Kouluissa ja oppilaitoksissa tehdään merkittävää työtä nuorten hyvinvoinnin eteen – tutustu uuteen opetusalan ammattilaisille suunnattuun Unikoulutus-sivustoon

Koulut ja oppilaitokset ovat lasten ja nuorten keskeisiä kehitysympäristöjä, joilla on niin hyvinvoinnin kuin oppimisen edistämisen tärkeä tehtävä. Tutut rutiinit, erilaiset vuorovaikutussuhteet sekä koulujen ja oppilaitosten yhteisöllisyys muodostavat kestävää pohjaa nuorten hyvinvoinnille ja oppimiselle.
Viimeisimmän vuoden 2021 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Kouluterveyskyselyn mukaan suurin osa nuorista voi hyvin. Ahdistus- ja masennusoireilu on kuitenkin viime vuosien aikana lisääntynyt, erityisesti tytöillä. Myös yhä useampi opiskelija perusopetuksen yläluokilla, lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa kertoo kokevansa koulu-uupumusta tai kertoo nukkuvansa arkisin alle kahdeksan tuntia yössä.
Opetushallitus tukee koulutuksen järjestäjiä tuottamalla hyvinvointityön tueksi erilaisia tukimateriaaleja, aineistoja ja koulutuksia. Koulutuksen järjestäjien toimintaa tuetaan myös valtionavustuksilla, joita on myönnetty muun muassa pitkittyneen koronavirustilanteen jättämien jälkien paikkaamiseen ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen.
– Kouluissa ja oppilaitoksissa tavoitamme jokaisen nuoren, ja arjen huolenpito heistä kuuluu kaikille kouluyhteisössä työskenteleville. Poikkeuksellisten vuosien jälkeen on tärkeää tunnistaa erityisesti ne nuoret, jotka tarvitsevat enemmän tukea oppimisen tai hyvinvoinnin vajeiden paikkaamiseen, ja vastata heidän yksilöllisiin tarpeisiinsa, sanoo opetusneuvos Kristiina Laitinen.
Hyvinvointia rakennetaan päivin ja öin
Yksi unen tärkeistä tehtävistä on tehdä oppimisesta mahdollista. Tänään julkaistu Unikoulutus-verkkosivusto tarjoaa monipuolisesti tietoa levon, palautumisen, hyvinvoinnin ja jaksamisen välisestä suhteesta. Unikoulutuksen tarkoituksena on herättää tietoisuutta unen vaikutuksesta nuoren kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille sekä tarjota konkreettisia keinoja parantaa oman unen laatua. Materiaalit on luotu yhteistyössä dosentti, unilääkäri Henri Tuomilehdon ja Liikkuva opiskelu -ohjelman kanssa.
– Monen nuoren nukkumiseen käyttämä aika on vähentynyt huomattavasti samalla, kun arkielämä on käynyt entistä kiireisemmäksi. Aktiivinen tekeminen ja kanssakäyminen on siirtynyt voimakkaasti iltaan, häiriten myös unen laatua. Uni on tärkein energian lähde, ja merkittävä osa palautumisesta tapahtuu nukkuessa. Nuori tarvitsee unta myös oppiakseen, muistaakseen ja pystyäkseen keskittymään asioihin.
Maailman helpoin tapa parantaa omassa elämässä oikeastaan mitä tahansa, on panostaa nukkumiseen, Tuomilehto vinkkaa.
Sivuston materiaalit, videot ja talteen ladattavat julisteet on suunnattu erityisesti perusopetuksen yläluokkien ja toisen asteen opiskelijoille sekä opetushenkilöstön ja opiskeluhuoltopalveluiden asiantuntijoiden käyttöön. Aineistoa voi hyödyntää esimerkiksi eri oppiaineiden kuten terveystiedon tai liikunnan opetuksessa, ryhmänohjaajan tunneilla tai opiskeluhuoltopalvelujen työskentelyssä. Ne sopivat myös muiden nuorten kanssa toimivien ammattilaisten ja verkostojen käyttöön.
Puheenaiheena #Unikoulutus
Maanantaina 28.11. alkava viikon mittainen Unikoulutuksen somekampanja kutsuu sekä nuoret että nuorten kanssa työskentelevät pohtimaan ja keskustelemaan omista unitottumuksistaan. Kampanjasisällöt on suunniteltu niin, että uneen liittyvistä kysymyksistä voi keskustella esimerkiksi nuorten kanssa oppitunneilla tai jakaen omia kokemuksia sosiaalisessa mediassa julkaisujen kommenteissa. Kampanjaa voit seurata Opetushallituksen Facebook-kanavalla sekä Liikkuvan opiskelun Facebook- ja Instagram-tileillä.
Lisätietoa
– opetusneuvos Kristiina Laitinen, etunimi.sukunimi [at] oph.fi, p. 029 533 1244
– Henri Tuomilehto, info [at] tuomilehto.com, www.henrituomilehto.com