Tältä sivulta löydät tietoa uudistettavina olevista ammatillisten tutkinnon perusteista. Tutkinnot on ryhmitelty koulutusluokituksen mukaan.
Opetushallitus vastaa ammatillisten tutkinnon perusteiden valmistelusta ja päättää tutkintojen perusteista. Tutkinnon perusteiden valmisteluun osallistuvat
työ- ja elinkeinoelämän edustajat
koulutuksen järjestäjät ja opettajat
työelämätoimikunnat.
Voit osallistua tutkinnon perusteiden uudistamiseen monella tapaa:
Opetushallitus ottaa mielellään vastaan ehdotuksia tutkinnon perusteiden kehittämiseksi. Vaikuta tutkinnon perusteiden sisältöön ja jätä kehittämisideasi sähköisellä lomakkeella. Lomake aukeaa alla olevasta palkista.
Ammatillisten tutkintojen kehittämistyöryhmän (Tutke4) ehdotusten pohjalta on käynnistetty kehittämistyö digitalisaation ja vihreän siirtymän osaamisen vahvistamiseksi ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa. Kehitteillä olevat ammatilliset valinnaiset tutkinnon osat ovat sovellettavissa eri toimialojen tarpeisiin. Tutkinnon osia on mahdollista suorittaa myös itsenäisinä pieninä osaamiskokonaisuuksina.
Tutkinnon osat sisällytetään osaksi ammatti- ja erikoisammattitutkintojen perusteita vuosien 2025-2027 kuluessa.
Lausuntokierros digitaalisen osaamisen ja vihreän siirtymän tutkinnon osista sekä muun yhteisen valinnaisuuden lisäämisestä ammatti- ja erikoisammattitutkinnon perusteisiin oli avoinna 14.10.-14.11.2024.
Esitys- ja teatteritekniikan ammattitutkinnon perusteet
Opetushallitus on päättänyt aloittaa Esitys- ja teatteritekniikan ammattitutkinnon perusteiden uudistamisen. Uudistamisessa tutkinnon perusteet päivitetään kokonaisuudessaan.
Esitys- ja teatteritekniikan erikoisammattitutkinto
Esitys- ja teatteritekniikan erikoisammattitutkinnon perusteet
Opetushallitus on päättänyt aloittaa Esitys- ja teatteritekniikan erikoisammattitutkinnon perusteiden uudistamisen. Uudistamisessa tutkinnon perusteet päivitetään kokonaisuudessaan.
Opetushallitus on päättänyt aloittaa Media-alan ammattitutkinnon uudistamisen. Uudistamisessa tutkinnon perusteet päivitetään kokonaisuudessaan.
Perusteiden arvioitu voimaantuloaika on 1.8.2026. Uudistustarpeita käsittelevät kaikille avoimet työpajat käynnistyvät alkuvuodesta 2025 ja perusteiden suunniteltu lausuntoaika on loppuvuonna 2025.
Taideteollisuusalan ammattitutkinto
Opetushallitus on päättänyt aloittaa taideteollisuusalan ammattitutkinnon uudistamisen. Uudistamisessa taideteollisuusalan ammattitutkinto päivitetään kokonaisuudessaan.
Perusteiden arvioitu voimaantuloaika on 1.1.2026. Perusteiden lausuntoaika on suunniteltu olevan keväällä helmi-maalikuussa 2025.
Luontoalan erikoisammattitutkinnon perusteet uudistetaan sisällöllisesti ja samalla perusteissa otetaan käyttöön uudenlainen tutkinnon osien kuvaustapa. Perusteiden uudistamisessa tarkastellaan tutkinnon muodostuminen, tarvittavat osaamisalat ja tutkintonimikkeet sekä tutkinnon osat.
Kestävän kehityksen, vähähiilisyyden sekä energia- ja kiertotalouden osaamisvaatimukset ovat kasvaneet voimakkaasti rakennusalalla. Uudet osaamisvaatimukset kohdistuvat ensisijaisesti työnjohtoon. Edellisellä kerralla rakennusalan työmaajohdon erikoisammattitutkinnon perusteita laadittaessa kestävän kehityksen mukanaan tuomia käytännön vaikutuksia työnjohdon osaamisvaatimuksiin ei vielä pystytty ennakoimaan.
Kestävän kehityksen lisäksi uudistustyössä huomioidaan digitaalisuuden ja uuden rakentamislain vaikutukset työmaajohdon osaamistarpeisiin. Lisäksi tutkinnon muodostumista muutetaan joustavammaksi Tutke 4 -työryhmän suositusten mukaisesti.
Arvioitu lausuntoaika: syyskuu -24
Arvioitu perusteiden voimaantuloaika: 1.6.2025.
Laivasähkömestarin erikoisammattitutkinto
Laivasähkömestarin erikoisammattitutkinnon nimi muuttuu laivasähköalan erikoisammattitutkinnoksi. Muutos tulee voimaan ammatillisen koulutuksen tutkintorakenneasetuksen voimaan tullessa ilman siirtymäaikaa ja laivasähkömestarin erikoisammattitutkinto poistuu tutkintorakenteesta.
Tutkinto uudistetaan kokonaisuudessaan vastaamaan työelämän tarpeita. Uudistuksen myötä päivitetään sisällöt sekä tutkinnon muodostuminen ja rakenne.
Tutkinnon perusteen uudistustyö käynnistetään kaikille avoimessa webinaarissa 13.1.2025 klo 13. Lisätietoja ja ilmoittautumiset täältä.
Perusteiden arvioitu voimaantuloaika: 1.8.2026.
Sosiaali- ja terveysalaan liittyvät ammatti- ja erikoisammattitutkinnot
Ammattitutkinnot o Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto o Terveysalan ammattitutkinto o Vammaisalan ammattitutkinto Edellä mainittujen tutkintojen osaaminen kuvataan Sosiaali- ja terveysalan ammattitutkinnossa.
Erikoisammattitutkinnot o Immobilisaatiohoidon erikoisammattitutkinto o Kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinto o Mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinto o Vanhustyön erikoisammattitutkinto Edellä mainittujen tutkintojen osaaminen kuvataan Sosiaali- ja terveysalan erikoisammattitutkinnossa.
Sosiaali- ja terveysalan ammatti- ja erikoisammattitutkinnon perusteet uudistetaan sisällöllisesti ja rakenteellisesti. Samalla perusteissa otetaan käyttöön uudenlainen tutkinnon osien kuvaustapa. Perusteiden uudistamisessa tarkastellaan tutkinnon muodostuminen, tarvittavat osaamisalat ja tutkintonimikkeet sekä tutkinnon osat. Perusteiden arvioitu voimaantuloaika on 1.1.2027.
Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon nimi muuttuu turvallisuusalan erikoisammattitutkinnoksi. Samalla perusteiden sisällössä muutetaan termi esimies muotoon esihenkilö. Muutos tulee voimaan ammatillisen koulutuksen tutkintorakenneasetuksen voimaan tullessa ilman siirtymäaikaa ja turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto poistuu tutkintorakenteesta.
Perusteiden arvioitu voimaantuloaika: 1.1.2025.
Seurakunta- ja hautauspalvelualan ammattitutkinto
Kyseessä on tutkinnon kokonaisuudistus, jossa päivitetään tutkinnon sisällöt sekä uudistetaan tutkinnon muodostuminen ja rakenne vastaamaan työelämän tarpeita.
Lausuntokierros on parhaillaan meneillään ja päättyy 19.2.2025.