Tekoäly opetuksen tukena ja monta muuta teemaa – tule tapaamaan asiantuntijoitamme Educa 2024 -messuille!
Educa kokoaa Helsingin Messukeskukseen 26.–27.1.2024 jälleen tuhansia kävijöitä. Messutapahtuma antaa hyvän näkyvyyden kasvatus- ja opetusalan päivänpolttaviin puheenaiheisiin, kun Educan laaja ohjelmatarjonta tuo esiintymislavoille suuren joukon alan asiantuntijoita.
Myös Opetushallitus tarjoaa molempina messupäivinä esityksiä, joissa syvennytään kasvatuksen, koulutuksen, jatkuvan oppimisen sekä kansainvälisyyden juuri nyt puhututtaviin ja tärkeisiin näkökulmiin.
– Vaikka Educa-ohjelmat lyödään lukkoon jo varhain ennen messupäiviä, pyrimme vastaamaan esityksissämme ajankohtaiseen keskusteluun muun muassa tekoälyn mahdollisuuksista ja rajoituksista opetuksessa. Ohjelmamme tarjoavat myös näkökulmia esimerkiksi laadukkaan pedagogiikan rakentamiseen aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle sekä kouluhyvinvointia vahvistavan ja koulupoissaoloja ehkäisevän toimintakulttuurin kehittämiseen perusopetuksessa, Kasvatus, koulutus ja osaaminen -päätoimintomme johtaja Jarkko Niiranen vahvistaa.
Educa 2024 -messujen teemana on Kohdataan, ja myös me opetushallituslaiset odotamme näkevämme monia teistä kasvokkain. Toivomme aitoa dialogia sekä ajatustenvaihtoa haastavistakin aiheista.
Messut ovat avoinna perjantaina klo 10–19 ja lauantaina klo 10–17.
Esillä strategisesti tärkeitä teemoja eri koulutusasteilta
Kehittyvä tekoäly koskee kaikkia opettajia ja koulutusasteita ja edellyttää yhteistä keskustelua työyhteisöissä.
Opetusneuvos Kristian Smedlund moderoi kaksikielistä Tekoäly opetuksen tukena -keskustelua lauantaina Educan luentosalissa 103. Keskustelussa nostetaan esiin tärkeitä ja erittäin ajankohtaisia kysymyksiä siitä, miten ja millä tavoin tekoäly olisi mahdollista sisällyttää opetukseen ja oppimiseen, ja mitkä ovat tekoälyn eettiset näkökulmat. Smedlund painottaa, että rinnakkain tekoälyn lisääntyvän käytön kanssa tulisi edistää oppijoiden ja opettajien AI-lukutaitoa.
– Generatiivisten tekoälysovellusten myötä tiedon kriittinen lukutaito tulee olemaan entistä tärkeämpi taito tulevaisuudessa. Tämä taito taas pohjautuu eri tieteenalojen perusasioiden riittävän hyvään ymmärtämiseen ja yleissivistykseen, Smedlund arvioi.
Kovaa vauhtia kehittyvät tekoälysovellukset avaavat mielenkiintoisia näkymiä muun muassa tiedon hakuun ja prosessointiin sekä luovaan tuottamiseen. Miten tekoäly siis näkyy tulevaisuuden opetussuunnitelmissa?
– Toistaiseksi mielipiteitä on runsaasti. Oletan, että vähitellen saamme rakennettua kokonaisvaltaisen kuvan tilanteesta ja löydämme ammatillisen konsensuksen esimerkiksi siitä, miten tekoälyn kehitys tulee vaikuttamaan opetussuunnitelmien perusteisiin. Opetushallituksen laajempi tukimateriaali, joka sisältää muun muassa suosituksia tekoälyn käytöstä kouluissa ja oppilaitoksissa, on tulossa vuoden 2024 aikana, Smedlund jatkaa.
Lauantain asiantuntijaraati pohtiikin muun muassa sitä, millaisia mahdollisuuksia tekoälyn käyttö voisi tuoda oppijoiden osaamisen osoittamiseen tai miten tekoäly vaikuttaa oppijoiden osaamisen vaatimuksiin eri oppiaineissa. Keskustelemassa ovat varhaishaiskasvatuksen ja esiopetuksen opettaja Laura Taittonen, Education Outreach Expert Kari Kivinen, apulaisprofessori Linda Mannila sekä lektor och programansvarig PeD Christa Tigerstedt. Tilaisuus on kaksikielinen (suomi-ruotsi).
Muita aiheita esityksissämme ovat muun muassa Lukeva varhaiskasvatus -toimintamalli, lukiokoulutuksen laatustrategia, pienten osaamiskokonaisuuksien hyödyntäminen ammatillisessa koulutuksessa, kansainvälinen yhteiskehittäminen Erasmus+ yhteistyöllä sekä vapaan sivistystyön osaamismerkit jatkuvan oppimisen uudistamisessa.
Osastollamme tapahtuu – hyppää mukaan välitunnille!
Voit tavata kasvatuksen ja koulutuksen asiantuntijoitamme molempina messupäivinä pääosastollamme lähellä Opettajan olohuonetta sekä Hörnanissa osastopaikalla 6p21, jossa näymme yhdessä Valteri-koulun kanssa. Kuulet myös ajankohtaiset neuvot ja vinkit Erasmus+ ja Nordplus -ohjelmista sekä muista kansainvälistymismahdollisuuksista.
Tule jututtamaan asiantuntijoitamme niistä teemoista, jotka kiinnostavat tai askarruttavat sinua tai hyppää mukaan välitunnille. Välitunnit ovat lyhyitä tietoiskujamme Educassa, joiden aiheina ovat muun muassa B1-kielen uudistuvat opetussuunnitelman perusteet perusopetuksessa, oppimisen tuki varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa ja perusopetuksessa sekä Opetushallituksen palveluiden kehittäminen ja kehittämistyöhön osallistuminen. Löydät osasto-ohjelmien aikataulun aiheineen Educa-tapahtumasivultamme sekä messupäivinä messuosastoltamme.
Lisäksi koko messujen ajan sinulla on tilaisuus tutustua OPH Oppimateriaalit -kustantamomme uusimpiin oppimateriaaleihin. Kustantamomme väen tunnistat pinkeistä huppareista.
Kohdataan Educa-messuilla!
Seuraa meitä tapahtuman aikana X:ssä: #Educa2024 #IntohimonaOppiminen #OPHVaikuttaa