

Erasmus+ -ohjelma edistää digitaalisen teknologian hyödyntämistä opetuksessa ja oppimisessa sekä tukevat digitaalisten taitojen oppimista. Ohjelma tukee muun muassa digiosaamisen suunnittelua ja kehittämistä, opettajien ja henkilöstön digitaitojen kehittämistä, digitaalista lukutaitoa, laadukkaita oppisisältöjä, käyttäjäystävällisiä välineitä sekä tietoturvallisia alustoja.
Hanketoimintaa edistävät toimintatavat digitaaliseen siirtymään liittyvissä Erasmus+ -yhteistyöhankkeissa
Hanketoiminnassa korostui hankkeiden koordinaation ja viestinnän merkitys, erityisesti eri organisaatioiden välillä ja erilaisten vastoinkäymisten tai haasteiden kohdatessa. Hankesuunnitelman noudattaminen nimettiin keskeiseksi tekijäksi hankkeen etenemisen ja menestyksen kannalta.
Terminologian selkeys ja yhteisen näkemyksen jakaminen olivat avainasemassa hankkeen laadun kannalta. Lisäksi henkilökohtaiset suhteet hankekumppaneihin ja luottamuksen rakentaminen olivat tärkeitä tekijöitä onnistuneen yhteistyön varmistamiseksi.
Joustavuuden, luottamuksen ja yhteisen ymmärryksen merkityksellisyys
Pandemian aiheuttamat haasteet ja muut vastoinkäymiset korostivat tarvetta joustavuudelle ja sinnikkyydelle hankkeen toteutuksessa. Hanketoimijat mainitsivat luottamuksellisen ilmapiirin merkitykselliseksi hankkeen toteutuksen aikana ja kokivat, että hanketta käynnistettäessä on äärimmäisen tärkeää varmistaa kaikkien hankepartnereiden yhteinen ymmärrys ja sitoutuminen yhteisiin tavoitteisiin ja käsitteisiin.
Hankkeiden toteutuksen aikana kohdattiin haasteita, kuten erilaiset koulukulttuurit ja opetusmenetelmät eri maissa, vaikeudet henkilökohtaisten suhteiden luomisessa uusiin kumppaneihin sekä odottamattomat tapahtumat kuten pandemia, Ukrainan sota ja Turkin maanjäristys, jotka vaikuttivat tapaamisten järjestelyihin. Useat digitaaliseen muutokseen painottuneet hankkeet ajoittuivat pandemia-aikaan. Selviytyäkseen vastoinkäymisistä ja haasteista hanketoimijat keskittyivät avoimeen kommunikaatioon, yhteisen terminologian määrittelyyn ja jatkuvan palautteen keräämiseen.
Yhteistyössä, riittävissä resursseissa ja suunnittelussa on voimaa
Hanketoimijoiden mukaan uudet hanketoimijat ja kumppanit voivat tuoda mukanaan arvokkaita näkökulmia ja toisaalta tutut kumppanit saattavat helpottaa yhteistyötä. Hankkeen suunnitteluvaiheessa nähtiin hyödyllisenä panostaa erittäin tiiviiseen yhteistyöhön, jotta kaikki osapuolet voivat vaikuttaa hankkeen suunnitteluun alusta asti ja sitoutua yhteisiin tavoitteisiin paremmin.
Hankkeiden alussa hankekumppanit hahmottivat yhdessä eri hankekumppaneiden tilanteet ja tarpeet. Mahdollisiin henkilömuutoksiin varauduttiin ennalta ja varmistettiin riittävä henkilöstöresursointi. Hankkeen talousarviota ja aikataulua suunniteltaessa oli tärkeä olla realistinen suhteessa resursseihin. Hanketoimijat kokivat, että hankkeen aikataulutuksen laatiminen etukäteen ja sen säännöllinen seuranta varmistivat aikataulun toteutumisen sekä hukka-ajan välttämisen.
Kannattaa aika ajon pysähtyä ja katsoa, miten näillä resursseilla voidaan totuttaa hanketta.
Hanketoimija, työpajapäivä huhtikuu 2024
Avoin kommunikaatio hankepartnereiden välillä sekä sopeutuminen ja yhteistyökyky muuttuvissa tilanteissa olivat avainasemassa haasteista selviytymisessä ja hankkeen onnistumisessa. Myös organisaatioiden johdon tuki koettiin merkittävänä hanketoimintaa edistävänä tekijänä.
Hanketoimijoiden suosituksia digitaalisen siirtymän edistämiseksi
Digitaaliseen siirtymään painottuneissa hankkeissa kehitettiin erilaisia simulaatioita, virtuaalilaboratorioita, ryhmätyöskentelyalustoja ja työkaluja, kuten nuorisotyön youthcard.eu. Kehitettyjä työkaluja voitiin hyödyntää muun muassa suoraan auttamistyössä nuorten ja oppijoiden parissa sekä opetuksessa. Työkalut olivat hyödyksi myös pandemian aikana. Pandemian aiheuttamat haasteet korostivat digitaalisten taitojen tärkeyttä ja pakottivat muokkaamaan suunnitelmia joustavasti. Pandemian aikana hyödynnettiin digitaalisten työkalujen lisäksi myös etätyöskentelyä tarpeen mukaan.
Hankkeen avulla kehitettyjen digitaalisten työkalujen ja menetelmien avulla voitiin tuoda myös kestävän kehityksen ajatuksia näkyväksi koulutuksen arkeen. Digitaalisten oppimisympäristöjen infrastruktuuria ja sisältöjä tulee kehittää vastaamaan nykyajan ja tulevaisuuden tarpeita sisältäen esimerkiksi oppimisvaikeuksien huomioimisen sekä monikielisyyden ja -kulttuurisuuden monimuotoisuuden näkökulmat.
Digityökalujen ja -alustojen kohdalla on hyvä olla selkeä käsitys siitä, mitä niillä tehdään. Välineet vaihtuvat ja kehittyvät, mutta ymmärrys päämäärästä on tärkeä.
Hanketoimija, työpajapäivä huhtikuu 2024
Hanketoimijoiden näkemyksen mukaan oppijoita tulee rohkaista näkemään mahdollisuuksia sekä potentiaalia muutostilanteissa ja kehityksessä. Koulutuksen painopiste tulee siirtää pelkistä uhkakuvista kohti ratkaisukeskeisempää ja innovatiivista ajattelua.
Hankkeiden pysyvät vaikutukset ja merkitykselliset lähestymistavat
Hankekumppaneiden kanssa tehty yhteistyö koettiin toimivaksi ja sitä kehitetään edelleen. Hankkeen aikana yhteistyö ja verkostot vahvistuivat, ja hankekumppanit jakoivat osaamistaan tehokkaasti. Hankekumppaneiden erilaiset kulttuuriset tekijät vaikuttivat hankkeen toteutukseen merkittävästi.
Hankkeen aikana kehitetyt hankehallinnolliset mallit ovat jääneet elämään ja niitä hyödynnetään myös muissa hankkeissa ja arjen toiminnassa. Hanketoimijoiden näkemyksen mukaan hankkeilla oli merkittävä vaikutus sekä osallistujien että laajemman yhteisön kannalta, ja saavutetut tuotokset ovat jääneet elämään organisaatioihin hankkeen päätyttyä.
Erasmus+ -yhteistyöhankkeiden pysyvinä vaikutuksina mainittiin muun muassa:
- opetuksen laadun parantaminen ja digitaalisten työkalujen kehittäminen ja hyödyntäminen opetuksessa
- tulevaisuuden osaamistarpeiden, kuten digitaalisten taitojen, aktiivisen kansalaisuuden ja vertaisoppimisen tunnistaminen, ja muuttuviin tarpeisiin vastaaminen
- kansainvälisen ja kulttuurisen yhteistyön ja verkostojen luominen, vahvistaminen ja ylläpitäminen
- jatkuva kehittäminen ja strateginen suunnittelu organisaatioissa
Hanketoimijoiden kokemuksen mukaan tulevaisuuden haasteisiin vastaaminen edellyttää koulutusjärjestelmän muutosta kohti joustavampia ja yksilöllisempiä rakenteita. Hanketyössä on tärkeää pitää mielessä strateginen jatkuvuus, toiminnan jatkuva kehittäminen ja jakaa menestystarinoita sekä rakentaa avoimia ja yhteisöllisiä areenoita yhteistyölle myös eri sektoreiden välillä.
Yhteistyö hanketoimijoiden välillä on jatkunut vielä hankkeen jälkeen. Toimijat ovat suunnitelleet myös uusia jatkoprojekteja yhdessä.
Erasmus+ -yhteistyöhankkeet ovat edistäneet digitaalista osaamista, innovaatioita pedagogiikassa sekä kansain- ja kulttuurienvälistä yhteistyötä. Hankkeiden tulokset ja opit ovat jättäneet pysyviä vaikutuksia organisaatioihin ja yhteisöihin, luoden vankan perustan tulevaisuuden kehittämistyölle ja koulutukselle.