Uutinen

Euroopan urheiluviikko kannustaa liikkumaan

Ajankohtaista Esiopetus Perusopetus Lukiokoulutus Ammatillinen koulutus Liikunta ja urheilu Erasmus+ Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle – Sport
Euroopan urheiluviikkoa (European Week of Sport) vietetään 23.–30.9.2020 jo kuudetta kertaa. Koronavirusepidemiasta johtuen viikon painopiste on pienemmissä ja osin virtuaalisesti toteutettavissa tapahtumissa.
Poika hyppii trampoliinilla

Euroopan urheiluviikko on Euroopan komission aloite liikunnan ja urheilun edistämiseksi kaikkialla Euroopassa. Teemaviikolla kannustetaan liikkumaan aktiivisesti sekä lisätään tietoisuutta liikunnan monista hyödyllisistä vaikutuksista niin henkiseen kuin fyysiseen hyvinvointiin. Suomen kansallisissa tapahtumissa keskitytään erityisesti peruskouluikäisiin lapsiin ja nuoriin taustasta tai kunnosta riippumatta.

Koronaepidemian aikainen tilanne on jälleen osoittanut, miten vahva on oppimisen ja hyvinvoinnin keskinäisriippuvuus. Liikunta, monipuolinen toiminnallisuus ja leikki ovat osaltaan merkittäviä lapsen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Koti, koulu, viranomaiset ja kolmannen sektorin toimijat voivat yhteistyön kautta innostaa lapsia ja nuoria liikkumaan turvallisesti ja matalla kynnyksellä sekä koulupäivän yhteydessä että sen jälkeen, sanoo pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen.

Viikon toteutuksen painopiste on tänä syksynä massatapahtumien sijaan pienemmissä ja osin virtuaalisesti toteuttavissa tapahtumissa. Näin pyritään takaamaan kaikille viikon tapahtumissa liikkujille turvallinen ympäristö osallistua.

Euroopan urheiluviikko on esillä myös erilaisilla oheistapahtumilla kuten valokuvaus- ja videohaasteilla sekä sosiaalisen median kampanjoilla, joihin toivotaan runsasta osanottoa. Viikon tunnus on #BeActive.

Euroopan urheiluviikolla rohkaistaan lisäämään liikettä ilon kautta

Viikon aloittaa pääkaupunkiseudun kouluille järjestettävä Let's #BeActive – School Action Day, joka järjestetään tänä vuonna virtuaalitapahtumana keskiviikkona 23.9.2020. Kunta- ja koulukohtaisesti viikon aikana liikutaan erityisesti oppilaiden suunnittelemilla sisällöillä.

Kolmatta kertaa järjestettävä Hyvinvoinnista oppimisen iloa -seminaari tarjoaa lasten ja nuorten parissa työskenteleville inspiroivia puhujia, konkreettisia vinkkejä ja kriittistä keskustelua hyvinvoinnista. Seminaarin järjestelyistä vastaavat Espoon, Helsingin, Vantaan ja Riihimäen kaupungit sekä Nurmijärven kunta. Tilaisuuden pääpuhujana on Olli-Pekka Heinonen.

Toista kertaa vietettävänä Valmentajan päivänä 25.9 valmentajien työ saa tunnustusta sosiaalisessa mediassa tunnuksella #kiittikoutsi (kansainvälisesti #ThanksCoach). Valmentajan päivän lanseerasi viime vuonna Suomen valmentajat yhteistyökumppaneineen.

Euroopan komissio nostaa urheiluviikolla esille myös parhaita käytäntöjä liikkumisen edistämiseksi eri puolin Eurooppaa. Tänä vuonna Ammattiopisto Lappia on Suomen ehdokas kilpailemaan #BeActive-palkinnosta koulutuksen sarjassa. Lappia on palkittu aiemmin valtakunnallisella Liikkuva opiskelu -palkinnolla. #BeActive-palkinnon voittaja palkitaan 10 000 voittosummalla.

Euroopan urheiluviikon kansallisina #BeActive-lähettiläinä Suomessa ovat koripalloilija, Susijengin kapteeni Shawn Huff sekä Suomen cheerleading maajoukkue.

Vuodesta 2015 lähtien Euroopan urheiluviikon aikana on ympäri Euroopan liikkunut yli 50 miljoona ihmistä 38 maassa. Euroopan unioni on tukenut liikunta- ja urheilualan kansainvälistä yhteistyötä Erasmus+ -ohjelmasta (2014-2020) 265 miljoonalla eurolla.

Lisätietoja

  • Euroopan Urheiluviikosta Suomessa: vastaava-asiantuntija Terhi Liintola, puh. 029 533 8504