Euroopan kulttuuriympäristöpäivät
Vuonna 2020 Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään teemalla Kasvun paikat. Teemaviikko on ensi vuonna Suomessa 7.–13.9.2020, mutta tapahtumia voi järjestää ympäri vuoden. Teema tarjoaa hyvän tilaisuuden viettää kulttuuriympäristöpäivää kouluissa. Oppilaat voivat osallistua myös syksyllä 2020 avattavaan Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun.
Euroopan kieltenpäivä
Euroopan kielten päivä 26.9.
Euroopan kielten päivää vietetään vuosittain 26. syyskuuta. Päivän tavoitteena on tuoda esiin Euroopan kielellistä rikkautta ja innostaa opiskelemaan kieliä. Euroopassa puhutaan yli 200 kieltä ja jokainen niistä on arvokas.
ErasmusDays 2019 -banneri
#ErasmusDays 10.-12.10.2019
ErasmusDays on kolme päivää kestävä tapahtuma, jonka aikana eri puolilla Eurooppaa levitetään tietoa Erasmus+ -ohjelmaan kuuluvien koulutus-, nuoriso- ja liikuntahankkeiden kokemuksista ja opeista. Kaikki hankkeissa tai vaihtojaksoilla mukana olleet organisaatiot ja henkilöt voivat järjestää oman tapahtumansa ja rekisteröidä sen osaksi ErasmusDays -päiviä.
Politiikkaviikko
Politiikkaviikko
Politiikkaviikko on valtakunnallinen teemaviikko, joka kannustaa nuoria tutustumaan politiikkaan ja vaikuttamaan itse. Ilmoita nuorten ryhmä mukaan!
Maailman suurin vanhempainilta
Maailman suurin vanhempainilta 12.11.
Varaa aika koululle syyslukukauden kalenteriin ja ilmoita päivämäärästä koulun opettajille ja vanhemmille. Maailman suurimman vanhempainillan livelähetyksen verkkokeskustelu järjestetään 12.11. klo 18–19.30. Teemana on viisaampi viestintä kotona, koulussa ja verkossa.
Kuvituskuva, opettaja näyttää neuvoo lasta
Lapsen oikeuksien viikko 18.-22.11. - Lapsen oikeus olla oma itsensä
Lapsen oikeuksien viikko on kouluille suunnattu toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää lapsen oikeuksien tunnettuutta oppilaiden, opettajien ja kouluhenkilökunnan keskuudessa yhteisen tekemisen kautta.