Astetta alemmas -kampanja kutsuu kaikki mukaan energiansäästöön

Monessa kasvatus ja koulutusyksikössä pohditaan varmasti parhaillaan, miten energiansäästöön voidaan osallistua. Mediassa ja erilaisilla nettisivuilla on monenlaisia vinkkilistoja, joista monet toimivat myös kasvatus ja koulutusyksiköissä.
- Energiansäästö on tehokas, nopea, rahaa säästävä ja hintojen nousua hillitsevä toimi. Nyt on viimeistään oikea aika opetella säästämään energiaa kasvatuksessa ja koulutuksessa, sanoo Kestävyyskasvatuksen kehittämishankkeen koordinaattori Helena Suomela.
Perusopetuksen opetussuunnitelman mukaan esimerkiksi koulu ilmentää arjen valinnoilla ja toiminnallaan vastuullista suhtautumista ympäristöön. Lisäksi raaka-aineita, energiaa ja luonnon monimuotoisuutta tuhlaavia materiaalivalintoja ja toimintatapoja muutetaan kestäviksi.
Kasvatus- ja koulutusyksiköissä energiansäästön avainasemassa ovat oikein säädetty lämmitys, ilmanvaihto, valaistus, vedenkäyttö ja jäähdytys. Lisäksi energiansäästöä saadaan aikaan vähentämällä energian käyttöä.
Energiansäästössä on tärkeä ottaa huomioon edelleen voimassa olevat hygieniasuositukset infektioiden ehkäisyyn. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut yleisiä hygieniaohjeistuksia infektioiden ehkäisyyn ja ilmanvaihtoon sekä Työterveyslaitos siivoukseen. Terveysturvallisuudesta on suositeltavaa muistaa toiminnan järjestäminen väljästi, käsipesusta huolehtiminen, tilojen ja pintojen puhdistamisesta sekä ilmanvaihdosta huolehtiminen. Katso lisää:
Tutustu tarkemmin tukimateriaaliimme, jonka osa vinkkilista myös on. Tukimateriaalista löydät lisäksi tietoa energiakysymysten käsittelyyn eri koulutusasteilla ja eri oppiaineissa:
Katso yhteistyössä laadittu vinkkilista ja poimi siitä sopivimmat vinkit mukaan kampanjaa silmällä pitäen.
Vinkit kaikille oppivassa yhteisössä toimiville:
- Vähemmän digiä. Käytä laitteiden virransäästöominaisuuksia ja sulje laitteet, kun et käytä niitä. Varmista myös, ettei latureita ole jäänyt turhaan pistorasioihin.
- Vähemmän vedenkäyttöä: Sulje vesihanat huolellisesti käytön jälkeen ja käytä vettä säästeliäästi myös suihkussa. Lämpimän veden tuottaminen kuluttaa energiaa.
- Vähemmän turhaa valoa: Sammuta valot lähtiessäsi viimeisenä huoneesta.
Vinkkilista opettajanhuoneeseen / taukotilaan
- Vähemmän digiä: Käytä laitteiden virransäästöominaisuuksia ja sulje laitteet, kun et käytä niitä. Tarkista, että kaikki laitteet, esimerkiksi tietokoneet, kopiokoneet ja tulostimet, on suljettu yöksi ja viikonlopuksi. Tulosta ja kopioi vain tarpeeseen.
- Alempi huonelämpötila: Ilmoita liian kuumista tai kylmistä lämmityspattereista ja huonetiloista kiinteistöhuollolle. Keskustele kiinteistönhoidon kanssa onko mahdollista alentaa luokkien lämpötiloja asteella. Lämpötiloja alennettaessa varmista, että työsuojelulain mukaista minimilämpötilaa, 20 °C, ei aliteta.
- Parempi ilmanvaihto: Älä tuuleta turhaan, jos tilat eivät ole käytössä. Käytössä olevien tilojen osalta huolehdi kuitenkin riittävästä ilmanvaihdosta infektioiden välttämiseksi. Jos luokkatilassa on koneellinen ilmanvaihto ja tarve tuulettamiselle on toistuva, varmista kiinteistöhuollolta ilmanvaihdon toimivuus.
- Vähennä veden käyttöä: Sulje vesihanat huolellisesti käytön jälkeen ja käytä vettä säästeliäästi myös suihkussa. Lämpimän veden tuottaminen kuluttaa energiaa.
- Huomaa ja ilmoita viat: Anna palautetta ongelmakohdista. Pyydä kiinteistöhuoltoa korjaaman vuotavat vesikalusteet, huonosti sulkeutuvat tai vetävät ikkunat ja ovet. Vältetään yhdessä turhaa energianhukkaa.
- Vähemmän turhia valoja: Sammuta valot lähtiessäsi viimeisenä huoneesta.
- Toteuttakaa ulkona oppimispäivä kaikille: Ulkona oppimisen hyödyt ovat moninaiset ja vinkkejä ulkona oppimiseen on tarjolla paljon. Ulkona oppimalla säästetään huomattavasti energiaa, kun sitä ei kuluteta sisätiloissa.
- Kestävyyskasvatus: Ota opetuksen teemaksi ja sopivissa väleissä keskusteluun lasten ja nuorten kanssa energiansäästö ja opasta heitä toimimaan energiaa säästäen. Mitä jokainen voi tehdä, jotta koulussa ja kotona kuluu vähemmän energiaa?
Voit etsiä energiaan liittyviä opetusmateriaaleja mm. avointen oppimateriaalien kirjastosta (katso tämän uutisen linkit). Muista kirjoittaa osoite suoraan, äläkä mene sivulle hakupalvelun kautta, sekin säästää energiaa!
Tutustu myös Agenttiseikkailu-energiansäästökilpailuun 1–4 luokkalaisille.
Voitte myös halutessanne osallistua Astetta alemmas -kampanjaan ja ilmoittaa yksikkönne energiateot. Muistakaa kertoa hyvästä työstänne energian säästämiseksi myös koteihin!