Ulysses on nykymusiikkihanke, jossa nuorten taiteilijoiden matka eurooppalaisen musiikin keskeisille areenoille järjestetään Odysseuksen matkan konseptia mukaillen. Nuoret taiteilijat pääsevät maailmanluokan kapellimestarin oppiin ja saavat urallaan hyödyksi olevaa näkyvyyttä.
Nuori nainen kapellimestarina.

Asiantuntijuuden kasvua, innovaatioita ja näkyvyyttä nykypäivän Odysseuksen jalanjäljissä

Ulysses on nykymusiikkihanke, jossa nuorten säveltäjien, instrumentalistien ja kapellimestarien asiantuntijuuden kasvuun tähtäävä matka Euroopan arvostetuimpiin musiikkiakatemioihin ja -festivaaleille on järjestetty Odysseuksen (engl. Ulysses) matka -konseptin ympärille. Inspiraatiota haetaan erityisesti 1800-luvun Euroopan mestarien opissa kiertäneiden taiteilijoiden sukupolvesta. 

The Ulysses Ensemble kokoaa vuosittain joukon nuoria muusikoita, jotka valmistelevat maailmanluokan kapellimestarien ohjauksessa sarjan arvostetuilla eurooppalaisilla lavoilla esitettäviä konsertteja. Hankkeessa on useita alaprojekteja, jotka sisältävät muun muassa nuorten säveltäjien tilausteoksia, koulutustoimintaa, kantaesityksiä erilaisille kokoonpanoille ja soittimille sekä poikkitaiteellisia projekteja.

Hankeen tavoitteet:

  • kehittää nuorten taiteilijoiden asiantuntijuutta työskentelemällä mestarien opissa ja vierailemalla sekä esiintymällä arvostetuissa esiintymispaikoissa
  • edistää ”huomisen yleisöjen” sekä nuorten taiteilijoiden uudenlaista, innovatiivista suhdetta sekä toisiinsa että sosiaaliseen ja kulttuuriseen ympäristöönsä 
  • tukea nuorten taiteilijoiden urakehitystä levittämällä heidän teoksiaan verkossa ja sen ulkopuolella, esimerkiksi taiteilijoiden ja alan johtavien organisaatioiden käyttämällä Ulysses-alustalla.

Perustiedot:

Rahoitusohjelma: Kulttuurin alaohjelma, EU:n Luova Eurooppa (2014-2020)
Hankeaika: 1.10.2020 - 30.9.2024
EU-tuki: 2 000 000 euroa 
Hanketyyppi: Suuri yhteistyöhanke
Hankkeen verkkosivut: https://www.ulysses-network.eu/
Hanketta koordinoi IRCAM, the Institute for Research and Coordination in Acoustics/Music Ranskasta.
Hankepartnereina ovat Mixtur Espanjasta, Divertimento Ensemble Italiasta, the Royaumont Foundation Ranskasta, Hochschule für Musik und Theater Hamburg Saksasta, Impuls Itävallasta, International Ensemble Modern Academy Saksasta, Gaudeamus Muziekweek Alankomaista, Ultima Oslo Contemporary Music Festival Norjasta, Musiikin aika -festivaali Suomesta ja Związek Kompozytorów Polskich Puolasta.
EU-lippu, Luova Eurooppa