Materiaali koostuu neljästä osasta:
- Johdanto pedagogiseen dokumentointiin. Ensimmäisen osan johdantoluennossa avataan lyhyesti, mitä pedagoginen dokumentointi tarkoittaa, miksi se on tärkeää sekä miten pedagogisen dokumentoinnin prosessi ja tasot jäsentyvät. Tarkastelu nivoutuu varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin.
- Miten toteutan pedagogista dokumentointia? Toisen osan asiantuntijaluennoissa avataan tarkemmin, miten pedagogisen dokumentoinnin prosessi todentuu lasten ja huoltajien sekä lapsiryhmän ja henkilöstön tasoilla.
- Eettiset lähtökohdat ja tietosuoja. Kolmannessa osassa käsitellään pedagogiseen dokumentointiin liittyviä eettisiä näkökulmia. Tietosuojakäytänteisiin liittyvä materiaali julkaistaan myöhemmin.
- Hyvät käytännöt. Neljänteen osaan on koottu pedagogisen dokumentoinnin hyviä käytäntöjä tutustuttavaksi ja tarpeen mukaan hyödynnettäväksi.
Materiaalia voi hyödyntää keskustelun virittäjänä esimerkiksi tiimipalavereissa ja työyhteisöjen yhteisissä tilaisuuksissa. Tukimateriaalin tarkoituksena on herättää ajatuksia ja tarjota ideoita paikallisen pohdinnan ja kehittämisen tueksi.
Tervetuloa mukaan matkaan!