Laaja kehittyvien teknologioiden käyttö yhteiskunnassa ja koulutuksessa voi myös laskea oppimismotivaatiota. Helposti saatavissa olevan tiedon, ohjeiden ja toimintaa helpottavien sovellusten määrä voi luoda harhakuvan helposta koneavusteisesta elämästä. Harhakuva, erityisesti nuorilla, voi vähentää halua nähdä vaivaa opiskelussa. Oppijoiden on entistä tärkeämpää saada tietoa opintojen tavoitteista sekä perusteluja sille, mihin kyseisiä tietoja, taitoja ja osaamista tarvitaan. Ilman laajaa tietoperustaa on vaikea erottaa tosiasioita tai havaita asioiden keskinäisiä yhteyksiä.
Tekoälyn laadukas pedagoginen käyttö edellyttää mahdollisuutta kokeilla ja käyttää opetuksessa ja opiskelussa tekoälysovelluksia tai tekoälyä hyödyntäviä sovelluksia. Oppijoiden kannalta monipuoliset työtavat ja oppimisympäristöjen käyttö edistävät oppimista ja tukevat oppijoiden hyvinvointia. Tekoälysovellukset voivat toimia innostavina apureina tai apuvälineinä oppimisessa. Samalla tulee muistaa, että oppiminen, kognitiivisten toimintojen ja ajattelutaitojen kypsyminen vaativat aina älyllistä ponnistelua, ongelmanratkaisua, vuorovaikutusta, keskittymistaitoja ja sitkeyttä.
Varhaiskasvatuksella ja koulutuksella on oppimisen alueiden, oppiaine- ja alakohtaisten tavoitteiden lisäksi oppimaan oppimiseen liittyviä tavoitteita. Yksi näistä on oppimisen itsesäätelytaito, jolla tarkoitetaan oppijan kognition, motivaation, käyttäytymisen ja tunteiden säätelyä oppimistavoitteiden saavuttamiseksi. Teknologia voidaan nähdä pedagogisena oppimisen itsesäätelyn tukena, mutta opettaja on kuitenkin huomattavasti taitavampi ottamaan huomioon kontekstin ja sopeuttamaan toimintaansa.
Tekoälysovellusten opetuskäytöstä on varsin vähän suomalaiseen kontekstiin soveltuvaa tutkimusta tällä hetkellä. Tekoäly on osa koulutuksen digitalisaatiota ja samalla osa opetuksen suunnittelun ja seurannan työkaluja sekä oppimateriaaleja ja oppimisympäristöjä. Toimialan tutkimuksen seuraaminen on osa uuteen teknologiaan tutustumista ja ymmärryksen lisäämistä. Tutkitun tiedon rinnalla käyttökokemusten jakaminen ja yhteiskehittely auttavat tekoälyn tarkoituksenmukaista pedagogista käyttöä.