Uutinen

Valtakunnallinen koulurauhateema kannustaa jokaista olemaan omanlaisensa

Ajankohtaista Ammatillinen koulutus Lukiokoulutus Perusopetus Kodin ja koulun yhteistyö
Koulurauha julistetaan Ylivieskassa 23.8.2023. Tämän vuoden koulurauhateemaksi oppilaat ovat valinneet ”Erilaisuus on rikkaus”.
Nainen selin viittaa tunnilla.

Lukuvuoden 2023–2024 valtakunnallinen koulurauha julistetaan keskiviikkona 23.8. klo 12 Ylivieskasta. Tapahtumaa voi seurata kouluissa ja oppilaitoksissa Yle Areenan livestriimin kautta. Koulurauha julistetaan jo 33. kerran.

Oppilaat valitsivat lukuvuoden koulurauhateemaksi ”erilaisuus on rikkaus”. Teemalla halutaan muistuttaa siitä, että kaikilla on oikeus olla omanlainen ja jokainen on arvokas omana itsenään. Oppilaat valitsivat teeman siksi, että kouluissa moni joutuu syrjinnän kohteeksi.

Lukuvuoden 2023−2024 Koulurauhaa ovat valmistelleet Taanilan, Kaisaniemen, Raudaskosken ja Ojakylän koulun oppilaat Ylivieskasta sekä oppilaat oululaisesta Svenska Privatskolan i Uleåborgista.

Syrjintään ja kiusaamiseen tulee puuttua pitkäjänteisesti

Koulurauhan teema on ajankohtainen tässä hetkessä, missä lasten mielenterveysongelmat, yksinäisyys ja kiusaaminen puhuttavat. Viimeisimmät kouluterveyskyselyt osoittavat, että eniten kiusaamisesta ja syrjimisestä kärsivät haavoittuvassa asemassa olevat lapset ja nuoret, kuten maahanmuuttotaustaiset, sukupuolivähemmistöön kuuluvat sekä erityistä tukea tarvitsevat. Moninaisuuden ymmärtämisen eteen täytyy tehdä jatkuvasti töitä ja siitä lapset ja nuoret haluavat muistuttaa aikuisia.

- Turvallisen opiskeluympäristön luominen on koulun aikuisten tärkeä tehtävä. Oppilaan kokemus hyväksytyksi tulemisesta ainutlaatuisena itsenään on kokemus, joka kantaa tulevaisuuteen, muistuttaa Opetushallituksen pääjohtaja Minna Kelhä.

Yhdenvertaisuustyötä täytyy tehdä sitkeästi osana koulun arkea. Oppilaat toivovat, että syrjintään ja kiusaamisen puututaan jämäkästi ja pitkäjänteisesti. Omana itsenä oleminen pitäisi olla jokaisen lapsen perusoikeus, niin koulussa kuin kotona.

Koulurauha-vanhempainillan teemana lasten ja nuorten kouluhyvinvointi

Suomen Vanhempainliitto järjestää Koulurauha-vanhempainillan keskiviikkona 23.8. kello 18 Taanilan koululla. Illan aiheena on lasten ja nuorten kouluhyvinvointi. Iltaan voi osallistua myös verkossa. Tervetulleita ovat kaikki vanhemmat ja koulujen henkilökuntaan kuuluvat. Vanhempainiltaa voi seurata tästä. 

Koulurauha-ohjelma on Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Poliisihallituksen, Opetushallituksen, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton yhteinen ohjelma, jonka tavoitteena on kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen. Ohjelman keskeisiä periaatteita ovat oppilaiden osallisuus, yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen.

Lisätiedot

  • kouluyhteistyön asiantuntija Satu Suomalainen, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, p. 050 4678 670, satu.suomalainen [at] mll.fi
  • kouluyhteistyön koordinaattori Jenni Kallio, MLL:n Pohjois-Pohjanmaan piiri, p. 045 6922 229
  • opetusneuvos Kristiina Laitinen, Opetushallitus, p. 029 5331 244
  • poliisitarkastaja Kai Vepsäläinen, Poliisihallitus, p. 029 5481 501
  • osastopäällikkö Pia Rosengård-Andersson, Folkhälsan, p. 044 788 3620
  • järjestötoiminnan asiantuntija Anri Leveelahti, Suomen Vanhempainliitto, p. 044 755 1372
  • viestinnän asiantuntija Minna Närhilä, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, p. 050 472 858