Senaste nyheter

Nyheter

Utredning: Den yrkesinriktade utbildningsexporten har en stark koppling till regionala arbetskraftsbehov

Utbildningsstyrelsens program Education Finland har publicerat en utredning om den yrkesinriktade utbildningsexporten i syfte att attrahera kompetent arbetskraft. Syftet med utredningen är att skapa en lägesbild av den yrkesinriktade utbildningsexporten och dess samband med förmågan att attrahera kompetent arbetskraft samt med behoven av arbetskraft i Finland.
Nyheter

HFD:s beslut: Det kan vara nödvändigt att använda digitala utbildningsplattformar för att uppfylla en rättslig förpliktelse

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har den 8 april 2025 meddelat ett prejudikat i ett dataskyddsärende som gäller Esbo stad. Fallet gällde användning av Googles digitala utbildningsplattform inom den grundläggande utbildningen och behandling av personuppgifter i samband med detta. Beslutet medför inga ytterligare åtgärder för utbildningsanordnarna.
Nyheter

Lärare som genomfört framgångsrika eTwinning-projekt fick pris

Utbildningsstyrelsen har delat ut pris till de bästa eTwinning-projekten år 2024. I år belönas lärare som under de senaste åren genomfört framgångsrika eTwinning-projekt och ansökt om kvalitetsmärken för projekten under 2024. Projekten väljs av stödtjänsten för eTwinning vid Utbildningsstyrelsen utifrån europeiska kriterier. Den EU-finansierade eTwinning-insatsen fyller 20 år i år.
Nyheter

Vi har publicerat frågor och svar om skolornas fester och religiösa evenemang – själva anvisningarna oförändrade

Utbildningsstyrelsen har inte ändrat sina anvisningar för gemensamma fester och religiösa evenemang inom småbarnspedagogiken, den grundläggande utbildningen och utbildningen på andra stadiet. Vi har sammanställt vanliga frågor och svar om detta ämne på vår webbplats. Alla svar om gemensamma fester och religiösa evenemang är baserade på våra anvisningar.
Nyheter

Utbildningsstyrelsen utreder utvecklingsbehoven för gymnasiediplomen med en enkät och bereder nytt stödmaterial

Utbildningsstyrelsen fortsätter arbetet med att utveckla gymnasiediplomsystemet. Vi bereder principer för förnyandet av gymnasiediplomen och i arbetet beaktar vi också beredningen av studentexamensproven i konst- och färdighetsämnen. Fokus för utvecklingsarbetet ligger på gymnasiediplomen och anordnandet av gymnasiediplom främjas i enlighet med lagstiftningen och grunderna för gymnasiets läroplan.
Nyheter

Riksdagen behandlar begränsning av användning av mobiltelefoner i den grundläggande utbildningen – skolorna bör uppdatera sina ordningsregler

Riksdagen behandlar för närvarande en proposition som skulle innebära ett förbud mot användning telefoner och andra mobila enheter under lektionstid i den grundläggande utbildningen och göra det möjligt att begränsa eller förbjuda användningen även under resten av skoldagen. Om propositionen godkänns i riksdagen väntas den reviderade lagen om grundläggande utbildning träda i kraft den 1 augusti 2025. Det lönar sig för anordnarna av grundläggande utbildning att börja förbereda sig på lagändringen i tid och påbörja arbetet med att uppdatera sina ordningsregler.
Nyheter

Studerandemobiliteten ökade inom yrkesutbildningen, men mobiliteten bland personalen minskade

Studerandemobiliteten inom yrkesutbildningen fortsätter öka och andelen studerande som deltar i mobilitet med stöd av programmet Erasmus+ är rekordhög. Sammantaget når mobiliteten dock inte ännu upp till nivån före coronapandemin. När det gäller personalmobiliteten ökade antalet personer med Finland som målland för mobiliteten, men antalet finländska mobilitetsdeltagare minskade. Mobiliteten inom yrkesutbildningen riktar sig i huvudsak till länder i Europa.
Nyheter

Språkexamina för statsförvaltningen delvis överbelastade – allmän språkexamen är ett alternativ

Statsförvaltningens språkexamina är överbelastade vad gäller examina i utmärkta kunskaper i finska. Om du inte lyckas få en plats på ett examenstillfälle, kan du anmäla dig till en examen på den högsta nivån i de allmänna språkexamina. Det är ett alternativt sätt att påvisa utmärkta kunskaper i finska eller svenska.
Nyheter

Skolornas arbetstider och lov läsåret 2025–2026

I de flesta kommuner inleds det nya skolåret vecka 32.
Nyheter

Arbetet med att uppdatera grunderna för planen för småbarnspedagogik har inletts vid Utbildningsstyrelsen

Grunderna för planen för småbarnspedagogik behöver revideras, eftersom ändringarna i lagen om småbarnspedagogik medför att skyldigheten att utarbeta lokala planer för småbarnspedagogik slopas. I fortsättningen är vår roll att i allt högre grad styra det lokala arbetet.
Nyheter

På kommande i maj: Anvisningar och modellblanketter för implementeringen av det reviderade stödet för lärande

Undervisnings- och kulturministeriet och Utbildningsstyrelsen utarbetar för närvarande anvisningar för uppgifterna om stöd för lärande och skolgång samt för lärande och deltagande i förskoleundervisning. Huvuddelen av stödmaterialet som är avsett för anordnare av förskoleundervisning och grundläggande utbildning publiceras på finska och svenska på Utbildningsstyrelsens webbplats i maj 2025.
Nyheter

Korta utbytesperioder alltmer populära vid högskolorna

Aktuell statistik från 2024 om studerandemobiliteten vid högskolorna visar att deltagandet i mobilitet har stabiliserats efter coronapandemin. Skillnaderna mellan universiteten och yrkeshögskolorna har på samma sätt som föregående år ökat. Särskilt vid yrkeshögskolorna är korta utbytesperioder på under tre månader allt vanligare.
Nyheter

Nya examensdelar för digitalisering och grön omställning stöder yrkesutbildningen i att främja förändringarna i arbetslivet

I grunderna för yrkes- och specialyrkesexamina införs nya, valbara examensdelar som ska bidra till att utveckla det kunnande som den gröna och digitala omställningen kräver. De här examensdelarna ingår redan i några av de nya grunderna för yrkes- och specialyrkesexamina och kommer att föras in i resten av examensgrunderna fram till slutet av år 2027. Samtidigt utökas också valbarheten i examina i övrigt.
Nyheter

Likheter och nationella skillnader – lönetillägg för lärare i olika länder i Europa

De europeiska lärarna får utöver sin grundlön även lönetillägg som utbetalas på olika grunder. I vissa länder fattas beslut om utbetalning av tillägg nationellt eller i kollektivavtal, i andra till och med i enskilda skolor. När det kommer till grunderna för lönetillägg finns det både likheter och nationella skillnader.
Nyheter

Stor ökning i användningen av MPASSid-identifieringstjänsten som underlättar skolornas vardag

Användningen av Utbildningsstyrelsens identifieringstjänst MPASSid har fördubblats på några år: år 2024 slogs ett nytt rekord med 30 miljoner MPASSid-inloggningar. Som mest var antalet inloggningar nästan 200 000 per dag.
Nyheter

Betydlig ökning i antalet kunder som använder Utbildningsstyrelsens tjänster

När det gäller nästan alla av Utbildningsstyrelsens tjänster ökade antalet användare år 2024. I synnerhet ökade antalet användare av tjänsteportalen Studieinfo och Utbildningsstyrelsens tjänster för internationalisering.
Nyheter

Gymnasieutbildningen: uppdaterade grunder för stöd för lärande och specialundervisning samt engelskspråkiga grunder publiceras i mars

Utbildningsstyrelsen publicerar det uppdaterade underkapitlet om stöd för lärande och specialundervisning i gymnasiets läroplan i slutet av mars. I samband med detta utfärdar vi engelskspråkiga läroplansgrunder och gör små tekniska ändringar i tre underkapitel.
Nyheter

Förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen: Stödet för anordnandet av stöd för lärandet fortsätter

Lagändringen och de uppdaterade läroplansgrunderna som gäller stödet för lärandet inom förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen träder i kraft den 1 augusti 2025. Utbildningsstyrelsen erbjuder utbildningsanordnarna stöd för implementeringen bland annat i form av webbinarier under hela våren. Tidpunkterna för Utbildningsstyrelsens webbinarier på finska hittar du i den finskspråkiga nyheten. Vi informerar senare om fortbildning och övrigt stöd för implementeringen hösten 2025.
Nyheter

Aktuell utredning: Skolfrånvaro kan förebyggas genom strategiskt och kunskapsbaserat utvecklingsarbete

Utbildningsanordnarna har kommit bra i gång med utvecklingsarbetet för att förebygga skolfrånvaro, men för att arbetet ska fortsätta och vara effektivt krävs långsiktighet och planmässighet. Utbildningsanordnarna bör särskilt försäkra sig om att de har metoder för att förebygga frånvaro, visar en aktuell utredning. Till stöd för utvecklingsarbetet finns en omfattande webbplatshelhet med information, verktyg och exempel för att stärka skolnärvaron.
Nyheter

Mera tid för undervisning i modersmål och litteratur samt matematik från och med nästa höst – webbinarier och material som stöd

Utbildningsstyrelsen stöder lärare i modersmål och litteratur, svenska som andraspråk och litteratur samt matematik i den grundläggande utbildningen med webbinarier och material som stöd för undervisningen. Målet med reformen är att eleverna ska få mera tid för att utveckla sina läs- och skrivfärdigheter, samt räknefärdigheter.