Senaste nyheter
Nyheter
Tryggare användning av digitala apparater för alla barn och unga – Utbildningsstyrelsens Cygnaeus-pris tilldelades Lovisa stads projekt Digipolku
Cygnaeus-priset år 2024 beviljades Lovisa stads projekt för en digital lärstig, Digipolku. Den här gången låg fokus på inspirerande idéer och lösningar för att främja barns och ungas digitala välbefinnande och gemenskap. Vinnaren utsågs av Kirsti Lonka, professor i pedagogisk psykologi vid Helsingfors universitet, och äldre konstapel Daniel Kalejaiye vid polisen i Kuopio. Priset delades ut under Educa-mässan 2025 av Jarkko Niiranen, direktör vid Utbildningsstyrelsen.
Nyheter
Vi har publicerat ett nytt stödmaterial för planering av jämställdhet och likabehandling vid läroanstalter inom det fria bildningsarbetet
Utbildningsstyrelsen har på sin webbplats publicerat nytt material till stöd för planeringen av jämställdhet och likabehandling i verksamheten vid läroanstalter inom det fria bildningsarbetet.
Nyheter
Vad innebär mobilförbudet inom den grundläggande utbildningen och hur framskrider förslaget?
Regeringen har lämnat ett förslag till riksdagen om begränsning av användningen av telefoner och andra mobila enheter i skolorna. Riksdagen behandlar förslaget under vårvintern och gör eventuella ändringar och preciseringar. Vid Utbildningsstyrelsen förbereder vi oss på att publicera uppdaterade anvisningar för skolornas ordningsregler och användningen av mobila enheter så fort som möjligt under våren efter att riksdagen har godkänt lagen.
Nyheter
Revideringen av stödet för lärande inom yrkesutbildningen – stöd för införandet av den nya lagstiftningen
Lagändringen om stöd för lärande inom yrkesutbildningen träder i kraft 1.8.2026. Utbildningsstyrelsen erbjuder utbildningsanordnarna stöd för att förbereda sig inför de kommande ändringarna i stödet för lärande.
Nyheter
Uppdaterade kriterietabeller för B1-språket inom grundläggande utbildningen
De nya grunderna för läroplanen i B1-språket (2024) trädde i kraft 1.8.2024. Utbildningsstyrelsen har uppdaterat bedömningskriterierna i slutet av årskurs 6 och bedömningskriterierna för slutbedömningen för lärokurserna i B1-finska, B1-svenska och B1-främmande språk enligt de nya grunderna.
Nyheter
Guide för planering av jämställdhet och likabehandling i verksamheten inom den grundläggande utbildningen på utlåtande
Utbildningsstyrelsen publicerar en guide för planering av jämställdhet och likabehandling i verksamheten inom den grundläggande utbildningen för att svara på behoven utgående från den gällande lagstiftningen. Syftet är att guiden ska utgöra ett stöd för skolornas arbete för att främja jämställdhet och likabehandling. Det är nu möjligt att ge utlåtanden om guiden.
Nyheter
Vi ses på Educa – en stor skara sakkunniga från UBS medverkar i mässprogrammet
Educa – Nordens ledande evenemang inom undervisning och pedagogik, är här igen! Vi är med på mässan 24–25.1 i Mässcentret i Helsingfors med både inhemskt program (svenska och finska) samt internationellt program. Du kan träffa våra sakkunniga i monter 6n60 och 6r21 (Hörnan).
Nyheter
Utbildningsstyrelsen lanserar stödmaterial för det andra inhemska språket
Vi har på vår webbplats publicerat nytt stödmaterial för att främja och motivera lärande i det andra inhemska språket, finska och svenska. På webbsidan har vi samlat tips och länkar till material som lämpar sig för undervisningen och för lärandet i finska.
Nyheter
Det centrala innehållet i materialet Lagstiftning och rekommendationer för artificiell intelligens inom småbarnspedagogik och utbildning har lagts ut på utlåtande 17.1.2025
Undervisnings- och kulturministeriet och Utbildningsstyrelsen ber sina intressegrupper ge utlåtande om det centrala innehållet i materialet Lagstiftning och rekommendationer för artificiell intelligens inom småbarnspedagogik och utbildning. Utlåtanden kan ges 17.1–7.2.2025. Hela materialet publiceras våren 2025.
Nyheter
Erasmus+ för ungdomssektorn och Europeiska solidaritetskåren minskar avståndet till Europa genom icke-formellt lärande
Den första enkätundersökningen för deltagare i projekt inom Erasmus+ för ungdomssektorn och Europeiska solidaritetskåren som genomförts efter coronapandemin visade att deltagande i projekt inom internationellt ungdomsarbete upplevs som meningsfullt. Projekten minskar avståndet till Europa och utvecklar deltagarnas färdigheter i kritiskt tänkande.
Nyheter
Ansökningsomgångar för klubb- och hobbyverksamhet öppnas i januari
I januari öppnas tre ansökningsomgångar för hobbyverksamhet för barn och unga. Målet är att erbjuda klubb- eller hobbyverksamhet för så många barn och unga som möjligt samt att utveckla verksamheten. En ny understödsform för kommunerna är utvecklingsunderstödet ”Från en idrottshobby enligt Finlandsmodellen för hobbyverksamhet till föreningsverksamhet”. Understödet är en del av programmet Finland i rörelse.
Nyheter
Kom och träffa oss på Educa-mässan 24–25.1.2025!
Välkommen att träffa oss på Educa 2025-mässan i Mässcentret i Helsingfors den 24–25 januari 2025. Utbildningsstyrelsen deltar också i år i det svenskspråkiga programmet i kvarteret Hörnan.
Nyheter
Sluttestning av språkfärdigheter inom integrationsutbildningen inleds i början av 2025
Den reviderade lagen om främjande av integration träder i kraft i början av 2025. I och med detta inleds även sluttestning av språkfärdigheter inom integrationsutbildningen på nationell nivå. Utbildningsstyrelsen svarar för systemet för sluttestningen, som erbjuds utan kostnad. Anordnarna av integrationsutbildning och språklärarna ansvarar för genomförandet av testningen i praktiken.
Nyheter
Utbildningsstyrelsen har öppnat en ansökan om statsunderstöd för att förebygga och ingripa i mobbning och våld inom den grundläggande utbildningen
Ett statsunderstöd till beloppet av 4,8 miljoner euro kan sökas för att förebygga och ingripa i mobbning, trakasserier, diskriminering och våld inom den grundläggande utbildningen. Syftet med understödet är att trygga varje barns rätt till en trygg lärmiljö. Understödet kan sökas 19.12.2024–12.2.2025.
Nyheter
Det behövs ro för lärande och mognad – Utbildningsstyrelsen hörde kunder om uppdateringen av grunderna för läroplanen för förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen
Utbildningsstyrelsen uppdaterar grunderna för läroplanerna för förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen till följd av lagändringen om stöd för lärande. Som stöd för uppdateringsarbetet hörde vi barn, elever, vårdnadshavare och yrkespersoner inom pedagogik och utbildning om lärande, skolgång och ordnande av stöd för lärande.
Nyheter
Vi önskar er alla god jul och ett gott nytt år!
Ett varmt tack för det gångna året till alla yrkesverksamma och alla barn, unga och vuxna som deltar i småbarnspedagogik, utbildning och internationalisering. Vi önskar alla en fridfull och...
Nyheter
Lagändringar inom småbarnspedagogiken – Utbildningsstyrelsen uppdaterar grunderna för planen för småbarnspedagogik och guiden för planering av likabehandling
Ändringen av lagen om småbarnspedagogik och ändringen som gäller småbarnspedagogik i diskrimineringslagen träder i kraft 1.1.2025. I och med lagändringarna slopas skyldigheten att utarbeta lokala planer för småbarnspedagogiken och planer för likabehandling för varje verksamhetsställe.
Nyheter
Mer information om studieförloppet för de första unga som omfattades av den utvidgade läroplikten när de inledde sina studier
Två tredjedelar av de unga som hösten 2021 omfattades av den utvidgade läroplikten när de inledde sina studier har utexaminerats hösten 2024. För vissa av de unga som inte ännu tagit examen fortsätter studierna, men ungefär sju procent saknar en examen eller studieplats i enlighet med läropliktslagen.
Nyheter
Revideringen av stöd för lärandet: utkastet till uppdaterade grunder för gymnasiets läroplan på utlåtande från och med 16.12.2024
Utbildningsstyrelsen begär utlåtanden om utkastet till de reviderade grunderna för gymnasiets läroplan. Ändringarna gäller stöd för lärandet och specialundervisning. Vi hoppas på ett brett deltagande i utlåtanderundan. Utlåtanden kan ges 16.12.2024−22.1.2025 i tjänsten Utlåtande.fi.
Nyheter
Finland allt längre från att uppnå EU:s utbildningsmål
EU-ländernas framsteg mot EU:s gemensamma utbildningsmål följs upp med en jämförande rapport som en del av Europeiska kommissionens utbildningsöversikt Education and Training Monitor. Uppföljningen baserar sig i huvudsak på internationell statistik och forskning som publiceras tidigare, vilket innebär att rapporten inte innehåller några egentliga överraskningar. Den aktuella rapporten år 2024 avslöjar att Finland allt oftare hamnar under genomsnittet och allt längre från vissa utbildningsmål som redan har uppnåtts.