Nyheter

Europeiska idrottsveckan uppmuntrar till fysisk aktivitet

Aktuellt Förskoleundervisning Grundläggande utbildning Gymnasieutbildning Yrkesutbildning Idrott och sport Erasmus+ Erasmus+ för motions- och idrottsområdet – Sport
Europeiska idrottsveckan (European Week of Sport) firas för sjätte gången den 23 till 30 september 2020. På grund av coronavirusepidemin ligger fokus för årets idrottsvecka på mindre evenemang som även delvis kan genomföras virtuellt.
Poika hyppii trampoliinilla

Europeiska idrottsveckan är Europeiska kommissionens initiativ för att främja fysisk aktivitet och idrott runt om i Europa. Med temaveckan vill man uppmuntra alla europeiska medborgare att aktivt röra på sig samt öka medvetenheten om de många fördelarna som motion och fysisk aktivitet har för såväl det psykiska som det fysiska välbefinnandet. I Finland fokuserar de nationella evenemangen på barn och unga i grundskoleåldern oberoende av deras bakgrund eller fysiska kondition.

– Situationen under coronavirusepidemin har visat hur starkt sambandet mellan lärande och välbefinnande är. Motion, mångsidiga aktiviteter och lek är viktiga faktorer för barnets helhetsmässiga välbefinnande. Hemmet, skolan, myndigheterna och tredje sektorns aktörer kan genom samarbete inspirera barnen och de unga att på ett tryggt sätt och med låg tröskel röra på sig, både under skoldagen och på fritiden, säger Utbildningsstyrelsens generaldirektör Olli-Pekka Heinonen.

Istället för stora evenemang ligger tyngdpunkten för årets temavecka på mindre tillställningar som också delvis kan genomföras virtuellt. På det här sättet strävar man efter att garantera en trygg miljö för alla som deltar.

Europeiska idrottsveckan syns också i form av foto- och videoutmaningar samt kampanjer på sociala medier, i vilka man önskar att så många som möjligt deltar. Veckans nyckelord i sociala medier är #BeActive.

Europeiska idrottsveckan uppmuntrar till fysisk aktivitet som ger glädje

Veckan inleds med evenemanget Let's #BeActive – School Action Day som ordnas för skolorna i huvudstadsregionen, i år virtuellt onsdagen den 23 september 2020. I kommunerna och skolorna firas temaveckan särskilt med innehåll som eleverna själva planerat för att främja den fysiska aktiviteten.

Seminariet Välbefinnande ger glädje i lärandet (på finska, Hyvinvoinnista oppimisen iloa) ordnas i år för tredje gången och erbjuder inspirerande inlägg, konkreta tips och kritiska diskussioner om välbefinnande för alla som arbetar med barn och unga. Seminariet arrangeras av städerna Esbo, Helsingfors, Vanda och Riihimäki samt Nurmijärvi kommun. Huvudtalare är Olli-Pekka Heinonen.

Den 25 september hålls också tränarens dag (Valmentajan päivä). Då kan man visa sin uppskattning för tränarnas arbete med nyckelordet #kiittikoutsi eller #ThanksCoach i sociala medier. Dagen lanserades i fjol av Suomen Valmentajat med samarbetspartner.

Europeiska kommissionen lyfter under idrottsveckans även fram de bästa modellerna som tillämpas på olika håll i Europa för att främja motion och fysisk aktivitet. I år är yrkesinstitutet Ammattiopisto Lappia Finlands kandidat till #BeActive-priset i tävlingskategorin utbildning. Lappia har tidigare erhållit den nationella Studier i rörelse-utmärkelsen. Vinnaren av #BeActive-priset får en penningbelöning på 10 000 euro.

Europeiska idrottsveckans nationella #BeActive-ambassadör i Finland är basketspelaren och kaptenen för basketlaget Susijengi, Shawn Huff, samt Finlands landslag i cheerleading.

Fler än 50 miljoner människor från 38 länder i Europa har rört på sig under den europeiska idrottsveckan, som firats sedan år 2015. Europeiska unionen har understött det internationella samarbetet inom idrott och motion med 265 miljoner euro (2014–2020) inom ramen för Erasmus+-programmet.

 

Ytterligare information

  • Europeiska idrottsveckan i Finland: ledande sakkunnig Terhi Liintola, tfn 029 533 8504